Hydro permitterer 80 ansatte i Brasil

Hydro permitterer 80 ansatte ved bauksittgruven Paragominas fra 20. juli. Selskapet vil også redusere tallet på innleide med 175.

RAMMER GRUVE: Bauksittgruven Paragominas har drevet på halv kapasitet i flere måneder etter trøbbel på raffineriet Alunorte.
Publisert:

Varigheten på permisjonene vil være på opptil fem måneder, skriver selskapet på sine nettsider onsdag.

I tillegg til de 80 permitterte arbeiderne, vil selskapet i de kommende ukene redusere antallet innleide med 175, og arbeidet vil delvis bli utført av ansatte ved gruven.

– Vi må tilpasse antall ansatte til arbeidsmengden ved Paragominas. Gruven har siden mars produsert med halv kapasitet, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro til E24.

Paragominas har gått for halv maskin siden aluminaraffineriet Alunorte ble pålagt å redusere produksjonen med 50 prosent i februar. Så langt har kollektiv ferie blitt brukt til å håndtere den reduserte aktiviteten.

Les også: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg: – Krevende å ikke bli trodd (for abonnenter)

Hydro skriver at tiltaket ble godkjent på et møte i arbeidstagerforeningen Extractive Industries i Amapá og Pará (STIEAPA), med sikte på å opprettholde jobbene på lang sikt. Muligheten til permittering er fastsatt i brasiliansk arbeidslovgivning, og respekterer den kollektive avtale som er etablert med selskapets ansatte.

– Vi har gjennomført flere perioder med pålagt ferie, som vi kom fram til i dialog med fagforeningen. Neste steg er å permittere ansatte, et tiltak som vi også har diskutert med fagforeninger.

I henhold til lovverket vil Paragominas tilby et kompetanseutviklingsprogram til de ansatte som blir permittert.

Halv maskin

Hydros Brasil-problemer startet etter kraftig nedbør i Pará-regionen i Brasil den 16. og 17. februar i år. Situasjonen ble forverret av kraftige lynnedslag den 17. februar som slo ut deler av strømtilførselen og reduserte behandlingskapasiteten til et av renseanleggene.

Les også

Hydro: – Ingen nye utslipp fra Alunorte-anlegget

Den prekære situasjonen medførte at brasilianske myndigheter beordret halv maskin ved Hydros Alunorte-anlegg, fordi de var bekymret for nivåene i deponiene som rommer rødslam, et restprodukt fra aluminafremstilling.

Selskapet har innrømmet at det har skjedd utslipp av urenset vann til elven Pará fra det oversvømte fabrikkområdet ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte.

Men Hydro har avvist flere alvorlige beskyldninger om skadelige utslipp fra rødslamdeponiet ved anlegget, noe en intern og en ekstern rapport nylig bekreftet.

Dialog

– Vi fortsetter dialogen med myndighetene i Brasil for å få Alunorte tilbake i normal drift. Da vil både Albras og Paragominas, som også er tvunget til å redusere produksjonen tilsvarende, komme tilbake i normal drift, sier Molland.

Hydros produksjonskutt ved Alunorte har allerede kostet mye penger, og vil fortsette å ramme selskapet i de kommende kvartalene.

I første kvartal tapte Hydro 450 millioner kroner på kuttene i kapasitet ved aluminaraffineriet Alunorte og bauksittgruven Paragominas.

Hydro leverer sitt resultat for andre kvartal mandag 24. juli.

Publisert:

Her kan du lese mer om