Hydro-krisen kan gjøre Kina til alumina-eksportør

Produksjonskutt i Brasil har sendt spotprisen på alumina rett til himmels. Det kan åpne et vindu for billig, kinesisk eksport, mener analytikere. 

KAN SMELTE KINESISK: Kina kan ende opp med å bli eksportør av alumina, råvaren som smeltes om til aluminium, fordi Hydro-krisen i Brasil har sendt spotprisen rett til værs den siste måneden.

Foto: Shamil Zhumatov Reuters
Publisert:

Hydros utslippsskandale i Brasil har etterlatt et voksende tomrom i det globale alumina-markedet.

Alunorte-anlegget, som nå går på halv maskin etter pålegg fra brasilianske myndigheter, er verdens største produsent av det hvite pulveret, som smeltes om til ferdig aluminium.

Hydro bruker mye av aluminaen fra Alunorte selv, men eksporterer også en andel ut på det globale spotmarkedet.

Internasjonale smelteverk snuser nå på Kina-produsert alumina for å fylle tomrommet i markedet, skriver bransjeaktøren Metal Bulletin.

Minst ett smelteverk i Atlanterhavs-regionen har allerede kontaktet kinesiske produsenter, sier en kilde til nettstedet.

Les også

Hydro kan bli tvunget til nedstengning i Brasil

– Dersom prisforskjellen mellom Kina og resten av verden fortsetter å øke, kan det åpne et vindu for arbitrasje, i hvert fall på kort sikt, sier alumina-analytiker Yanchen Wang ved CRU til E24.

Alumina-prisen opp over 20 prosent

Les også

Alumina-analytiker: – Hydro-problemene har reversert hele pristrenden

Billigere kinesisk alternativ

Samtidig har den kinesiske alumina-prisen falt på grunn av lavere priser på primæraluminium på Shanghai Futures Exchange og lav etterspørsel fra konsumenter.

Les også

Analytiker beregner at Hydros Brasil-trøbbel har kostet 800 millioner

– Men mange av de kinesiske raffineriene ligger i innlandet. Det innebærer ekstra avgifter for transport og ombordlasting på skip, sier Yanchen.

Hvis alle avgifter inkluderes, ligger prisen likevel et sted mellom 436 og 444 dollar (3.408-3.471 kroner), altså lavere enn den globale referanseprisen. Alumina-eksport fra Kina er heller ikke underlagt tollsatser.

Men manglende erfaring og dårlig kvalitet kan bli et problem for kinesiske raffinerier.

– Normalt sett er Kina avhengig av alumina-import, så landet har ikke nødvendigvis de riktige havnefasilitetene for eksport. Kvalitet blir et annet ankepunkt hvis Kina skal selge til utlandet, sier Yanchen.

– Det ville ikke vært et enkelt valg for internasjonale smelteverk å kjøpe kinesiske materialer, sier en trader til Metal Bulletin.

Les også

Hydro saksøkes for Brasil-utslipp – kan miste skattefordeler

Les også

Lima vs. Lima: Forskerkampen i hjertet av Hydro-krisen

Les også

Knusende rapport: Hydro-utslipp verre enn antatt

Her kan du lese mer om