EUROFRYKTEN VENDER TILBAKE: Bakrus etter valutajubel i Asia

De asiatiske børsene faller i takt med at begeistringen for kinesisk valutareform snur til skepsis.

Publisert:

Den store feststemningen forsvant i løpet av mandagen på Wall Street, der de toneangivende indeksene endte i rødt territorium.

Tirsdag følger investorene på de asiatiske børsene med ned i negativt farvann, og flere velger å sikre gevinsten fra rallyet som ble utløst av lørdagens melding fra kinesiske myndigheter om at de fra nå av vil la valutaen flyte mer fleksibelt mot dollar. Sprikende signaler fra Kina har i ettertid skapt bekymring for om forventningene til valutareformen er for optimistiske.

- Investorene er blitt mer tilbakeholdne, og tviler på om omfanget av yuanens nye fleksibilitet blir så stort som markedet hadde håpet på, sier Lee Sun-yeb, analytiker i Shinhan Investment Corporation i Seoul til Reuters.

- Det ser ut til at markedet tar en pustepause fra den kraftige oppgangen som har preget utviklingen den siste tiden, som bragte indeksene i nærheten av gamle topper. Internasjonale investorer ser også ut til å avvente situasjonen.

Bred nedgang

Samtidig har frykten for at den europeiske gjeldskrisen skal svekke den økonomiske gjeninnhentingen vendt tilbake med fornyet styrke.

- Europas problemer er fortsatt ikke løst, og de fleste er absolutt ikke i interessert i å ta risiko nå, sier Hiroshi Morikawa, strateg i MU Investments i Tokyo, til Bloomberg.

Japanske yen blir omsatt nær de sterkeste nivåene på én uke, i takt med at investorene søker mot "trygge havner" i markedet.

I Japan har Nikkei-indeksen falt nærmere 1 prosent til 10139 poeng.

Morgan Stanley's Asia-indeks som ekskluderer den japanske børsen har tirsdag falt 0,7 prosent, og teknologi- og råvareselskaper leder an i nedturen.

Avgjørende styrking

Kinesiske myndigheter var mandag ute og understreket at styrkingen av yuan vil skje gradvis og over tid, og etter at det ble fastsatt samme styringskurs for yuan mot dollar som tidligere tiltok tvilen rundt om det vil komme betydelige endringer i valutapolitikken for alvor.

Sjefanalytiker i SEB, Carl Hammer, sa til E24 at tirsdagens fastsatte styringskurs derfor ville bli avgjørende.

Denne har blitt satt av den kinesiske sentralbanken til 6,7980 yuan per dollar. Det er en styrking fra mandagens styringskurs på 6,8275 og det sterkeste nivået siden yuans revaluering i juli 2005. Dermed øker håpet om at myndighetene vil la valutaen styrke seg ytterligere fremover.

Dette bidro til at den sure stemningen bedret seg noe, og euroen hoppet opp til det sterkeste intradag-nivået mot dollar. Det var imidlertid ikke nok til å trekke indeksene over i positivt territorium, da det fortsatt hersker stor usikkerhet rundt valutareformen og dens ringvirkninger.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om