Norwegian-aksjen stuper ved børsåpning

Norwegian får bank på Oslo Børs etter resultatslipp. Aksjen er ned over åtte prosent fra start. 

FALLER: Norwegian er ned over 8 prosent etter handelsstart på Oslo Børs torsdag morgen.
  • Ida Bing
  • Nina Tuv
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Norwegian Air Shuttle er ned -8,47 prosent rett etter Oslo Børs åpnet torsdag.

Norwegian slapp torsdag tall som viser en vekst i omsetningen fra 6,63 til 7,77 milliarder kroner i andre kvartal og et brutto driftsresultat (EBITDA) som nesten forsvant, etter å ha falt fra 1,32 milliarder til 58,5 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor.

Analytikerne hadde i forkant ventet en omsetningsvekst til 8,2 milliarder og et brutto driftsresultat på 1,0 milliard, ifølge SME Direkt/TDN.

Økte kostnader påvirker

Én av hovedgrunnene til at Norwegian så vidt klarte å tjene penger på driften i andre kvartal er økende kostnader, og det er særlig utgiftene til leasing (flyleie) på kort og lang basis som øker.

I andre kvartal brukte selskapet 931,3 millioner på dette, mot 641,5 millioner på samme tid i fjor.

– Vi har hatt betydelige ekstra kostnader til innleie av fly, høy oljepris og passasjeravgiften i Norge, noe som har hatt en negativ effekt på resultatet, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Regnskapet til Norwegian påvirkes også i andre kvartal kraftig av at flyselskapet solgte 4,7 millioner av aksjene det eide i Bank Norwegian i slutten av juni (børsnotert i et eget selskap som Norwegian Finans Holding).

Salget reduserte egentlig eierandelen fra 20 til 17,5 prosent, men Norwegian har inngått en aksjelånsavtale (TRS) som eksponerer dem for like mange aksjer som før.

Aksjesalget i Bank Norwegian sørget likevel for et overskudd i bunnlinjen. Salget innebar en gevinst i regnskapet på 2,05 milliarder kroner.

DROPP: Slik ser Norwegian Air Shuttle-aksjen (NAS) ut i morgentimene torsdag, rett etter børsåpning.
SNART VERDT LIKE MYE: Hvis utviklingen fortsetter litt til er SAS like mye verdt som Norwegian. Grafen viser utviklingen i markedsverdi fra 13. juli i fjor til samme dato i år.

Hovedindeksen ned

Hovedindeksen er ned -0,05 prosent et par minutter etter klokken ni.

Norske Skog er ned -5,26 prosent. Selskapet skulle egentlig presentert kvartalstall i dag, men har utsatt det hele grunnet «den betydelige usikkerheten knyttet til den pågående rekapitaliseringsprosessen».

Kværner er en av dagens vinner på Oslo Børs. Aksjen er opp 6,42 prosent etter å ha levert sterke resultater i dag, mens Akastor er ned -3,12 prosent.

Det var på forhånd ventet en relativ flat start på torsdagens handel på Oslo Børs.

Nettmegleren Netfonds viser til positive bevegelser i markedet etter at handelstall fra Kina kom inn høyere enn ventet, men analysesjef Roger Berntsen tilskriver en del av utviklingen lavere globale renter etter Fed-sjef Janet Yellens tale i går.

I morgentimene torsdag fortsetter DNB oppturen etter sterke kvartalstall i går.

Aksjen er blant dagens mest omsatte, og er opp 1,40 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Norwegian-aksjen fikk juling på grønn børs

  2. Aksjesalg redder resultatet

  3. Analytikere om Norwegians kvartalsrapport: Skuffende, svak og rotete

  4. Analytiker: – Det blir en veldig tøff vinter for alle flyselskapene

  5. Kraftig økning i lånetapene for Bank Norwegian