Kongsberg Gruppen håper Qatar-kontrakt kan gi ytterligere fem milliarder i kassen

Teknologi- og forsvarskonsernet Kongsberg Gruppen mener storavtalen med Qatar kan være verdt opp til 20 milliarder kroner. Det er fem milliarder mer enn først anslått, og på toppen kommer en avtale om luftvernsystemet NASAMS.

VENTER ENDA STØRRE INNTEKTER: Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen signerte i mars gigantavtalen med konsernsjef i Barzan Holdings, Nasser Hassan Al-Naimi, under Doha International Maritime Defense Exhibition (Dimdex).
Publisert:

Korreksjon: NASAMS-avtalen til Raytheon kommer på toppen av de fem milliardene Kongsberg regner med i mulige ekstra inntekter i Qatar.

Samtidig som den norske industrigiganten Kongsberg Gruppen jobber med oppkjøpet av Rolls-Royce Marine, er det full fart i forsvarsmarkedet om dagen.

Ikke bare har selskapet sikret seg viktige kontrakter og milepæler gjennom at den amerikanske marinen har valgt selskapets NSM-missil, og Malaysia har bestilt det, men i Midtøsten ser det nå ut til at inntektene kan bli enda større.

I mars annonserte Kongsberg Gruppen en gigantavtale med Qatar som ble anslått til å være verdt 15 milliarder kroner i første fase. Avtalen innebærer både utviklingsprogrammer og leveranser innenfor blant annet forsvar, maritim industri og digitaliseringsløsninger.

I resultatrapporten for andre kvartal som ble sluppet fredag, skriver selskapet at de ser «en potensiell oppside på ytterligere fem milliarder kroner» avhengig av omfanget og prisen på leveransene det nå forhandles om.

Det øker inntektene fra salget av medium kaliber våpenstasjoner og kommunikasjonssystemer til opp mot 20 milliarder.

På toppen av dette kommer en annen kontrakt Kongsberg Gruppens nære samarbeidspartner Raytheon har sikret seg. Det amerikanske selskapet har signert en intensjonsavtale om leveranse av et luftvernsystem til Qatar for om lag to milliarder dollar (16,7 milliarder kroner). Den amerikanske forsvarsgiganten Raytheon har sammen med Kongsberg Gruppen levert NASAMS-systemet til en rekke land verden over.

– Vi er Raytheons eksklusive partner på NASAMS og et prosjekt vil gi rundt 30 til 40 prosent av kontraktssummen til Kongsberg, sa konsernsjef Geir Håøy under presentasjonen.

Dette betyr at Kongsberg kan sikre seg ytterligere 5,0 til 6,7 milliarder fra NASAMS-kontrakten med dagens dollarkurs. Dermed øker den mulige rammen i Qatar-kontraktene til 25 til 26,7 milliarder kroner.

Kongsberg Gruppen venter at både deres egen avtale og NASAMS-avtalen vil bli signert i løpet av i år eller neste år.

Les også

Norske Kongsberg og Raytheon innkasserte missilseier i USA: Sikret kontrakt verdt opp til 6,9 milliarder

Lavere omsetning, men bedre marginer

Ser man på regnskapet, opplevde Kongsberg Gruppen at inntektene fortsatte å falle, slik som i første kvartal. I andre kvartal falt omsetningen fra 3,73 til 3,53 milliarder kroner målt mot samme periode i fjor.

Samtidig økte brutto driftsresultat (EBITDA) fra 207 til 241 millioner kroner, mens resultat etter skatt økte fra 63 til 89 millioner kroner. Brutto driftsmargin økte fra 5,5 til 6,8 prosent.

Ordreinngangen gjorde imidlertid et kraftig hopp i andre kvartal til 5,30 milliarder kroner, og er den høyeste på lenge. Det bidro til at ordreboken fikk en etterlengtet dytt oppover til 16,42 milliarder, etter at oljebremsen over lengre tid har bidratt til å trekke den ned. Ordreinngangen målt mot utfaktureringer (book/bill) endte på 1,5.

I første kvartal opplevde forretningsområdet Kongsberg Maritime sin første omsetningsvekst siden 2015, og i andre kvartal klarte man å opprettholde omsetningen grovt sett (1,91 milliarder mot 1,97 milliarder for ett år siden) samtidig som brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 60 til 115 millioner kroner.

– Ordreinngangen fra tradisjonelle offshore- og handelsflåtefartøy var svak i 2. halvår 2017, noe som har medført redusert omsetning fra disse områdene så langt i 2018. Ordreinngangen fra disse områdene har imidlertid bedret seg igjen i første halvår, sier konsernsjef Geir Håøy.

Han legger til at aktiviteten innen subsea-segmentet fortsatt er god og at de ser en positiv utvikling innen ettermarkedstjenester.

Forsvarsvirksomheten så en nedgang i omsetningen fra 1,59 til 1,44 milliarder, mens brutto driftsresultat økte fra 142 til 200 millioner.

Håøy poengterer at inntekter og marginer i både den maritime og forsvarsdivisjonen vil kunne svinge kvartal til kvartal.

Les også

Kongsberg Gruppen vil sikre milliardbuffer for å bære Rolls-Royce-fusjonen : – Vi skal snu dette rundt så raskt som mulig

Pådro seg ekstra kostnader

Selv om restruktureringen i Kongsberg Maritime etter oljebremsen er ventet å gi bedre marginer med samme omsetning i år, har Kongsberg Gruppen pådratt seg en del ekstra kostnader, som varslet 10. august.

Et prosjekt i Kongsberg Maritime trekker ned resultatet med 50 millioner grunnet forsinkelser og økte kostnader til tilpasning og utvikling.

Samtidig pådro selskapet seg kostnader knyttet til det varslede oppkjøpet av Rolls-Royce Marine kostet 79 millioner i kvartalet.

– Vi har vært gjennom et både hektisk og begivenhetsrikt kvartal. Kongsberg Maritime viser underliggende forbedring i marginene og rapporterer god ordreinngang. Kongsberg Defence & Aerospace leverer nok et kvartal med sterke marginer og har samtidig vunnet flere viktige kontrakter, sier konsernsjef Geir Håøy i en uttalelse.

– Oppkjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine vil styrke vår konkurransekraft i det maritime marked som har vært svakt de senere årene, men som nå viser enkelte tegn til bedring, fortsetter han.

Les også

Ny kontrakt til Kongsberg: Har tjent én halv milliard på romfartsprosjekt

Les også

- Mange føler nok en trygghet

Publisert:

Her kan du lese mer om