Fredriksen vil øke budet på Cermaq

Men han har gitt fullmakt til å selge alt i Cermaq dersom de ikke får det som de vil på tirsdagens generalforsamling.

ENTEN VINNER VI, ELLER SÅ STIKKER VI: John Fredriksen og Marine Harvest ønsker å sikre seg Cermaq (her ved storeier Nærings- og handelsdepartementets Trond Giske). Tirsdag er det duket for en spennende generalforsamling i Cermaq.

Ole Berg-Rusten/Espen Braata
  • Even Landre
Publisert:,

Siste ord er ennå ikke sagt i oppkjøpsdramaet mellom John Fredriksens Marine Harvest og det halvstatlige sjømatkonsernet Cermaq.

Tirsdag formiddag er det generalforsamling i Cermaq - og på agendaen står vedtak om emisjonen som skal ligge til grunn for oppkjøpet av den peruanske fiskemelprodusenten Copeinca. Men luskende rundt i oppdrettsmerdene finner vi John Fredriksen - største eier av Marine Harvest. Han har allerede budt på Cermaq - men kun under forutsetning av at kjøpet i Peru kansellereres.

Det kan derfor forventes en skikkelig thriller på generalforsamlingen. Greier Fredriksen & co å velte et vedtak om kjøp av Copeinca? Marine Harvest trenger minst en tredjedel av de fremmøtte aksjene for å stanse vedtaket.

E24 er tilstede og rapporterer fra begivenheten.

Marine Harvest varslet tirsdag at de - under forutsetning av at Cermaqs kjøp av Copeinca stemmes ned på dagens generalforsamling - vil fremme et tilbud om kjøp av alle utestående aksjer i Cermaq for minst 105 kroner per aksje (inkludert det foreslåtte utbyttet på 1 krone).

Les også: Erna har blitt en plan B for Fredriksen og Marine Harvest

Videre bekrefter selskapet at det «vil kunne være beredt til å foreta justeringer i både prisen og sammensetningen av vårt tilbud for å kunne finne en tilfredsstillende løsning som er akseptabel for alle parter».

- Denne beslutningen er tatt med bakgrunn i den positive utviklingen i laksemarkedene samt forbedringen i Marine Harvests aksjekurs, opplyses det.

Men Fredriksens oppdrettere understreker samtidig at hovedvilkåret for tilbudet forblir at generalforsamlingen i Cermaq først avviser Copeinca-transaksjonen.

Tilbudet vil være betinget av at Marine Harvest etter gjennomføringen av tilbudet eier minst 33,4 prosent av alle utestående aksjer i Cermaq.

Marine Harvest forutsetter videre at styret i Cermaq ikke tar skritt som vil ødelegge verdien av Cermaq ved å iverksette større transaksjoner.

Generalforsamlingen i Cermaq - som tirsdag formiddag møtes i Oslo - er samlet blant annet for å vedta Copeinca-transaksjonen.

Samtidig er Fredriksen & co krystallklare på at dette er et «ta det, eller forsvinn-tilbud».

Det går tydelig frem at styret i Marine Harvest ikke lenger vil ha interesse av å gjennomføre et kjøp av Cermaq dersom Copeinca-kjøpet får grønt lys.

«Dersom dette skulle inntreffe, har styret gitt administrasjonen fullmakt til å avhende posten på cirka 5,4 prosent av aksjene i Cermaq, og vil isteden forfølge andre vekstmuligheter» opplyses det.

Tirsdag var det også klart at den andre beileren som forsøker å skaffe seg kontroll over Copeinca, China Fishery Group, ønsker å øke sitt bud på selskapet.

Les også:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fredriksen fikk stansetCermaqs milliardkjøp

  2. Overrasket, men glad

  3. Marine Harvest: - Vi er ikke i mål ennå

  4. Annonsørinnhold

  5. Cermaq fisker stemmer

  6. Giske avventerCermaq-styrets svar