Lundin-sjefen: Gigafelt kan kutte mer

Kostnadene for gigafeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen er kuttet med 30 prosent fra et tidligere anslag på 207 milliarder kroner. Lundin tror på videre kostnadskutt.

BLIR BILLIGERE: Lundin Petroleum tror på videre kostnadskutt på Johan Sverdrup-feltet, som allerede har kuttet kostnadene med rundt 30 prosent fra et opprinnelig anslag på over 200 milliarder kroner. Her installeres første del av stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltet av installeringsfartøyet Thialf.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Johan Sverdrup-feltet er ett av Norges største oljefunn gjennom tidene, og inneholder opptil 3 milliarder fat oljeekvivalenter, hvor 95 prosent er råolje.

Da Statoil og partnerne la frem planen for utbyggingen av feltet var kostnaden for de to første fasene anslått til rundt 207 milliarder kroner.

Nå anslås prosjektet til å koste mellom 137 og 152 milliarder kroner.

Men Lundin Petroleums konsernsjef Alex Schneiter tror på videre kostnadskutt.

– Det er et veldig, veldig sterkt prosjekt, og jeg venter å se videre kostnadskutt i årene som kommer, sier han.

Schneiter kunne onsdag legge frem et sterkere resultat for andre kvartal enn ventet. Selskapet mer enn doblet omsetningen fra året før til 464,5 millioner dollar. Også brutto driftsresultat (ebitda) ble mer enn doblet, til 333,5 millioner dollar.

Til tross for det gode resultatet har selskapet ikke planer om å betale utbytte til aksjonærene før Sverdrup er i produksjon.

Første fase av Johan Sverdrup-feltet er nå rundt 50 prosent ferdig og kommer til å bli nær 70 prosent ferdig i løpet av året, ifølge Schneiter. Dermed er feltet i rute til å nå produksjon i slutten av 2019, mener han.

Når produksjonen på feltet er trappet opp, vil Lundins produksjon kunne øke med rundt 70 prosent fra dagens nivå.

– Når den første oljen fra Johan Sverdrup kommer, vil vi nå over 120.000 fat per dag, og når vi når platå på Johan Sverdrup vil vi nå 150.000 fat per dag, sier Schneiter.

Les også

Lundin fortsetter fremgangen

Øker produksjonen kraftig

Lundin kunne feire en solid oppgang i produksjonen i andre kvartal, fra 49.200 fat per dag for ett år siden til 89.500 fat per dag i år. I første kvartal produserte Lundin 82.600 fat per dag.

Nå har selskapet oppjustert sin guiding for årets produksjon fra 75.000-85.000 fat per dag til 80.000-85.000 fat per dag. Lundin venter også å oppjustere reservene sine i løpet av året.

Tidligere har selskapet flere ganger oppjustert reservene på Edvard Grieg-feltet, fra et nivå på 183 millioner fat, da utbyggingsplanen ble levert, til 223 millioner fat nå.

LOVENDE UTVIKLING: Lundin Petroleum har økt produksjonen kraftig de siste årene, mens driftskostnaden per fat har falt.

Håper på nye gigafunn

Samtidig som selskapet venter kraftig økt produksjon, leter det etter neste «elefant», altså et massivt oljefunn, blant annet gjennom et leteprogram i det sørlige Barentshavet.

– Denne veksthistorien vil fortsette, sier Schneiter.

Les også

Petroleumstilsynet: – Urovekkende mangler på Edvard Grieg-feltet

Selskapet håper på funn som inneholder over 500 millioner fat.

Om få dager skal riggen Songa Enabler bore i Korpfjell-prospektet, hvor Statoil er operatør. Lundin har store forventninger til denne formasjonen, selv om det er mye usikkerhet.

– Det er en veldig interessant brønn, sier Schneiter.

– Det er et ressurspotensial på flere milliarder fat, sier han.

NYE BRØNNER: Lundin Petroleum vil lete mer i Barentshavet i høst, og håper på store funn. Prospektene som skal bores er Statoil-opererte Korpfjell samt Kurri, Hufsa og Børselv.

Venter nytt Sverdrup-anslag

Lundin Petroleum sier at selskapets investeringer kommer til å falle i 2018 og 2019, etter hvert som Johan Sverdrup-prosjektet begynner å bli ferdig.

Den første delen av stigerørsplattformen på feltet ble installert i slutten av juli.

Planen for andre fase av Johan Sverdrup-feltet skal leveres i 2018 og produksjonen skal starte i 2022. Feltet vil da bestå av fem plattformer: ett boligkvarter, to prosessplattformer, en boreplattform og en produksjonsplattform.

Les også

Lundin med nye testresultater i Barentshavet: – Lover godt for en utbygging av feltet

– Kostnadene i fase to er faktisk redusert med 50 prosent fra da utbyggingsplanen for fase 1 ble innlevert. Kostnadskuttene i fase en og to gir oss en balansepris for hele utbyggingen på under 25 dollar fatet, sier Schneiter.

Schneiter venter en oppdatering på kostnadene for Sverdrup-feltet rundt slutten av året, men understreker at det bare er spekulasjon fra hans side.

– Det er opp til Statoil å bestemme, sier han.

Johan Sverdrup-feltet er drøyt 40 prosent eid av Statoil, mens Lundin har 22,6 prosent, Petoro har 17,4 prosent og Aker BP har 11,6 prosent, og Mærsk eier 8,4 prosent.

Les også

Statoil trenger ikke lenger skyhøy oljepris Før: 100 dollar fatet Nå: 50 dollar fatet

Lundin har økt sin kontantstrøm fra 180,6 millioner dollar til 340 millioner dollar i andre kvartal i fjor til samme kvartal i år, en økning på 88 prosent.

Det har hjulpet selskapet til å holde gjelden i sjakk. Lundins nettogjeld er på 4,081 milliarder dollar ved utløpet av andre kvartal, mot 4,075 milliarder dollar ett år tidligere.

Lavere kostnader

Selskapet leverer også lavere driftskostnader i andre kvartal.

Lundins driftskostnad var på 4,14 dollar fatet i kvartalet, og på 4,09 dollar fatet i første halvdel av 2017.

– Det er en rekordlav driftskostnad for selskapet, sier Schneiter.

– Vi reviderer derfor vår guiding for året som helhet til 4,60 dollar per fat, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Det norske oljeselskap
 3. Equinor
 4. Mærsk
 5. Oljebransjen
 6. Olje og gass
 7. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Rekordresultat for Lundin Petroleum

 2. Langt sterkere fra Lundin

 3. Betalt innhold

  Lundin økte både produksjonen og inntektene

 4. Statoil-topp: Barentshavet-kampanje har betalt for seg

 5. Johan Sverdrup senker Lundins investeringsbudsjett