Nervøsiteten avtar i Asia

Kina fortsetter å falle, men nå i saktere tempo. Flere av de andre asiatiske børsene retter seg opp, etter gode USA-nyheter og forsikringer fra sentralbanken i Kina.

FALLER, MEN IKKE SÅ RASKT: Det eksisterer fortsatt bekymring på børsen i Shanghai. Her tar en mann en sigarettpause, mens en elektronisk tavle bak ham informerer om bevegelsene på fastlands-Kinas største børs.
Publisert: Publisert:

De fleste børsene i Asia falt på nytt onsdag.

I motsetningen til gårsdagen, hvor aksjene stupte fra start for så å hente seg inn (på et tidspunkt var Shanghai-børsen ned nesten seks prosent), så gikk det motsatt vei denne gangen.

I Shanghai steg det marginalt fra start, for så å falle.

Nok en gang er det bekymringen rundt finansmarkedet og en mulig låne- og kredittkrise i Kina som er hoveddriveren.

Ned i Kina og Japan, opp i Sydney

Like etter klokken seks norsk tid, var status ved de viktigste indeksene i stillehavsregionen som følger:

SSE i Shanghai, fastlands-Kina: 1,933.59, ned 1.32 prosent.

Hangseng i Hongkong, Kina: 20,043.72, opp 0.95 prosent.

Nikkei 225 i Japan:12,890.17, ned 0.61 prosent.

S&P/ASX 200 i Australia: 4,726.60, opp 1.52 prosent.

Kospi i Sør-Korea: 1,775.79, ned 0.27 prosent.

Etter å ha falt dramatisk mandag, og lenge sett ut til å gå på en lignende smell i går, men hvor man altså hentet seg kraftig inn mot slutten, så var det knyttet spenning til SSE-indelsen i Shanghai.

Kina er verdens nest største økonomi, og verdens største oljeimportør.

SSE viser fall denne gangen også, men ikke av samme art som på mandag og starten av gårsdagen. I Hongkong går pila sågar oppover onsdag morgen norsk tid.

Sentralbanken lovet hjelp

Den kinesiske sentralbanken gikk ved stengetid tirsdag ut med en kunngjøring, hvor de bedyret at de ville stille opp for finansinstutisjoner som trenger det.

E24 BØRS:Følg råvare- og aksjemarkedene her

Myndighetene i Kina har skrudd av seddelpressa, og signalisert kraftig denne uken at det er slutt på å pumpe opp markedet med pengeinnsprøytninger.

Meldingen til tross, investorene i fastlands-Kina er avventende og urolige, og SSE-indeksen har nå falt 21 prosent siden årstoppen i februar.

- Bekymrimngen rundt en «kreditt-crunch» er vedvarende blant investorer, og myndighetenes nedbygging av gjeldsgraden vil trolig ikke stoppe tross lovnaden om noe pengehjelp, sier Wu Kan, fondsforvalter hos Dazhong Insurance i Shanghai til Bloomberg.

Gode USA-nyheter

Wall Street rettet seg opp i går, etter en rekke gode nyheter, noe som påvirker det eksportrettede Asia.

Også i USA har det vært nervøs stemning den siste tiden, med spenning knyttet rundt hva som vil skje når Federal Reserve stanser sine stimulitiltak, og når det skjer. Ben Bernanke sa før helgen at de fleste stimulipakkene vil bli faset ut i løpet av året. Dollaren ble drevet opp og gullprisene ned etter gårsdagens mange makronyheter fra USA.

I Japan er Nikkei-indeksen vel en prosent ned, mens Seouls Kopsi-indeks krøp ned til det laveste nivået på 11 måneder.

Australia er stillehavsregionens vinner onsdag, med den viktigste indeksen i Sydney opp halvannen prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om