Aker Solutions-sjefen tror det er for sent å håpe på omsetningsløft i 2018

Aker Solutions konkurrerer om kontrakter til en totalverdi på 50 milliarder kroner, men sjefen tror ikke på økt omsetning neste år.

KONTRAKTER: Aker Solutions-sjefen Luis Araujo forsøker å kapre kontrakter på i alt 50 milliarder kroner.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

Konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions pekte på lyspunkter i en mørbanket oljeservice-bransje da han presenterte konsernets resultat for første kvartal tirsdag.

Blant annet viste han til at oljeselskapene øker aktiviteten knyttet til arbeid for å øke produksjonskapasiteten i eksisterende felt.

Og han fortalte også at Aker Solutions i øyeblikket har levert anbud på kontrakter med en samlet verdi på 50 milliarder kroner.

Les også

Resultatfall for Aker Solutions, men kjemper om kontrakter for 50 mrd.

Han tallfester ikke hvor mange av disse kontraktene han tror Aker Solutions kommer til å vinne, men understreker at Aker Solutions ikke har for vane å levere anbud som de ikke tror vil føre frem.

– Vanligvis ønsker vi å rapportere om tilbud hvor vi har mulighet til å vinne, sier Araujo til E24.

For sent for 2018-løft

2017 blir det tredje året på rad med fall i Aker Solutions omsetning. Selskapet anslår nå at omsetningen i år vil havne 15–20 prosent under 2016-omsetningen på vel 25,5 milliarder kroner.

– Gir anbudsaktiviteten deg grunn til å håpe på omsetningsøkning i 2018?

– Jeg tror det er for tidlig. Alle i industrien trenger mer arbeid og det blir sterk konkurranse. I siste halvdel av 2017 vil vi se noen kontraktstildelinger, men det tar tid fra kontraktene blir tildelt til det synes i regnskapene, sier Araujo.

– Vi tror 2018 blir stabilt i forhold til 2017, noe som er godt for oss etter tre harde år for industrien, legger han til.

Les også

Oslo Børs: Aker Solutions stiger etter nye oppkjøpsrykter

Det at Aker Solutions har vært gjennom tre harde år, kan de ansatte i selskapet underskrive på. Selskapet har vært gjennom flere runder med nedbemanning.

Selskapet har et program for å forbedre kostnadseffektiviteten med minst 30 prosent, og har kommet mer enn to tredeler til målet.

Men de ansatte kan puste litt lettere. Araujo fortalte på presentasjonen at de ikke har planer om nye kostnadskutt nå. Men samtidig varslet han at de er rede til foreta grep, om markedssituasjonen skulle gjøre det nødvendig.

Oppkjøpsrykter

Den senere tiden har det versert flere rykter om at oppkjøp av Aker Solutions skulle være på trappen.

– Aker er et ekstremt attraktivt selskap, men vi unngår å kommentere rykter. Vi registrerer konsolideringen i bransjen, men gir ikke noen kommentarer, sier han til E24.

Aker Solutions har selv ikke ligget på oppkjøpslatsiden. Nylig kjøpte de Reinertsens oljerelaterte virksomhet og er i ferd med å integrere det brasilianske CSE.

Og det kan godt tenke seg at det kommer mer.

– Når du ser muligheter som Reinertsen og CSE i Brasil, da vil vi gå etter disse selskapene for det gir mening for vår portefølje og det gjør oss til et bedre selskap i fremtiden. Når det gjelder oppkjøp vil vi være i fremste rekke. Er det noe som gir oss merverdi, så vil vi gå for det, sier han.

Les også

Røkke: Knalltøft for de ansatte

Les også

– Vi er åpne for å selge

Les også

– Alternativet ville nok vært konkurs

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Aker
 3. Oljebransjen
 4. Kjell Inge Røkke
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Må vinne 2018-kontrakter for minst 10 milliarder

 2. – Det største gjennombruddet de siste fem-seks årene

 3. Oljemarkedet er fortsatt tøft – men det renner inn med en spesiell type oppdrag

 4. Annonsørinnhold

 5. Aker Solutions spår inntektsfall etter to år med vekst

 6. Betalt innhold

  Aker Solutions kjøper opp Reinertsen