British Airways-eier bekrefter: Vurderer å legge inn bud på hele Norwegian

IAG vurderer å legge inn et bud på Norwegian. Avtalen skal verdsette det norske selskapet til omtrent tre milliarder dollar.

KAN BLI KJØPT: IAG ønsker samtaler med Norwegian for å diskutere et eventuelt bud på selskapet.
  • Anders Park Framstad
  • David Bach
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

International Airlines Group (IAG) kommenterer selv ryktene i en pressemelding.

«IAG anser Norwegian som en attraktiv investering, og har kjøpt en eierposisjon på 4,61 prosent i flyselskapet», skriver de i meldingen.

«Minoritetsinvesteringen har som intensjon å etablere en posisjon der det er mulig å innlede diskusjoner med Norwegian, inkludert muligheten for et fullt bud på Norwegian», skriver IAG videre.

Det påpekes at det ikke har vært gjennomført noen diskusjoner så langt, og at det ikke er fattet noen endelig investeringsbeslutning. Det er heller ingen garanti for at det faktisk vil bli fremsatt noe bud.

Les også

Norwegian får flest klager fra reisende

Det er nyhetsbyrået Bloomberg som melder om avtaleverdien, som oppgis inkludert gjeld. Beløpet tilsvarer omtrent 23,3 milliarder norske kroner.

– Ingen samtaler

E24 var tidligere torsdag i kontakt med Norwegian, som ikke ønsket å kommentere saken. I en børsmelding torsdag skriver selskapet at det nettopp har blitt kjent med IAGs initielle eierpost.

«Norwegian hadde i forkant ingen kjennskap til dette kjøpet, før de ble rapportert av media torsdag formiddag», skriver selskapet.

Det påpeker også at det ikke har vært noen form for samtaler eller dialog selskapene imellom.

«Norwegian mener at IAGs interesse i selskapet bekrefter bærekraften og potensial i vår forretningsmodell og globale vekst», skriver Norwegian videre, og opplyser at det ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer på det nåværende tidspunktet.

Aksjen til værs

Norwegian-aksjen steg i morgentimene, og skjøt i været etter at nyheten ble kjent.

Handelen ble så pauset klokken 11.37 av Oslo Børs, som skulle etterforske kursbevegelsene. Aksjen var opp 18,29 prosent til 212,1 kroner da pausen ble innført.

Nyhetsbyrået Reuters omtalte kursoppgangen i Norwegian tidligere i dag, og har drøftet dette med analytikere som følger aksjen. Disse påpeker også at det kan være et element av short-inndekning i forkant av ekstraordinær generalforsamling fredag.

Shortandelen i Norwegian var per 9. april 9,38 prosent.

Etter at pausen ble opphevet, er aksjen opp over 35 prosent til 243 kroner.

Storselskap

Norwegian kan, dersom de blir kjøpt av IAG, bli en del av et stort flykonsern.

International Airlines Group er et britisk-spansk multinasjonalt eierselskap i luftfartssektoren, dannet gjennom sammenslåingen av British Airways og Iberia. I samme konsernet er også Aer Lingus, Vueling og relativt nystartede Level.

Les også

Milliardsatsing fra British Airways: Kjøper 72 nye fly fra Airbus og Boeing

Selskaper har i dag en flåte på 547 fly og frakter årlig 105 millioner passasjerer. Qatar Airways er største eier i IAG med drøy 20 prosent.

– Dette kom overraskende på meg. Jeg hadde ikke sett for meg at IAG skulle velge å se på Norwegian. Jeg trodde mer på organisk vekst med Level og Air Lingus, som er tilsvarende operatører, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Win Air.

– Det vel kanskje et bevis på at de store aktørene ser på lavprisaktørene, type Norwegian, som en reell faktor i markedet, som de ønsker å få kontroll på, sier han.

Høy gjeld

Norwegian har de siste årene slått seg opp internasjonalt, og tilbyr i dag langdistanseruter fra blant annet London Gatwick. Det har lenge vært kjent at selskapet har forsøkt å skaffe seg såkalte trafikkallianser, blant annet med Ryanair.

Det har blitt stilt spørsmål ved Norwegians finansielle styrke og forretningsmodell. Selskapet har slitt med lønnsomheten på langdistansevirksomheten, og tapte i underkant av 300 millioner kroner i fjor.

Samtidig har de omfattende leveringsforpliktelser på nye fly.

Norwegians gjeld sto ved utgangen av fjoråret på 22,3 milliarder kroner. Aksjekapitalen er, med dagens oppgang, priset til rundt 9,5 milliarder kroner på Oslo Børs.

Les også

Slik mekket SAS og Airbus sammen en «ekspresslevering»

Les også

Norwegian får flest klager fra reisende

Les også

Mars-påske pynter Norwegians trafikktall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Nowegians kjempebyks gjorde Kjos enda rikere

  2. Norwegian stiger videre etter rakettoppgangen

  3. Blir ikke Norwegian slukt, kan Kjos få langdistansepartner

  4. Norwegian-topper kan tjene fire milliarder ved salg

  5. Vil ikke kjøpe Norwegian likevel