Storbanker spår historisk valutabevegelse

Det er duket for et aldri så lite jordskjelv i verdens største marked, mener storbanker.

PUND VS. EURO: Det er har vært store bevegelser i valutamarkedet i år.
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

– Det er veldig uvanlig at vi gjør slikt, og det var en skandaløs prognose på tidspunktet, sier HSBCs sjefanalytiker for valuta, David Bloom, til Bloomberg om sin drøyt ett år gamle prognose.

Bloom har nemlig spådd såkalt paritet mellom pund og euro, altså at valutaene er like mye verdt, før nyttår. Med drøyt fire måneder gjenstående, er dette nærmere å bli en sannhet:

Siden den gang har nemlig pundet svekket seg betydelig, og bare i år er den britiske valutaen, seks prosent svakere mot euro. For et pund må man ut med 1,098 euro torsdag ettermiddag.

Vi har altså kommet omtrent halvveis til Blooms forventede valutamilepæl.

Det vil i så fall være første gang noensinne at det skjer. Pundet har alltid vært sterkere enn euroen. Forrige gang pundet var så svakt mot euro, var under finanskrisen i 2009.

Valutamarkedet er verdens største. Det omsettes valuta for nesten 5.100 milliarder dollar – hver dag, ifølge Bank of International Settlements.

Storbank følger etter

– I euro mot pund hadde vi en veldig sterk overbevisning, og det er en av de største prognosene jeg kan huske å ha tatt på en stor valuta, sier Bloom.

Det britiske pundet er verdens fjerde største valuta.

STORT FALL: Pundet er svekket med nesten åtte prosent siden slutten av april.

Storbanken Morgan Stanley venter også at euroen vil spise seg kraftig inn på pundet fremover. Faktisk venter banken at pundet i mars neste år er svakere enn euroen, skriver nyhetsbyrået.

Men usikkerheten til pundet er uvanlig stor, fordi usikkerheten rundt hvor kraftige – og hvor snarlige – brexit-effektene blir på britisk økonomi, er høy. I tillegg er det usikkerhet rundt når Bank of England vil foreta en renteheving.

Prognosen om en sterkere euro er også basert på en forventning om at Den europeiske sentralbanken vil begynne å reverse krisegrepene som ble innført for noen år siden.

Disse har nemlig bidratt til å holde euroen svakere enn den ellers ville ha vært.

Les også

Nordea ser dollar på sekstallet – neste år

Pund-sandwich

UBS Wealth Management mener imidlertid at pundsvekkelsen mot euro er overdrevet, og skriver at den britiske valutaen er blitt offer for bevegelsene i verdens største og nest største valuta, nemlig dollaren og euroen.

En valuta er alltid bundet til en annen. Det betyr at når man selger en valuta, kjøper man en annen. På samme måte må en valuta svekkes for at en annen skal styrkes

Dollaren har nemlig svekket seg mye mot euro så langt i år. Det har gjort at pundet har styrket seg omtrent fem prosent mot dollar, mens det altså svekket seg mot euroen.

Dette vil ikke vare, menes valutateamet i UBS.

– Til slutt begynner de fundamentale økonomiske driverne å komme til syne, og de tyder på at pundets reise sørover mot euro (at det har svekket seg, journ.anm.), trolig er nærmere slutten enn begynnelsen, sier økonom Dean Turner til Bloomberg.

Les også

Kronen med mystisk heisatur

Les også

Danske Bank tror kronerally tar høstpause

Les også

Så mye billigere har USA-ferien blitt i sommer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Brexit
  3. Pund
  4. Euro

Flere artikler

  1. – Har tatt veldig mange på sengen

  2. – Et uvanlig år for kronekursen

  3. Største veddemål på dollarras på nær tre år: – Markedet er på tå hev

  4. Dollaren går mot sitt svakeste år siden 2003

  5. Kraftig pundfall siden mai