Nel-aksjen til værs etter milliardkontrakt: – Må kanskje unne oss et lite wienerbrød

Nel-aksjen er opp 15 prosent etter en milliardkontrakt på hydrogenfyllestasjoner for lastebilmakeren Nikola i USA. Nel-sjefen skal unne seg et wienerbrød.

Foto: Nikola Motors
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Nel-aksjen hoppet over 25 prosent da Oslo Børs åpnet torsdag, og på formiddagen er aksjen fortsatt opp rundt 17 prosent for dagen.

Årsaken er nyheten om at selskapet har fått en kontrakt på flere milliarder kroner på å levere 448 hydrogenstasjoner med produksjonsutstyr til lastebilprodusenten Nikola Motor Company i USA.

Dette er den største kontrakten for elektrolysører og hydrogenfyllestasjoner noensinne, ifølge selskapets konsernsjef Jon André Løkke. Han lover feiring, og sier at selskapets produksjonsanlegg på Notodden for elektrolysører skal bli verdens største.

– Gratulerer, hvor viktig er denne kontrakten?

– Dette er kjempegøy! Det er jo en svært viktig kontrakt av flere årsaker, sier Løkke til E24.

Foto: Nel

– For det første får vi bevist at vi er helt i front i verden på teknologi, både innen fyllestasjoner og produksjonsutstyr for hydrogen. Vi dekker hele verdikjeden. For det andre får vi anledning til å skalere opp og redusere kostnadene. Jo mer vi får skalert opp, jo bedre posisjon har vi i den globale konkurransen, sier han.

Store verdier

Nel Hydrogen har ikke fått lov til å oppgi kontraktsverdien, men analytikere har tidligere anslått at den kan bli på mange milliarder kroner.

Les også

Nel får kontrakt til «flere milliarder»

– Det ligger noen hint i meldingen om at den delen av kontrakten som er for å dekke Anheuser-Busch har en verdi for oss på over 500 millioner dollar (4 milliarder kroner, journ.anm.), og den er kun en del av kontrakten, sier Løkke.

Nikola Motor Company fikk tidligere i år kontrakt på å levere 800 hydrogenlastebiler til bryggeriet Anheuser-Bosch, og da trengs det ifølge selskapene rundt 28 hydrogenstasjoner.

Les også

Øl-kjempe bestiller 800 Nikola-lastebiler

– Største kontrakt noen gang

Det er ikke spesifisert i meldingen hvor lang tid det skal ta å levere de totalt 448 fyllestasjonene, men leveransene skal etter planen begynne fra 2020.

Designarbeidet for de nye stasjonene har alt begynt, og to demostasjoner skal leveres mot slutten av 2018.

– Dette her er den største elektrolysekontrakten som noen gang er signert. Det største anlegget som har eksistert var i Glomfjord på 135 megawatt, og dette er 1 gigawatt. Det er en helt annen størrelse, sier Løkke.

– Det sier noe om mulighetene innen hydrogen. Her skjer det spennende ting.

Les også

Nel leverer sin første hydrogenstasjon i Asia: – Et gjennombrudd

TIL HIMMELS: Hydrogenselskapet Nel fikk et solid løft på børsen etter en kontrakt på flere milliarder for leveranse av 448 elektrolysører til fyllestasjoner for hydrogen i USA fra lastebilprodusenten Nikola Motor Company. Nå skal selskapet feire med wienerbrød. Dette er en illustrasjon av en elektrolysør fra Nel, som bruker strøm til å hente ut hydrogen fra vann.

Foto: Nel Hydrogen

Har kjøpt nytt bygg

Nel produserer elektrolysører i Norge, og fylleutstyret produseres i Danmark. Noe utstyr vil også leveres fra USA, for å redusere kostnader og begrense behovet for frakt.

Selskapets anlegg på Notodden skal utvides og bli verdens største produksjonsanlegg for elektrolysører, med en kapasitet på 1 gigawatt (1.000 megawatt). Målet er også å kutte kostnadene med opptil 40 prosent.

– Nå må vi jobbe videre med ekspansjonen på Notodden, vi har kjøpt et flott, stort bygg til 14 millioner kroner, men må jobbe videre med konseptet. Vi kommer tilbake til dette senere, sier Løkke.

– Du vil lage verdens største produksjonsanlegg for elektrolysører på Notodden?

– Det er det vi jobber med, ja, sier Løkke.

– Kan det bli flere ansatte?

– Det må vi komme tilbake til, i dag skal vi feire denne kontrakten, sier han.

– Hvordan?

– Vi må kanskje unne oss et lite wienerbrød, sier Løkke.

Les også

Analytiker om Nel-avtale: – Helt fantastisk

Har sikret viktige kontrakter

Nel fikk sitt første vendepunkt da selskapet i 2017 begynte å levere fyllestasjoner for hydrogen i California i samarbeid med Shell og Toyota.

Selskapet har tidligere inngått en avtale om å bygge, drive og vedlikeholde opptil syv hydrogenfabrikker i Frankrike.

Nylig fikk Nel også sitt gjennombrudd i Asia, med sin første kontrakt på en fyllestasjon i Sør-Korea, til 19 millioner kroner. Selskapet venter flere kontrakter i landet, som har planer om å bygge ut 100 fyllestasjoner innen 2020.

Les mer: Nel leverer sin første fyllestasjon i Asia: – Et gjennombrudd

– Dette er jo gjennombruddet

Norne Securities-analytiker Karl-Johan Molnes har lenge vært positiv til Nel, og kalte det «fantastisk» da selskapet i høst fikk sin første avtale med Nikola.

– Dette er jo gjennombruddet. De kommer sannsynligvis til å få kontrakter i flere land. Det er veldig imponerende, sier Molnes til E24 torsdag.

Les mer: Nel får kontrakt til flere milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nel

Flere artikler

  1. Nel vil bruke 150 millioner på Notodden

  2. Mangedobler produksjonen etter milliardkontrakt

  3. Nel får kontrakt til «flere milliarder»: – Gjennombruddet

  4. Betalt innhold

    Nel får kontrakt verdt «flere milliarder» med Nikola

  5. Venter kraftig hopp i Nel-aksjen