Investor tror børsfallet er starten på en stor korreksjon

Handelskrig og dyre amerikanske aksjemarkeder gjør at flere eksperter tror et større børsfall kan være underveis.

NEDTUR: Dow Jones-indeksen falt tirsdag for sjette dagen på rad.

Foto: Richard Drew AP
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Dow Jones-indeksen falt 1,15 prosent i tirsdagens handel. Den er med det ned for sjette dagen på rad og såvidt i minus for året.

Dette kan imidlertid bare være starten, mener flere eksperter.

Bakgrunnen for uroen er ikke minst den eskalerende handelskrigen mellom USA og Kina. De to landene har allerede varslet gjensidige tolløkninger på varer for 50 milliarder dollar, og natt til tirsdag varslet president Donald Trump 10 prosent toll på kinesisk import for ytterligere 200 milliarder.

«Jeg er overrasket over selvtilfredsheten i markedet i det Trump går til handelskrig. Vi vet ikke om han vil gå hele veien og bryte opp den globale økonomien. Men det er sikkert en betydelig sjanse. 50 prosent? 30 prosent? Klart at den sjansen burde vært priset inn», skriver nobelprisvinner Paul Krugman på Twitter.

Les også

NHO-rapport om det internasjonale bildet: «Fremstår som mørkere og mer usikkert enn på lenge»

Ser veldig stor korreksjon

Handelskrigen kommer på toppen av generell usikkerhet rundt et amerikansk aksjemarked som, med kun noen mindre unntak, har steget nær uavbrutt siden finanskrisen.

Flere mener at aksjene har blitt for dyre.

Investor og milliardær Jim Mellon sier til CNBC at handelskrigsuroen påvirker markedet, men at det uansett er altfor høyt priset og således står overfor en korreksjon.

– Det har vært altfor mye selvtilfredshet, altfor mange tilbakekjøp av egne aksjer fra selskaper som har støttet markedet, altfor høy konsentrasjon av eierskap, spesielt i teknologiaksjer i USA. Og det er på tide med en veldig stor korreksjon, hvilket jeg tror vi starter på, sier Mellon.

Saken fortsetter under grafen ...

OPPTUR: Grafen viser utviklingen på Dow Jones-indeksen siden inngangen til 2009.

Foto: Infront

Kan straffe amerikanske bedrifter

Deutsche Bank advarte tidligere denne uken om at en andre runde med amerikanske tollgrep rettet mot Kina vil få mye større konsekvenser enn den første.

Kineserne importerer betydelig mindre enn de eksporterer. Den kinesiske importen fra USA var i fjor på 129,9 milliarder dollar, mens det gikk varer for 505,5 milliarder dollar den andre veien, og landet vil således ha vanskelig for å svare med kun tolløkninger.

De har imidlertid andre muligheter som kan ramme en rekke børsnoterte amerikanske giganter.

Les også

Kinesisk hevntoll kan ramme USAs energisektor

«Den kinesiske regjeringen har så langt avstått fra å straffe bedrifter fra USA som driver virksomhet i Kina. Men dersom handelskrigen eskalerer kan Kina se forbi handel og se på amerikanske selskapers forretningsinteresser i Kina som kandidater for gjengjeldelse», skriver storbanken i et notat, ifølge Financial Times.

Blant de amerikanske selskapene med kinesiske interesser finner man alt fra Apple og Qualcomm til General Motors.

Truer global vekst

I internasjonale medier trekkes det også frem at Kina kan ty til grep som devaluering og salg av amerikanske eiendeler – spesielt statsobligasjoner – eller stikke kjepper i hjulene for amerikansk utenrikspolitikk.

Uansett ser det ut til å kunne gå mot høyere volatilitet den kommende tiden. Vix-indeksen steg 8,69 prosent i tirsdagens handel.

Dette vil igjen kunne gi realøkonomiske konsekvenser.

«Dersom handelsusikkerheten og volatiliteten i finansmarkedet også svekker forbruker- og selskapssegmentet, vil annenhåndspåvirkningen av tolløkningen bli at det nå robuste globale vekstmomentet svekkes», skriver Moody's i en kommentar.

HOPP: Grafen viser utviklingen på VIX-indeksen etter at Donald Trump varslet nye tiltak mot Kina.

Foto: Infront
Les også

Kinesisk hevntoll kan ramme USAs energisektor

Les også

Kinas største produsent av smarttelefoner raser på børs

Les også

Trump lover Apple-sjefen tollfritak

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. Donald Trump
 3. Kina

Flere artikler

 1. Frykter handelskrigen vil eskalere

 2. Markant oppgang i Asia etter «delvis» handelsavtale

 3. Bloomberg: Kina-avtale mangler bare Trumps underskrift

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  7 spørsmål og svar: Derfor er råvareprisene viktigere enn på lenge

 6. USA med ny voldsom toll mot Kina