Kongsberg Gruppen med milliardoppkjøp: Skaper nordisk forsvarskjempe

Kongsberg Gruppen kjøper halvparten av finske Patria, og sikrer seg dermed indirekte kontroll over den norske ammunisjonsprodusenten Nammo.

SER MULIGHETER: Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen skaper gjennom oppkjøp en nordisk forsvarsgigant. Her er han avbildet med selskapets våpensystem NSM, Naval Strike Missile.
Publisert:

Kongsberg Gruppen har inngått en avtale med den finske stat om kjøp av 49,9 prosent av aksjene i det statseide forsvarskonsernet Patria for 272 millioner euro, tilsvarende snaut 2,6 milliarder norske kroner.

Kjøpet på 2,6 milliarder kroner gjøres opp i kontanter, finansiert med en brofasilitet fra DNB. Finland beholder de resterende 50,1 prosentene av Patria.

Dermed sikrer ikke bare Kongsberg Gruppen seg en stor eierposisjon i det finske forsvarskonsernet, men også en indirekte eierpost i den norske ammunisjonsprodusenten Nammo.

Den norske staten eier halvparten av Nammo, mens Patria altså eier den siste halvparten.

Med kjøpet blir Kongsberg Gruppen dermed en betydelig aktør innen europeisk forsvarsindustri. Det sammenslåtte konsernet vil ha en samlet bruttoomsetning fra forsvarsvirksomhetene på drøye 13 milliarder kroner, basert på 2015-tallene.

– Dette er en milepæl og vi etablerer nå et partnerskap i forsvarsindustrien på tvers av Norden, sier konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen på telefon fra Finland til E24.

Han mener oppkjøpet er et viktig steg for å møte konsolideringen han ser i næringen, særlig i den europeiske forsvarsindustrien.

– Hvor viktig er det i seg selv å bli større i forsvarsmarkedet?

– Det er ikke en uvesentlig faktor, sier Qvam.

– Hvor viktig er norske Nammo for dere i dette oppkjøpet?

– Det er definitivt en viktig del av transaksjonen. Nammo er et veldig viktig og solid selskap, sier Qvam

Nammo lager blant annet avansert ammunisjon som kan brukes av kampflyet F35, som Norge skal kjøpe. Kongsberg Gruppen lager på sin side deler av skroget og andre komponenter, samt missilet Joint Strike Missile til flyet.

Les også: Kongsberg Gruppen avvikler storsatsing etter oljesmellen: – Ambisjonene er drastisk redusert

Slipper til i Øst-Europa

Patria har omtrent 2.800 ansatte og omsatte i fjor for 428 millioner euro, tilsvarende 3,8 milliarder kroner. Nammo har omtrent 2.200 ansatte, og omsatte også for 3,8 milliarder kroner i samme periode.

Patria produserer blant annet våpenstasjoner, komponenter til fly, og har i tillegg en omfattende virksomhet innen service og vedlikehold.

Selv om Kongsberg Gruppen også lager produkter innenfor disse segmentene, mener Walter Qvam de to selskapene utfyller hverandre godt.

– De står sterkt i disse segmentene og der ser vi muligheter. I tillegg har de en del andre geografiske posisjoner enn oss, så vi ser også synergier der.

– Hvilke markeder er det spesifikt du nå ser at dere får tilgang til i større grad?

– Særlig Øst-Europa, der Patria i mange år har hatt en god virksomhet, sier Qvam.

Kongsberg Gruppen har også satset på regionen, og har solgt utstyr til Polen i nyere tid, men de er ikke like store som Patria.

– Når vi snakker om forsvarsvirksomheten vår, så er det Nord-Europa og USA som er viktigst for oss. Så jeg føler egentlig at vi annonserte denne satsingen allerede i 2013, sier Qvam.

Kongsberg-sjefen påpeker at de og Patria allerede kjenner hverandre godt, blant annet gjennom samarbeidet på luftvern og missiler, og at dette nå vil styrkes ytterligere. Han ser også vekstmuligheter innen flydeler og servicemarkedet.

– Er det snakk om en full fusjon eller vil selskapene drives separat?

– Patria vil fortsette som et selvstendig finsk selskap, men ifølge avtalen vi har med dem skal vi integrere virksomhetene våre ganske tett når det kommer til produkter og marked. Det er ønsket av alle parter.

Les også: Gjennombrudd for Kongsberg Gruppen: Amerikanerne vil ha denne nye våpenstasjonen

Forsvarsministre på banen

Helt siden industrikonsernet Airbus solgte sin eierandel av Patria på 26,8 prosent tilbake til den finske staten i desember 2014, har finnene jaktet etter det de beskrev som «en ny industriell partner» som kunne være minoritetsaksjonær.

Den har de nå funnet i norske Kongsberg Gruppen.

– Vi har vært mye her og forhandlet de siste månedene, forteller Walter Qvam på telefon fra Finland, og bekrefter at de har jobbet med et mulig oppkjøp siden finnene annonserte at de ville selge seg ned for et drøyt år siden.

ORIENTERT 1: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

På grunn av nasjonale sikkerhetsinteresser og andre politiske forhold er forsvarsindustrien alltid litt spesiell sammenlignet med mange andre aktører i næringslivet.

Walter Qvam bekrefter at både det norske og finske forsvarsdepartementet, samt det norske næringsdepartementet har vært orientert om prosessen.

– Det er fordi dette griper inn i forsvarspolitikken, sier Qvam og viser til at båndene mellom Norge og Finland ble styrket i fjor da forsvaret i de to landene undertegnet en ny samarbeidsavtale.

Ifølge Qvam er det «ingen utfordring» for den nye alliansen at Finland ikke er med i Nato.

Det er ventet at oppkjøpet skal gjennomføres i andre kvartal i år, men det avhenger av myndighetenes godkjenning.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide trekker i en uttalelse frem muligheter for ytterligere forbedring av forsvarssamarbeidet mellom Norge og Finland:

ORIENTERT 2: Næringsminister Monica Mæland.

– Fra norsk forsvar sin side skal vi utnytte dette til det beste for begge parter i tråd med den reviderte bilaterale samarbeidsavtalen om forsvarsmateriell- og industrisamarbeid fra juli 2015, sier Søreide.

Næringsminister Monica Mæland er også begeistret for avtalen:

– Kongsberg Gruppen har lykkes med å bli verdensledende innenfor en rekke teknologier. Det selskapet og den finske stat å er enige om vil skape mange muligheter for både Kongsberg Gruppen og Patria. Dette vil styrke grunnlaget for mer samarbeid og videre lønnsom vekst for begge parter. Avtalen vil styrke nordisk forsvarsindustri sin konkurranseevne i det europeiske og internasjonale forsvarsmarkedet, sier næringsminister Monica Mæland i en uttalelse.

Les også

Dårligere resultat fra Kongsberg Gruppen: Lanserer ny fremtidssatsing

Les også

Oljebremsen får første prioritet: – Ikke en vanlig syklisk svingning

Les også

Kongsberg Maritime kaster inn håndkleet: Må bla opp 95 mill.

Publisert:

Her kan du lese mer om