Mandag kan Havila være konkurs

Det kriserammede rederiets banker setter hardt mot hardt – vil slå Havila konkurs om ikke obligasjonseierne kryper til korset. Ansatte frykter for jobben.

NY PLAN: Ledelsen i Havila Shipping setter torsdag en tidsfrist for å bli enig med obligasjonseierne, etter at disse avviste en redningsplan onsdag. Bankene truer med å erklære mislighold, ifølge selskapet. Dette er selskapets fartøy Havila Harmony.
Publisert:

Etter at obligasjonseierne vendte tommelen ned for den siste redningsplanen på obligasjonseiermøtet onsdag, varsler Havila torsdag at bankene nå setter hardt mot hardt.

I en børsmelding skriver det kriserammede rederiet at det har «mottatt underrretning om intensjon om erklæring av mislighold», fra de sikrede bankene.

Betyr dette i klartekst at bankene vil slå selskapet konkurs om ikke forslaget blir godtatt?

– Det er det meldingen sier, bekrefter administrerende direktør Njål Sævik, overfor E24.

Utover dette ønsker ikke Sævik å kommentere meldingen.

Dermed øker presset på de usikrede obligasjonseierne, som er uenige i forslaget til redningsplan som selskapet la frem 9. november, på grunn av fordelingen av verdier.

De usikrede obligasjonseierne har ikke vært tilgjengelige torsdag.

– Håper det beste

– Det er det som er det verste, at vi går rundt alle sammen og vet ikke om vi har jobb til jul. Vi skulle gjerne hatt dette avgjort, sier tillitsvalgt Gunnar Helgeland i Havila Shipping til E24.

Helgeland representerer Norsk Sjømannsforbund og er for tiden om bord på fartøyet Havila Phoenix i engelsk sektor i Nordsjøen.

Han sier at de som fortsatt har jobb i selskapet synes synd på de som har mistet jobben, men at de fremdeles har et håp om at selskapet kan reddes.

– Vi håper det beste for rederiet, sier Helgeland.

Får siste frist

I meldingen gis obligasjonseierne gis en siste frist til å akseptere forslaget til restrukturering som Havila har fremsatt.

Rederiet Havila Shipping setter fristen for å bli enig med obligasjonseierne, i håp om å redde selskapet fra konkurs, men forandrer ikke forslaget sitt om restrukturering.

Tidsfristen er mandag 28. november klokken 15, skriver Havila Shipping.

Selskapet skriver i en melding at de sikrede bankene vil sette fortgang i sine krav, og har en intensjon om å erklære selskapets gjeld som misligholdt.

En formell melding om dette kan ventes om kort tid, ifølge Havila Shipping.

– Selskapet har mottatt brev fra de sikrede bankene i fellesskap, og er gjennom denne underrettet om at de sikrede bankene har til hensikt å akselerere sine krav under de respektive låneavtalene, skriver Havila.

Bankene inkluderer DNB, Danske Bank, Swedbank, Nordea, Garantiinstituttet for Eksportkreditt, Sparebank1 SMN, Sparebank1 Søre Sunnmøre, Sparebank1 SR-Bank og DVB Bank.

Uenige om verdier

Noen av de usikrede obligasjonseierne var uenige om fordelingen av verdier i selskapet, og avviste derfor ledelsens forslag til restrukturering i et møte onsdag.

Hvis ikke obligasjonseierne og selskapet blir enige om en redningsplan er alternativet trolig konkurs.

Samtidig som Havila kjemper for sin eksistens torsdag, kommer det meldinger om at Farstad Shipping er enige med investor Kristian Siem om en redningsplan.

Mange redningsplaner

En rekke rederier og selskaper i oljeservicebransjen trues av pengemangel og lav aktivitet, etter at de store oljeselskapene har kuttet kostnader, noe E24 har fortalt om tidligere.

Bare i Norge ventes oljeinvesteringene å ha falt med 74 milliarder på tre år, til 146,6 milliarder i 2017, ifølge en fersk telling fra Statistisk Sentralbyrå.

Mange rederier og riggselskaper brukte mye penger på å utvide kapasiteten sin og kjøpe nye skip og rigger under oppturen. Mye av dette var også lånefinansiert, og i det siste har en rekke selskaper forhandlet med kreditorene om lettelser i betalingsvilkårene.

Les også

Farstad varsler redningsplan - inngår avtale med Siem

Havila-aksjen faller 5,21 prosent etter meldingen om bankenes intensjoner torsdag ettermiddag. Handelen ble tidligere torsdag stanset i påvente av en melding fra selskapet.

Så langt i år har Havila-aksjen falt rundt 60 prosent i verdi, og i løpet av de siste to årene er den blitt hele 96 prosent mindre verdt.

Avslo forslag

– Restruktureringsforslaget, slik som fremlagt i innkalling til obligasjonseiermøter datert 9. november 2016, har ikke fått tilstrekkelig tilslutning i Havi 08 obligasjonseiermøte i dag, sa selskapet i en børsmelding onsdag.

Da hadde bare 29 prosent av eierne av obligasjonslånet Havi08 støttet redningsplanen i en avstemning. Men forhandlingsviljen var til stede hos både ledelsen i Havila og de usikrede obligasjonseierne som er uenige i fordelingen av verdiene i selskapet.

Les også

Havilas redningsplan avvist

– Havila inviterer til dialog og forhandling, og ikke konkurs som de truet med før. Nå bretter vi opp ermene og snakker sammen og håper å løse dette innen rimelig tid sa Tom Henning Slethei, talsmann for noen av de usikre obligasjonseierne, til E24 etter et møte onsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om