Lerøy-resultatene vokser: Foreslår økt utbytte

Lerøy Seafood Group satte nye rekorder i 2018 og så at kostnadsnivået falt innen laks og ørret. Ledelsen mener de likevel har en vei å gå.

Fra fiskeslakteriet til Lerøy Fossen på Osterøy.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– I 2018 oppnår vi en rekordhøy omsetning og et rekordhøyt slaktevolum. Uttakskostnaden for laks og ørret er lavere enn i fjor, og vi har fortsatt betydelig potensial for å bli bedre sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group i selskapets rapport for fjerde kvartal.

I tillegg til at uttakskostnaden for laks og ørret falt i kvartalet, peker Lerøy på at høyere prisoppnåelse og høyere høstet volum også bidrar til resultatoppgangen.

Konsernet foreslår et utbytte på 2,0 kroner per aksje etter regnskapsåret 2018. Det er en økning fra 1,50 kroner fra i fjor og en økning fra 1,30 kroner fra to år siden.

Omsetningen økte fra 4,57 til 5,34 milliarder kroner sammenlignet med samme periode året før, mens det var ventet en vekst til 56,1 milliarder, ifølge konsensusestimater fra TDN/SME.

Netto driftsresultat (operasjonell EBIT) økte fra 777 til 948 millioner, mens analytikerne hadde ventet en oppgang til 1,09 milliarder.

Resultat før skatt gikk fra -188,7 millioner til 259,9 millioner, mens det var ventet 1,1 milliard kroner.

Etter skatt satt sjømatkonsernet igjen med 326,6 millioner, en kraftig forbedring fra underskuddet på 51,58 millioner ett år tidligere.

– Jeg vil berømme konsernets dyktige medarbeidere for den fantastiske innsatsen de gjør for at Lerøy skal lykkes i å være en integrert leverandør av kvalitets sjømat, sier Beltestad.

Les også

Kritisk mot oppdrettsforslag fra Ap og MDG: – Skaper usikkerhet om bransjens fremtid

Ørret skaper trøbbel

Lerøy konsernet driver både innenfor villfiske med Havfisk (tidligere Norway Seafood som de kjøpte av Kjell Inge Røkke og Aker i 2016) og innenfor oppdrett.

Innenfor oppdrett (kalt Havbruk) er virksomheten fordelt over tre regioner, Lerøy Aurora i Troms og Finnmark, Lerøy Midt i Nordmøre og Trøndelag og Lerøy Sjøtroll i Hordaland.

Totalt ble det høstet 162.000 tonn innen Havbruk, noe som er opp fra 158.000 tonn fra året før. Prisen på laks i 2018 var om lag den samme som i 2017, men selskapet melder om at prisen man oppnådde for ørret ble redusert med rundt seks kroner per kilo.

I Lerøy Sjøtroll i Hordaland kom 48 prosent av det totale volumet fra ørret, men mot slutten av året melder Lerøy at de hadde «betydelige utfordringer ned nedgradering av ørret som følge av kjønnsmodning».

Dette har vesentlig påvirket prisen Lerøy kunne få i fjerde kvartal, og selskapet forventer også at det vil påvirke første kvartal i 2019.

Samtidig som uttakskostnaden for fisken var «var betydelig lavere» i fjerde kvartal enn den var i tredje kvartal og fjerde kvartal 2017, er det store forskjeller i de forskjellige regionene.

– Styret og ledelsen konstaterer at konsernets uttakskostnad for rødfisk er lavere i 2018 enn i 2017, men presiserer samtidig at en ikke er tilfreds med kostnadsnivået. Konsernet investeringer og kontinuerlige forbedringsarbeid skal over tid resultere i redusert kostnadsnivå, skriver selskapet.

I Lerøy Sjøtroll i Hordaland var kostnaden lavere i 2018 enn i 2017 og man venter enda lavere kostnader i 2019.

I Lerøy Midt var kostnadene lavere i 2018 enn i 2017, og man venter om lag samme kostnadsnivå i 2019 samtidig som man ser muligheter for en reduksjon.

I Lerøy Aurora falt kostnadene mot slutten av året, men for året under ett var kostnadene høyere i 2018 enn i 2017. I 2019 venter selskapet at kostnadsnivået i virksomheten i Nord-Norge vil fortsette å stige.

Les på E24+ (for abonnenter)

Dette vet vi om lakserazziaen

Brann rammer virksomheten i Nord-Norge

Lerøy opplevde i slutten av januar at det brøt ut brann i smoltanlegget i Laksefjord i Finnmark, der en person omkom under vedlikeholdsarbeid.

– De materielle skadene etter brannen i smoltanlegget i Laksefjord var også store. Anlegget var forsikret og arbeidet med gjenoppbygging er igangsatt. Arbeidet forventes å være ferdig i løpet av andre kvartal, skriver Lerøy-

2,6 millioner smolt gikk tapt i brannen. Disse skulle egentlig settes ut i sjøen i april, og selv om man jobber med å erstatte smolten forventer Lerøy at man trolig vil ende med et noe senere utsettingstidspunkt enn opprinnelig planlagt i Lerøy Aurora i år.

– Med bakgrunn i lavere slaktevolum av rødfisk i første kvartal 2019 sammenlignet med tilsvarende periode i fjor forventer styret et lavere resultat i første kvartal 2019 enn i første kvartal i fjor. Styret forventer i dag en tilfredsstillende inntjening også i 2019.

Les også

Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan

Les også

Rekordmye fisk i sjøen

Les også

Har startet første direkte fraktrute fra Norge til Kina

Her kan du lese mer om

 1. Lerøy Seafood Group
 2. Sjømat

Flere artikler

 1. Svakere første kvartal fra Lerøy

 2. Betalt innhold

  Lerøy leverer svakere enn ventet

 3. Betalt innhold

  Lavere slaktevolum og resultat for Lerøy

 4. Annonsørinnhold

 5. Lerøy kutter slaktevolum etter algeangrep

 6. Betalt innhold

  Milliardutbytte for Lerøy