Teknologikjemper har falt med 4.900 mrd. fra toppen

De fem teknologifavorittene på Wall Street har møtt motvind på børs. Det skyldes i stor grad at aksjene har hatt «ekstrem oppgang», mener analysesjef. Tirsdag sparker Netflix i gang resultatsesongen for teknologiselskapene.

RESULTATSESONG: De neste ukene kommer tallslippene på løpende bånd på Wall Street.
Publisert:

De såkalte FAANG-aksjene, en forkortelse for teknologikjempene Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google (eid av Alphabet), har gjort seg bemerket med kraftig vekst i aksjekurser og fortjeneste de siste årene.

Nå skal selskapene i ilden med tallene for tredje kvartal. Først ute er Netflix på tirsdag, og fra analytikerhold pekes strømmetjenestens tall ut som viktig for stemningen i sektoren.

– Trendene i Netflix, om de er over eller under forventningene, vil slå an tonen, skriver analyseselskapet MKM Partners i et notat, ifølge Bloomberg.

Les også: Venter resultatfest på Wall Street

Har falt 4.900 mrd. fra toppen

I sommer passerte Apples markedsverdi milepælen 1.000 milliarder dollar, og befestet posisjonen som verdens mest verdifulle selskap.

Amazons oppgang har gjort grunnlegger Jeff Bezos til verdens rikeste med en anslått formue på 1.200 milliarder kroner.

De store teknologiselskapene er også viktige investeringer for Oljefondet.

I andre kvartal var Apple, Amazon, Microsoft og Google-eier Alphabet de fire største aksjepostene i fondet.

Men siden de høyeste toppene ble nådd tidligere i år har tek-aksjene falt. Spesielt stort har verdifallet vært for Facebook, en nedgang som startet etter skuffende kvartalstall i sommer.

  • Fra toppen har Facebook-aksjen falt 29 prosent, tilsvarende et verdifall på 154 milliarder dollar, eller 1.255 milliarder kroner.
  • Amazon har falt 12 prosent fra toppen, Apple er ned fire prosent fra toppnivået, mens Netflix og Alphabet har gått tilbake henholdsvis 20 og 12 prosent fra sine rekordnivåer (kurser per fredag).
  • Det samlede verdifallet siden rekordene ble satt er på over 600 milliarder dollar for de fem selskapene, skrev Business Insider før helgen. Det tilsvarer 4.900 milliarder kroner, eller nærmere syv ganger verdien av Equinor.

fortsetter under

KORREKSJON: Etter den kraftige oppgangen har teknologiaksjer korrigert ned den siste tiden. Her Facebook i grønt (FB), Amazon (AMZN), Google-eier Alphabet (GOOG), Apple (AAPL) og Netflix (NFLX).

– Hatt en ekstrem oppgang

Aksjene fikk også gjennomgå da det stormet på børsene i forrige uke, men med unntak av Facebook er flere fortsatt kraftig opp for året så langt.

Analysesjef Lars H. Mikelsen i Norcap.

Analysesjef Lars H. Mikelsen i det uavhengige rådgivnings- og forvaltningsselskapet Norcap, mener korreksjonen har flere årsaker.

– Disse aksjene har hatt en ekstrem oppgang, det er nok mye av forklaringen, sier han til E24.

– Mye tror jeg også er direkte eller indirekte knyttet til fenomenet passiv forvaltning, sier Mikelsen.

Analysesjefen viser til at teknologiaksjene nå utgjør en stor del av de brede aksjeindeksene, i tillegg til at de er blitt svært populære ingredienser i mange av de børshandlede fondene (ETFer).

– Generelt når det er veldig stort passivt eierskap, når da sentimentet snur, er det ikke så mange til å ta den andre siden av handelen. Jeg tror det er en stor grad av det fenomenet vi ser utfolde seg nå, sier Mikelsen.

Les også

Wall Street gjør comeback etter kraftig fall

Les også

Seks grunner til børsuroen

Les også

Rekyl på Wall Street etter to tunge dager: – En motreaksjon

Publisert: