Fredriksen vil øke budet på Cermaq

Men han har gitt fullmakt til å selge alt i Cermaq dersom de ikke får det som de vil på tirsdagens generalforsamling.

ENTEN VINNER VI, ELLER SÅ STIKKER VI: John Fredriksen og Marine Harvest ønsker å sikre seg Cermaq (her ved storeier Nærings- og handelsdepartementets Trond Giske). Tirsdag er det duket for en spennende generalforsamling i Cermaq.

Ole Berg-Rusten/Espen Braata
  • Even Landre
Publisert:,

Siste ord er ennå ikke sagt i oppkjøpsdramaet mellom John Fredriksens Marine Harvest og det halvstatlige sjømatkonsernet Cermaq.

Tirsdag formiddag er det generalforsamling i Cermaq - og på agendaen står vedtak om emisjonen som skal ligge til grunn for oppkjøpet av den peruanske fiskemelprodusenten Copeinca. Men luskende rundt i oppdrettsmerdene finner vi John Fredriksen - største eier av Marine Harvest. Han har allerede budt på Cermaq - men kun under forutsetning av at kjøpet i Peru kansellereres.

Det kan derfor forventes en skikkelig thriller på generalforsamlingen. Greier Fredriksen & co å velte et vedtak om kjøp av Copeinca? Marine Harvest trenger minst en tredjedel av de fremmøtte aksjene for å stanse vedtaket.

E24 er tilstede og rapporterer fra begivenheten.

Marine Harvest varslet tirsdag at de - under forutsetning av at Cermaqs kjøp av Copeinca stemmes ned på dagens generalforsamling - vil fremme et tilbud om kjøp av alle utestående aksjer i Cermaq for minst 105 kroner per aksje (inkludert det foreslåtte utbyttet på 1 krone).

Les også: Erna har blitt en plan B for Fredriksen og Marine Harvest

Videre bekrefter selskapet at det «vil kunne være beredt til å foreta justeringer i både prisen og sammensetningen av vårt tilbud for å kunne finne en tilfredsstillende løsning som er akseptabel for alle parter».

- Denne beslutningen er tatt med bakgrunn i den positive utviklingen i laksemarkedene samt forbedringen i Marine Harvests aksjekurs, opplyses det.

Men Fredriksens oppdrettere understreker samtidig at hovedvilkåret for tilbudet forblir at generalforsamlingen i Cermaq først avviser Copeinca-transaksjonen.

Tilbudet vil være betinget av at Marine Harvest etter gjennomføringen av tilbudet eier minst 33,4 prosent av alle utestående aksjer i Cermaq.

Marine Harvest forutsetter videre at styret i Cermaq ikke tar skritt som vil ødelegge verdien av Cermaq ved å iverksette større transaksjoner.

Generalforsamlingen i Cermaq - som tirsdag formiddag møtes i Oslo - er samlet blant annet for å vedta Copeinca-transaksjonen.

Samtidig er Fredriksen & co krystallklare på at dette er et «ta det, eller forsvinn-tilbud».

Det går tydelig frem at styret i Marine Harvest ikke lenger vil ha interesse av å gjennomføre et kjøp av Cermaq dersom Copeinca-kjøpet får grønt lys.

«Dersom dette skulle inntreffe, har styret gitt administrasjonen fullmakt til å avhende posten på cirka 5,4 prosent av aksjene i Cermaq, og vil isteden forfølge andre vekstmuligheter» opplyses det.

Tirsdag var det også klart at den andre beileren som forsøker å skaffe seg kontroll over Copeinca, China Fishery Group, ønsker å øke sitt bud på selskapet.

Les også:

Flere artikler

  1. Fredriksen fikk stansetCermaqs milliardkjøp

  2. Overrasket, men glad

  3. Marine Harvest: - Vi er ikke i mål ennå

  4. Annonsørinnhold

  5. Cermaq fisker stemmer

  6. Giske avventerCermaq-styrets svar