- Kjøp Orkla

Analytikere tror på et oppløftende resultat.

SKAL OPP: Majoriteten av analytikerkorpset har et positivt syn på Orkla, med styreleder Stein Erik Hagen og konsernsjef Bjørn Wiggen.
Publisert: Publisert:

Torsdag 5. mai rapporterer Orkla kvartalstall for første kvartal 2011.

Ifølge estimater som Six Estimates har hentet inn fra 17 analytikere, er det ventet at Orkla leverer et EBITA-resultat på 868 millioner kroner for første kvartal.

I tilsvarende kvartal året før hadde selskapet et EBITA-resultat på 704 millioner kroner. Analytikerkorpset har et spenn i estimatene fra 765 til 968 millioner kroner.

Det er ventet en omsetning på 14.370 millioner kroner. Det er en nedgang fra 14.893 millioner kroner i første kvartal i 2010.

- Flinke til å overføre kostnader

Senioranalytiker Tor Klaveness i Warren Bank har et EBITA-estimat for Orkla Group på 889 millioner kroner.

Klaveness trekker frem at han vil ha fokus på hva Orkla sier om Orkla Brands og de stigende råvarekostnadene, og på hva de sier om Sapa, om de får opp volumene og dermed marginene, på resultatfremleggelsen.

- Orkla har historisk vært dyktige til å «videresende» stigende råvarekostnader i Brands. Likevel har samtlige matvarepriser steget såpass mye at nok mange er litt avventende med grunn, sier Klaveness til SIX News.

Sier kjøp

Sapa er etter Klaveness mening «wild card» i Orkla.

- Det er stor oppside, men nedsiden er også ikke ubetydelig. Orkla har vært flinke til å kutte kostnader, men de er avhengige av å ha markedet med seg for at dette skal bli virkelig bra. Det er stor korrelasjon mellom volum og margin fordi det tross alt ligger betydelige faste kostnader i bunn. Nøkkelen blir nå om de får opp volumene og dermed marginen, sier han.

Klaveness har kjøpsanbefaling på Orkla til kursmål 60 kroner.

Orkla

Blant 17 analytikere har 15 kjøpsanbefaling på aksjen, mens én har nøytral og én har salgsanbefaling.

Gjennomsnittlig kursmål er 62,8 kroner med 54 kroner som det laveste og 70 kroner som det høyeste. Mediankursmålet er 63 kroner.

Vil ha Rec-avklaring

Klaveness tror det blir begrenset fokus på restruktureringen av Orkla på resultatfremleggelsen.

- I denne sammenheng er nok Borregaard mest interessant. Orkla har tidligere meldt om bedrede markeder, og hvis dette nå materialiserer seg på bunnlinjen, så vil det bli lettere å få en god pris for datterselskapet. Orkla er imidlertid ikke avhengig av å selge, så får de ikke god pris, så skjer det ikke noe, sier Klaveness.

Når det gjelder Rec tror Klaveness at SunPower Corp.-avtalen gjør at enkelte blir sterkere i troen på at posten i REC selges.

- Jeg tror imidlertid ikke dette skjer før vi får en avklaring rundt fremtiden til Rec Wafer. Enten så klarer de å kutte kostnader betydelig eller så må deler, eventuelt hele divisjonen restruktureres eller selges. Jeg tror også usikkerhet rundt kostnadspotensialet i Rec Silicon må reduseres, spesielt ekspansjonskostnader, sier Klaveness til Six News.

Vil du spille mot de store gutta? Bli med på Aksje-NM. www.aksjenm.no

Konkurransen begynner 18. mai.

Flere nyheter hos E24

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om