Monobank henter 175 mill., skal ekspandere: Voldsom vekst i forbrukslånsbank

Monobank henter kapital for å finansiere ekspansjonen som ved utgangen av neste år skal resultere i nær tredoblede utlån fra dagens nivå.

EKSPANDERER: Administrerende direktør Bent Gjendem i Monobank planlegger stor utlånsvekst.
Publisert: Publisert:

– Vi er kjempefornøyd med veksten, sier Monobank-sjef Bent Gjendem til E24.

Forbrukslånsbanken som er notert på Norges Fondsmeglerforbunds OTC-liste slapp fredag resultatrapporten for tredje kvartal.

Les også

Pareto Bank må løse kapitalkabal - Spetalen hamret løs mot låneopptak

Mangedobler utlånene

Som hos andre forbrukslånsbanker er det voldsom vekst, men utlånene vokser riktignok fra et relativt lavt nivå.

Siden årets første kvartal har utlånene vokst fra 259 til 624 millioner kroner og det ventes videre kraftig økning.

Banken har gitt en såkalt «guiding» om utlån på mellom 750 og 800 millioner kroner i år og regner med å havne i øvre del av det intervallet. Planen er at det tallet skal stige til opp mot 1,8 milliarder i slutten av neste år.

Veksten reflekteres i omsetningen. Netto renteinntekter, altså forskjellen mellom det banken låner inn og ut for, steg med nesten 30 prosent til 15,2 millioner kroner fra andre til tredje kvartal. På bunnlinjen fikk banken som startet opp i fjor høst et nettoresultat på en halv million.

Henter 175 mill.

Monobank varsler også en kapitalinnhenting på 175 millioner kroner. Det skal styrke kapitaldekningen for å kunne opprettholde utlånsveksten.

– Når man vokser trenger man mer egenkapital, sier Gjendem.

Banken trenger også penger når den starter opp et samarbeid med Widerøe om kredittkort rettet mot flyselskapets kunder. Neste år er planen ekspansjon i det finske markedet.

– Det finske markedet fremstår som attraktivt. Planen er å åpne rundt midten av neste år. Vi åpner typisk litt forsiktig på utlånssiden og forventer ikke så store volum neste år sier Gjendem.

Les også

DNB vil papirfaktura til livs – lanserer ny Vipps-tjeneste

Skjerpet kravene

Stadig flere forbrukslånsbanker som inntar det norske markedet har imidlertid fått varsellampene til å lyse hos Finanstilsynet. I sommer skjerpet tilsynet kapitalkravene for disse bankene. Grunnen var blant annet frykt for økt risiko for at flere tar opp lån som ikke kan betjenes.

I tillegg har Eiendom Norge luftet bekymringer for bruk av forbrukslån til å skaffe egenkapital ved boligkjøp, mens Forbrukerombudet slo ned på nettsider som markedsførte opptak av forbrukslån som en smart måte å komme seg inn på boligmarkedet på.

Les også

Deutsche Bank punger ut 300 millioner for prisfiksing

Les også

– Folk har skjønt at bunnen er nådd

Les også

81.300 nye kunder på tre måneder

Publisert:

Her kan du lese mer om