Dow Jones: Goldman kvitter seg med kriselandets gjeld

Gjelden Goldman Sachs kjøpte av Venezuelas statlige oljekjempe har nådd markedet, melder flere medier. 

PROTESTER: Demonstranter protesterer utenfor hovedkvarteret til Goldman Sachs etter at storbanken kjøpte obligasjonsgjeld fra Venezuelas statlige oljeselskap i mai.

Foto: Lucas Jackson Reuters
 • Nina Tuv
Publisert:,

I mai ble det kjent at storbanken Goldman Sachs hadde kjøpt obligasjonsgjeld for over 23,5 milliarder kroner i Venezuelas statlige oljeselskap, Petroleos De Venezuela.

Obligasjonene ble opprinnelig solgt til Venezuelas sentralbank i 2014, med løpetid til 2022. Goldman kjøpte nesten hele gjelden, og betalte totalt 865 millioner dollar for kjøpet. Med det fikk de en rabatt på omtrent 31 prosent.

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones har Goldman solgt de samme obligasjonene verdt minst 300 millioner dollar til ulike hedgefond de siste dagene.

Den nøyaktige prisen obligligasjonene nå blir solgt for er ukjent. Kilder som har kjennskap til saken indikerer imidlertid til Bloomberg at foreslått ligger på omtrent 33,5 cent per dollar, og at Goldman vil kunne tjene om lag 70 millioner dollar.

Det tilsvarer nesten 839 millioner kroner.

Kilder Wall Street Journal har vært i kontakt med rapporterer at det er fire eller fem hedgefond i London og New York som har kjøpt obligasjonene for omtrent 32,5 cent per dollar av Goldman Sachs.

Les også

Alibaba med storinvestering: 8,4 milliarder kroner inn i Lazada

Vakte sterke reaksjoner

Goldmans oppkjøp vakte sterke reaksjoner, både hos opposisjonen i Venezuela og internasjonalt.

– Det er åpenbart at Goldman Sachs besluttet å tjene en rask slant på lidelsen til det venezuelanske folk, skrev opposisjonsleder Julio Borges i Venezuela i et åpent brev til Goldman Sachs' toppsjef Looyd Bankfein, gjengitt av Wall Street Journal.

Opposisjonen mener kjøp av slike obligasjoner livnærer et allerede svært korrupt styre i landet. Senere ble det hele omtalt som kjøp av «sultobligasjoner».

Venezuela er inne i en dyp økonomisk krise, og det har foregått heftige protester i landet i flere måneder. Grunnen er blant annet at presidenten i landet, Nicolás Maduro, skal ha kuttet importen av mat og medisiner for i stedet å bruke pengene på å betale ned på landets obligasjonsgjeld.

I kjølvannet av Goldman Sachs oppkjøp av gjelden lovet Venezuelas lovgivende forsamling å sette i gang en etterforskning for å undersøke om storbankens kjøp er i tråd med loven.

Les også

USAs største banker klarte stresstest

Les også

Amerikanske banker får grønt lys til utbyttefest

Les også

Nordea-strateger ser børsfesten flytte seg fra USA til Europa

Her kan du lese mer om

 1. Goldman Sachs
 2. Venezuela
 3. Dollar
 4. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Avis: Kriselandet vil selge mer gjeld

 2. Venezuelas opposisjonsleder: Slakter Goldman Sachs etter milliardkjøp av gjeld

 3. Ber den amerikanske kongressen om hjelp

 4. Annonsørinnhold

 5. Wall Street Journal: Goldman Sachs åpner dørene for bitcoin

 6. Hedgefond shorter sårbare italienske obligasjoner