30 dager med «trumptimisme»: Slik har han fyret opp Wall Street

Etter oppturen i det amerikanske aksjemarkedet å dømme, er Donald Trump så langt blant de beste presidentene USA har hatt. Trenger investorene en «reality-check»?

FÅR WALL STREET TIL Å JUBLE: Få andre presidenter har gitt fart til aksjemarkedet i den første måneden etter innsettelsen som Donald Trump.

Foto: Susan Walsh AP
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Mens USAs ferske president har sendt deler av verden (inkludert USA) inn i kollektiv sjokktilstand over valgløfter som faktisk følges opp, hårreisende Twitter-erklæringer, gjentatte usannheter og en Russland-flørt som muligens har utviklet seg til noe mer, har det amerikanske aksjemarkedet gitt Donald Trump ståkarakter og vel så det.

«Trumptimismen» blir ikke minst registrert av Donald Trump, som ga følgende dom på Twitter for noen dager siden:

– Aksjemarkedet når nye høyder med den lengste seiersrekken på tiår. Høy grad av tillit og optimisme – selv før utrullingen av skatteplanen!

Største oppgang siden Roosevelt

Det er nå 30 dager siden «The Donald» puttet hånden på bibelen og inntok Det hvite hus – og så langt har han helt rett i at aksjemarkedet opplever sprudlende dager.

Les også

Rådyrt å vokte Trump-familien

Faktisk har ikke Dow Jones Industrial Average løftet seg så mye i løpet av den første måneden av en presidentperiode siden Franklin D. Roosevelt i 1945, viser en gjennomgang Marketwatch har gjort.

Ved stengetid fredag hadde Dow Jones styrket seg 4,02 prosent siden Trump ble innsatt, til 20.624 poeng. Kun fire andre presidenter har kunnet registrere høyere oppgang etter sine første 30 dager, og foruten Roosevelt var alle innsatt før 1910.

S&P 500-indeksen har også bykset frem under Trump, opp 3,52 prosent på 30 dager – også dette nær høyeste opptur i måneden etter en presidentdebut. Her er imidlertid Bill Clinton og George H.W. Bush blant nyere presidenter som har sett indeksen bykse høyere, med henholdsvis 4,61 og 3,53 poeng.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Erik Johansen

Bedriftsoptimismen i taket

Den enkle forklaringen på børsjubelen er at Trump blir trodd på sine løfter om å fjerne offentlige reguleringer, øke satsingen på infrastruktur og gi bedrifter skattelette, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

– Så langt har bedriftene stor tiltro til hva Trump har sagt at han skal gjøre. I målinger har optimismen blant amerikanske småbedrifter gått i taket siden Trump kom til makten, sier sjeføkonomen til E24.

Etter en sterk oppgang i desember tilsa konsensusforventninger en nedgang i småbedriftenes utsikter i januar, men i stedet økte de videre.

– Småbedriftene tror på Trumps lovnader for innenrikspolitikken og synes det er veldig positivt, sier Due-Andresen.

– Kan få reality-check

Optimismen kan dessuten ha fått en selvoppfyllende effekt: Sjeføkonomen viser til meldinger om at flere bedrifter allerede har økt sine investeringer og begynt å ansette flere.

– På et tidspunkt kan man nok få en reality-check, sier hun, og utdyper:

– Trump har sagt og lovet veldig mye i løpet av valgkampen, men det er foreløpig mindre som har resultert i konkrete planer. Det gjenstår å se hvordan Trumps skattereform vil se ut. Så langt ligger det ikke noe konkret forslag på bordet.

Les også

Rådyrt å vokte Trump-familien

Sentralbanksjef Janet Yellen har også vist til usikkerhet om hva slags politikk Trump faktisk vil gjennomføre.

Overfor Kongressen uttrykte hun nylig et håp om at finanspolitiske endringer «vil være forenelige med å sette amerikanske finansregnskaper på en bærekraftig kurs».

Trump har sagt at han håper å kunne presentere sin skattereform i løpet av året.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. Wall Street

Flere artikler

  1. De har tjent milliarder på Trump-rally

  2. Økonomer om handelsavtale: – Usikkerheten er ikke borte

  3. Dow Jones stenger over 30.000 poeng

  4. Strateg: Investorene har utviklet «motstandsdyktig skjold» mot politisk usikkerhet

  5. Industritall stuper etter handelskaos