Subsea 7 bekrefter milliardbud: Vil kjøpe oljeserviceselskap

Subsea 7 har lagt inn bud på amerikanske McDermott.

FORESLÅR FUSJON: Subsea 7, her ved konsernsjef Jean Cahuzac, er på «kjøper'n».

Foto: Robert Eik
 • Anders Park Framstad
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Subsea 7 ønsker å ta del i konsolideringen i oljeserviceuniverset, og annonserer nå sitt oppkjøpsmål. Selskapet skriver i en børsmelding mandag morgen at det la inn bud på de ordinære aksjene i McDermott tirsdag i forrige uke.

Budet var på syv dollar per aksje, og skulle gjøres opp enten i kontanter eller 50/50 i aksjer og kontanter. Dette utgjør en premie på rundt 16 prosent over sluttkurs fredag og 15 prosent over det siste 20-dagerssnittet.

Budet verdsetter McDermott-aksjene til omtrent 1.995 millioner dollar, eller 15,6 milliarder norske kroner.

Budet har blitt avslått av McDermotts styre, men Subsea 7 virker ikke å ha slått seg til ro med dette. De åpner for å komme med et forbedret bud i samarbeid med McDermotts ledelse.

Vil skrote fusjonsavtale

I et brev til McDermotts styre skriver Subsea 7s styreleder Kristian Siem og konsernsjef Jean Cahuzac at selskapet står sterkt i Brasil, Mexicogolfen og Nordsjøen, og derfor passer godt sammen med konkurrenten, som står sterkt i Midtøsten, India og Australia.

– Gitt betingelsene i den foreslåtte transaksjonen og vår uttalte evne til å ytterligere forbedre de foreslåtte vilkårene, oppmuntrer vi styret i McDermott til å revurdere denne spennende muligheten til å kombinere våre komplementære selskaper, sier konsernsjef Jean Cahuzac i en kommentar.

McDermott har i utgangspunktet inngått avtale om slå sammen sin virksomhet med Chicago Bridge & Iron.

«Vi mener at vi tilbyr et bedre alternativ til deres foreslåtte kombinasjon med Chicago Bridge & Iron Company, og sluttføring av vårt tilbud er betinget terminering av denne avtalen», skriver Siem og Cahuzac.

Ser synergier

Subsea 7 mener de to selskapene vil stå sterkere sammen, med forbedret evne til å gjennomføre såkalte EPCI-prosjekter (ingeniørarbeid, innkjøp, konstruksjon og installasjon).

«Det sammenslåtte selskapet vil ha større muligheter til å øke selskapenes posisjoner i markedet, med sterke, langsiktige vekstutsikter på områder som felttjenester, fornybar og avvikling (decomissioning)», skriver selskapet.

Vider mener Subsea 7 at det er åpenbare og synlige synergier knyttet til skala og kostnader, som vil kunne gi bedre lønnsomhet og sterkere konkurransekraft etter en eventuell fusjon.

Les også

Subsea 7 og Schlumberger vil inngå partnerskap

Det vises også til mulighetene for økt finansiell fleksibilitet, en forbedret investeringsprofil, sterkere likviditet og en mer robust ordrebok.

Konsolidering

En periode med flere turbulente år innen oljeservice har utløst en konsolideringsbølge i sektoren, hvilket har gitt færre og større aktører.

Dette gjelder ikke minst sammenslåing av aktører som Technip og FMC Technologies, GE og Baker Hughes samt Schlumberger og Cameron.

Det har tidligere blitt rapportert at Baker Hughes har forsøkt å sluke Subsea 7, men dette forsøket skal ha strandet på grunn av uenighet om pris.

Les også

Subsea 7 vinner milliardkontrakt i Nigeria

Les også

Subsea 7 varsler milliardutbytte og oppkjøp

Les også

Subsea 7 vinner storkontrakt på Johan Castberg-feltet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Subsea 7

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Subsea 7 la inn milliardbud

 2. Subsea 7 trekker budet på McDermott

 3. – Ser strategisk riktig ut

 4. Betalt innhold

  Subsea 7 kan bli kjøpt opp av oljeservice-gigant

 5. Subsea 7 varsler om sjefsbytte og milliardkontrakt