Valutastrateg om krone-comebacket «alle» spår: – Oljeprisen har blitt viktigere enn på
lenge

Spekulantenes flukt får skylden for den kraftige kronesvekkelsen den siste måneden. Det eneste som kan drive kronen sterkere nå, er at en gammel kjenning begynne å stige og lokker dem tilbake, mener ekspert.

OLJE-BULL? Kronen har gått hånd i hånd med oljeprisen de siste årene, men i det siste har dette endret seg. Nå må oljeprisen igjen stige for at kronen skal opp, mener ekspert. Bildet viser en okse stående foran oljekjempen Totals raffineri vest i Frankrike.

Foto: Stephane Mahe Reuters
 • John Thomas Aarø
Publisert:

– Oljeprisen har blitt viktigere enn på lenge. Det er den dette henger på, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

Han snakker om den kraftige kronesvekkelsen den siste halvannen måneden, og utsiktene for at kronen gjør som de aller fleste lenge har trodd og ment, nemlig at kronen skal styrkes.

Tirsdag falt kronen mot euro, det kanskje viktigste valutaen kronen er koblet til (se faktaboks), til det svakeste nivået så langt i år. Man må ni måneder tilbake i tid for å finne forrige gang kronen var så svak. Onsdag befinner den seg på samme nivå.

– Nå er kronen i limbo; drivende på havet, og venter på neste vindkast, sier valutastrategen.

Eksperter trekker frem følgende faktorer for at kronen har trosset den ventede styrkelsen:

** Oljeprisen har falt moderat gjennom april. Den vaker i skrivende stund på litt over 50 dollar fatet. I tillegg har usikkerheten rundt oljeprisen frem i tid tatt seg opp.

** Til tross for at norsk økonomi er i ferd med å ta seg opp etter oljeprissjokket, er det særlig én faktor som har overrasket: Prisveksten, også kalt inflasjon, har falt – og det mye. Det var ventet at inflasjonen ville synke etter hvert som effekten av den massive kronesvekkelsen forsvant, men nedgangen har vært overraskende kraftig og uventet rask. Lavere inflasjon taler isolert sett for en lavere styringsrente, som igjen taler for en svakere krone.
** Markedet slapp et lettelsens sukk da Emmanuel Macron ble en av de to vinnerne i den første runden av det franske presidentvalget. Det medførte at euroen har gått sterkere. Det er med andre ord ikke kronespesifikke forhold som har bidratt (se faktaboks).

** Den norske kronen er ikke den eneste valutaen som har fått kjørt seg. Valutaene til andre råvarebasert økonomier har svekket seg markert, noe som kan tyde på at svekkelsen delvis kan baseres på forventninger om utviklingen i råvaremarkedet.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets

Foto: John Thomas Aarø

Spekulantflukt

Spekulantene, aktørene som er i markedet for å tjene penger, bygget opp store posisjoner i slutten av fjoråret og i starten av 2017.

I oktober viste tall fra meglerhuset Nordea Markets at appetitten blant spekulantene ikke hadde vært større siden 2012.

Det bidro til at kronen raskt gikk sterkere i årets første måneder.

Men tidligere denne månedene viste tall fra samme meglerhus at intet mindre enn to av tre posisjoner som var tatt siden 7. januar i fjor, da kronen var på sitt aller svakeste mot euro, nå er borte.

Østnor forteller at salget tiltok i slutten av mars, og han ser ikke hva som skal drive spekulantene tilbake på kort sikt.

– For at man skal få de store bevegelsene i kronekursen, må man ha med spekulantene. Det er spekulantene som gir de store skiftene. Nå er det nesten bare oljeprisen som kan bidra til at spekulantene kan komme på banen, sier valutastrategen.

Les også

Årsverste for kronekursen

Men etter å ha sett seg nødt til å flykte fra kronen i år, skal det mer til for at de vil ta i kronen igjen, mener han.

– Nå er det litt brent barn skyr ilden. Spekulantene har brent seg på kronen en gang allerede i år, og da skal det ekstra mye til for at de går inn igjen. Det kan ta litt tid før vi er der igjen, sier han.

LUKTER PÅ 9,40: Kronen har ikke vært svakere mot euro på ni måneder. Grafen viser kronens utvikling mot den europeiske fellesvalutaen så langt i år.

Foto: Infront

Kroneparadokset

Senioranalytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank skriver i en oppdatering til sine kunder at kronen har vært offer for «krevende eksterne» faktorer.

– Kronen befinner seg i en meget paradoksal situasjon, sier Lomholt til E24.

Han viser til at kronen er klemt imellom en norsk økonomi som ser sterkere ut enn på mange år på den ene siden, og en global industrisyklus som «mister pusten» på samme tid som de finanspolitiske lettelse fra Trump-administrasjonen har «tvilsomme utsikter» på den andre.

Les også

Kraftig kronesvekkelse: – Vanskelig å forklare

Han mener at de utenlandske driverne klart har overskygget at norsk økonomi går bedre, og underbygger blant annet dette med den svake utviklingen til de andre råvarevalutaene, som Canada, Australia, og New Zealand, til tross for at de økonomiske utsiktene i land ser annerledes ut.

– Den eksterne historien er den sentrale for kronens utsikter på kort sikt, fordi de spekulative aktørene ser på kronen som en av råvarevalutaene i en overordnet kurv. Derfor har kronen blitt svekket til tross for meget pene tall fra Norge i den siste tiden.

– Vi forventer en stadig sterkere krone, men på kort sikt ser kronen sårbar ut fordi vi ikke kan identifisere opplagte triggere, sier Lomholt i Danske.

SVAK KRONEKURS: Grafen viser den importveide kronekursen, som er vektet mot valutaene til Norges 44 største handelspartnere, tirsdag. Jo høyere den er, jo svakere er kronen.

Foto: Infront

«Alle» spår kroneløft

Magne Østnor i DNB peker altså ut oljeprisen som trigger, men tror oljeprisen skal stige en del før det slår ut i form av en sterkere krone.

– Oljeprisen må nok over 56–57 dollar fatet før vi får en bevegelse i retning sterkere krone, sier han.

Imidlertid står oljeprisen overfor en utfordrende måned.

Oppsummert virker analytikerstander å ha følgende vurdering av nå-situasjonen:

** «Ingen» ser hva som skal styrke kronen på kort sikt, men «alle» tror det er nettopp det som vil skje på lengre sikt.

** Ifølge det siste konsensusestimatet innhentet av nyhetsbyrået Reuters ventes det at en euro vil koste 8,93 kroner i slutten av andre kvartal, 8,85 kroner i slutten av tredje kvartal og 8,75 kroner om ett års tid.

** Blant norske prognosemakere venter DNB Markets, Nordea Markets og Danske Bank Markets at euroen vil koste henholdsvis 8,70, 8,50 og 8,70 kroner før nyttår.

** Handelsbanken Capital Markets skiller seg ut med sin forventning om at kronen vil ligge over ni kroner gjennom hele 2017.

Les også

Så mye er Oljefondet egentlig verdt

Les også

Så viktig er kronen for Oljefondet

Les også

Kroneeffekt i revers struper inflasjonen: – Norges Bank bør gi blaffen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kronekurs
 2. Valuta
 3. Euro
 4. Rente
 5. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Ser fem grunner til at kronen skal bli sterkere

 2. Ser «ny normal» for kronen etter oljeprissjokket

 3. – En meget spesiell situasjon

 4. Svak krone kan gi rekorddyr Europa-ferie

 5. Tror kronesjokk er midlertidig