Blodrødt på Wall Street: Største Facebook-fall på fire år

Facebook-aksjen stupte kraftig etter meldinger om at data om 50 millioner brukere har kommet på avveie.

FALLER: Wall Street endte ned XX prosent mandag.
Publisert:

Facebook stupte først da sosiale medieselskaper falt mandag kveld.

Også Snap, Twitter og Match (Tinder) falt betydelig, noe som kom til syne i det børsnoterte fondet Global X Social Media, som følger selskaper relatert til sosiale medier på Nasdaq-indeksen og er ned 1,93 prosent, ifølge Marketwatch.

Ved stengetid var følgende status for de toneangivende indeksene:

  • S&P 500 falt 1,42 prosent.
  • Dow Jones var ned 1,35 prosent.
  • Nasdaq Composite endte ned 1,84 prosent.

Verste børsdag for Facebook på fire år

Facebook-fallet er det tyngste siden 26. mars 2014, da selskapet mistet 6,94 prosent av børsverdien. Mandag endte Facebook ned med 6,77 prosent.

Facebook får dermed brorparten av skylden for det øvrige fallet, særlig i den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som har hatt sitt største fall på seks uker.

Facebook-fallet kommer etter meldinger om at data om 50 millioner brukere har kommet på avveie.

Tre timer inn i mandagshandelen hadde aksjen stupt 7,5 prosent på Wall Street. Det tilsvarer et fall på 33 milliarder dollar, rundt 255 milliarder norske kroner.

Snap stengte ned 3,35 prosent, mens Twitter endte ned 1,66 prosent.

Den såkalte fryktindeksen, VIX, som anses å være den beste indikasjonen på frykten for store bevegelser i markedet, steg mandag til over 20 poeng for første gang siden 7. mars, ifølge CNBC.

Les også

Risikerer kjempebot: Facebook-aksjen stuper etter mulig datainnbrudd

– FAANG-aksjer er ned fordi mange av disse selskapene tar brukernes data til annonseformål i samhandling med algoritmer. Nå vil disse selskapene komme i søkelyset over hvilken data de samler og hvordan de bruker den, og det skaper usikkerhet, sier analytiker Shawn Cruz til Reuters.

FAANG er en forkortelse ofte brukt for selskapene Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google.

Nordea-strateg: – Ikke kjempegod stemning

– Det er jo ikke veldig dramatiske markedsbevegelser at børsene er ned rundt 2 prosent, men nå falt det hele forrige uke også, så det er klart det ikke er kjempegod stemning i markedet om dagen, sier aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Markets en halvtime før stenging mandag.

Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea

Hun peker på at det er mye usikkerhet knyttet til Washington D. C., med oppsigelser, omrokeringer og president Donald Trumps handelspolitikk.

– Siden markedsturbulensen i februar og korreksjonen som kom da, har markedet vært litt retningsløst, og man har ikke helt funnet noen drivere til å ta det helt opp igjen. Det har vært en usikkerhet og nervøsitet etter februar som ikke helt har sluppet taket, og så får man disse dårlige nyhetene i Washington D. C. på toppen av det.

Trumps innføring av importtoll på aluminium er blitt sett på som første steg på veien til en tung handelsbarriere i USA, og ifølge Gjerde gjør dette seg utslag i usikkerhet i markedene.

– Det var det man hele tiden fryktet med Trump, denne proteksjonistiske agendaen. Og så har man lagt det litt til side, men nå får vi kanskje en forsmak på at det er neste punkt han tar fatt på.

Gjerde er klar på at fallet på Wall Street også får ringvirkninger på Oslo Børs i morgen, som normalt.

– Jeg vil tro dette ha negativ effekt på Oslo Børs, som vi har sett før. Det er normalt at børsene i resten av verden følger det som skjer på Wall Street, noe som har vært veldig tydelig siden turbulensen i februar, da det var en korreksjon. Det er der usikkerheten kommer fra, så det er helt klart at Wall Street er toneangivende, sier Gjerde.

Publisert:

Her kan du lese mer om