Skjebnekveld for Northland Resources

Uklart om kriserammet gruveselskap har fått ny finansiering.

Northland Resources
Publisert: Publisert:

Mandag ettermiddag klokken 16.30 gikk investorenes frist for å bestille nye obligasjoner og aksjer for i alt 375 millioner dollar ut.

I 18.30-tiden kunne selskapets investorkontakt Anders Antonsson ikke kommentere om selskapet har skaffet finansiering de trenger for å få full kapasitetsutnyttelse ved selskapets malmgruve i Kaunisvaara i Sevrige.

- Vi trenger å gå gjennom materialet og foreta en vurdering før styret behandler saken i et styremøte. Deretter vil vi utarbeide en melding, sier han til E24.

- Min gjetning nå, basert på min erfaring fra lignende situasjoner, er at melding kommer i morgen tidlig, leggerr han til.

- Kan du nå si om selskapet har skaffet seg den finansieringen dere trenger?

- Nei, det kan jeg ikke kommentere, sier Antonsson.

Tegningsfristen for obligasjonslånet på 125 millioner dollar og aksjeemisjonen på 250 millioner dollar gikk ut klokken 16.30 mandag ettermiddag.

Kostnadssprekk

24. januar meldte Northland Resources om det store kapitalbehovet for å kunne være i stand sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Norrbotten i Sverige. Gruven skal etter planen nå full produksjon i tredje kvartal neste år.

Selskapet forklarte pengebehovet med tre faktorer:

** Høyere en ventet driftskostnader i startfasen av gruven.

** Høyere investeringsbehov enn tidligere an slått.

** Lavere priser på jernmalm enn tidligere anslått og uheldig utvikling i valutakursene.

Aksjemarkedet reagerte umiddelbart med å sente kursen ned 70 prosent da meldingen om det nye og uventede finansieringsbehovet kom.

Northland opplyste onsdag at sending av den første lasten med 40.000 tonn jernmalm finner sted 9. februar. Den nåværende produksjonen oppgis til 3.000 tonn per døgn.

- Etter den første forsendelsen planlegger vi ytterligere en på 50.000 tonn. Denne skal til en annet stålfabrikk i Europa. På lang sikt vil vi kunne forsyne «cape size»-skip med kapasitet på 180.000 tonn, skriver selskapet på sine nettsider.

Småsparere kjøper

Det har blitt stilt spørsmål ved om det finnes investorer som er kapable og villige til å delta i en emisjon i den størrelsesordenen Northland ser for seg. Den opprinnelige tegningsfristen ble skjøvet til mandag 4. februar. Men selskapets ledelse understreket da at dette ikke nødvendigvis betyr at det er vanskelig å finne kapital.

- Diskusjonene (med investorer) går som planlagt. Vi har tidligere annonsert at vi vil informere markedet om utfallet etter at tegningsfristen har gått ut, skrev selskapet.

Det er ikke alle som har mistet troen på selskapet. Northland-aksjen var den mest kjøpte blant småsparerne hos Netfonds, Nordnet og Skandiabanken i fjor, og er igjen hetest blant privatpersoner i januar.

Nordnet opplyste fredag morgen at nesten dobbelt så mange handlet Northland-aksjen som den neste på listen, for totalt 77 millioner kroner.

- Northland aksjen er et lodd, og du skal være ekstremt bevist den risikoen du tar ved å kjøpe aksjen for tiden. Det har vært ellevill trading i aksjen den siste uken, og jeg tviler på at det er langsiktige verdiinvestorer som har gått inn den siste tiden, sa daglig leder Anders Skar.

SEB Enskilda advarer

Spørsmålet mange nå stiller seg, er hvilken driftsmargin som vil oppnås.

Les også: Tidligere Northland-investor refser ledelsen

I en analyse legger Northland Resources selv til grunn driftskostnader (opex) på 67 dollar per tonn. Det er all grunn til å være forsiktig med å legge dette til grunn, skriver SEB Enskilda i en rapport.

Meglerhuset sammenligner Northland-driften med gruveselskapet LKAB, som driver produksjon i Svappavaara lengre vest i Sverige. De frakter råvarer direkte til Narvik havn, og har en kostnad på 70 dollar per tonn.

- Northland vil trolig bruke opp mot 20 dollar per tonn på å kjøre fra Kaunisvaara til Sappavaara, og derfra med jernbane. Det vil si at Northland med samme kostnad som LKAB ville brukt 90 dollar per tonn, skriver SEB.

I tillegg mener SEB at forholdene ved Svappavaara er gunstigere, og anslår dermed at kostnadene vil bli høyere enn 90 dollar per tonn. Meglerhuset har salgsanbefaling på Northland-aksjen, og har tidligere meldt at kursmålet er null kroner.

Les også

Derfor anbefaler SEB salg av Northland-aksjenSmåsparerne solgte seg ned i januarTidligere Northland-investor refser ledelsenNorthland henter inn noe av det tapteNorthland-sjef ble tvunget til å selge aksjerNorthland beklager de siste dagenes utviklingNorthland setter dato for første malmfrakt

Publisert:
Gå til e24.no