Norske Skogindustrier slår seg konkurs

Styret i Norske Skogindustrier har besluttet å begjære selskapet konkurs i dag. Samtidig sender styret et lite stikk i retning hovedkreditor Oceanwood og Kjell Inge Røkkes Aker.

TUNG GJELD: Norske Skogsindustrier har vært tynget av en alt for høy gjeld i en årrekke.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Det tradisjonsrike skogkonsernet kommer til å levere inn begjæringen om konkursbehandling til Oslo skifterett senere tirsdag.

Det fremkommer i en børsmelding tirsdag formiddag.

Konsernet sluttet å betjene sin gjeld i sommer.

Det har ført til at de pantsikrede kreditorene har satt inn sine folk i styret i Norske Skogindustriers datterselskap Norske Skog as som eier konsernets syv papirfabrikker.

Det er igangsatt en prosess for å auksjonere bort fabrikkene.

Kjell Inge Røkkes Aker har sammen med kreditoren Oceanwood har gått sammen og Aker har uttalt en industriell ambisjon om å overta styringen av skogkonsernet.

Men det eneste de to faktisk har lovet er å legge inn bud i auksjonen om det ikke kommer andre bud.

Les også

Norske Skog setter i gang salg av papirfabrikkene

– Påvirker ikke driften

I en separat børsmelding heter det at driften ved de syv papirfabrikkene vil gå som normalt til tross for at morselskapet i konsernet slår seg selv konkurs.

«Beslutningen i styret er enstemmig og er fattet som et resultat av at det ikke lenger foreligger noen realistisk mulighet til å oppnå en frivillig rekapitaliseringsløsning for Norske Skog konsernet,» heter det i børsmeldingen om konkursbeslutningen.

I tillegg har Oceanwood, som er den største pantsikrede kreditoren, informert styret om at de uansett ikke vil støtte en frivillig løsning.

Arbeidet for frivillig løsning

Det nåværende styret, medd styreleder Christen Sveaas, ble valgt 24. august og har siden arbeidet med å få en frivillig løsning som innebar en vesentlig reduksjon i konsernets gjeld på over ni milliarder kroner.

Les også

Sveaas tror han kunne unngått skogkonkurs

– Styret og ledelsen i Norske Skog har i lang tid arbeidet meget hardt for å oppnå en frivillig rekapitalisering av Norske Skog konsernet og derved unngå en konkursprosess for morselskapet. Dette arbeidet var langt fremskredet og hadde bred støtte i kapitalstrukturen i oktober og november 2017. Beslutningen i styret om å begjære oppbud er derfor fattet med stor skuffelse over ikke å ha kommet i mål med dette arbeidet, sier Sveaas i børsmeldingen.

23. november ble samarbeidet mellom Aker og Oceanwood kjent.

Ville få Aker til å snu

I børsmeldingen skriver styret at de i tiden etter annonseringen har forsøkt å få Oceanwood og Aker til å likevel gå med på en frivillig løsning.

«Styret har i dialogen med Oceanwood og Aker Capital AS gitt uttrykk for at styret mener at en frivillig rekapitaliseringsløsning ville være en vel så god vei til å realisere Aker Capital AS' industrielt motiverte intensjon om å bli en ny kontrollerende eier av Norske Skog,» heter det i børsmeldingen.

Dersom den frivillige løsningen styret arbeidet hadde blitt gjennomført ville Oceanwood uansett blitt en stor aksjonær i det refinansierte konsernet som kunne vært lagt inn i et samarbeid med Aker, påpeker styret.

– Uvisst hvem som overtar

Nå er det lagt opp til en åpen auksjonsprosess som medfører at det er uvisst hvem som blir ny hovedeier av papirfabrikkene og om fabrikkene vil være samlet i en selskapsstruktur.

At det nå ikke blir noen frivillig løsning innebærer at de usikrede kreditorene og aksjonærene risikerer å tap alt eller så godt som alt.

Styret skriver at de har foreslått for Oceanwood og Aker at de skal invitere dagens aksjonærer i Norske Skogindustrier til å kunne kjøpe seg inn i det nye eierskapet om Oceanwood og Aker vinner auksjonsprosessen.

«Det er fortsatt uavklart om Oceanwood og Aker Capital AS vil tilby eksisterende aksjonærer en slik mulighet til å medinvestere,» heter det i børsmeldingen fra styret i Norske Skogindustrier.

Les også

Norske Skogs nye eiere ikke klare før i mars

Les også

Ordfører om Røkke-interesse i Norske Skog: – Må være et kjempepluss

Les også

Aker-sjefen: – Har fulgt Norske Skog i flere år

Her kan du lese mer om

  1. Norske Skog

Flere artikler

  1. Norske Skog-kreditor klager på auksjonsprosess

  2. Sveaas tror han kunne unngått skogkonkurs

  3. Norske Skogindustrier-styret kan slå selskapet konkurs i dag

  4. Annonsørinnhold

  5. Norske Skog-styret: Begjærer trolig konkurs

  6. Norske Skogindustrier slås konkurs: – Den eneste løsningen