Mitsubishi: Har ingen plan for å møte et konkurrerende bud

Mens japanerne satser alt på Cermaq, holder det norske oppdrettsselskapet fortsatt døren åpen for andre friere.

OPPKJØP: Cermaq holdt pressekonferanse mandag i forbindelse med Misubishi sitt bud på selskapet. Her styreleder Rebekka Glasser Herlofsen i Cermaq og Yutaka Kyoya, konserndirektør i Mitsubishi.
Publisert:

Både norske Cermaq og japanske Mitsubishi forfulgte flere forskjellige muligheter i sin jakt på henholdsvis salg og kjøp, før det mandag ble klart at Mitsubishi er villige til å bla opp 8,88 milliarder kroner for lakseoppdretteren.

- Vi kan ikke gå i detalj på akkurat det området, men vi var i dialog med både med industrielle og finansielle aktører, sier konsernsjef Jon Hindar til E24.

Les også

Mitsubishi bekrefter bud på Cermaq

Konserndirektør i Mitsubishi, Yutaka Kyoya, bekrefter at også de vurderte andre potensielle kjøp.

- Vi har sett på flere muligheter, men når alt kom til alt mente vi at dette er den beste løsningen for oss, sier Kyoya til E24.

- Vurderte dere andre norske lakseoppdrettere?

- Det kan vi ikke si noe om.

Åpner for konkurrerende bud

Samtidig holder Cermaq døren åpen for en enda bedre løsning.

- Vi har vært opptatt av å tilrettelegge for at flere skal kunne komme på banen, og det er vi fortsatt, og derfor har vi lagt opp til at det skal være en budperiode på fire uker og ikke to uker, som er det vanlige, sier styreleder Rebekka Herlofsen.

Les også

Mæland sier ja til Cermaq-salg: Åpner for budkamp

- Vi forbeholder oss retten til å anbefale noe annet om det skulle dukke opp. Styret må gjøre en totalvurdering av et hvert bud som måtte komme, hvor pris er en viktig del av det bildet, sier Herlofsen videre.

OPPKJØP: Konsernsjef i Cermaq, Jon Hindar.

Mitsubishi ønsker ikke å gå i detalj på hva som vil skje om noen prøver å trumfe budet deres på 96 kroner per aksje, tilsvarende 8,88 milliarder kroner.

- Vi har ikke lagt noen konkrete planer for om det kommer et konkurrerende bud, men om noe skulle skje vil vi studere det nøye, sier Kyoya.

Det kan imidlertid se ut som om markedet vedder på at det skal komme et konkurrerende bud da Cermaq-aksjen handles på 97 kroner. I tilfeller der markedet ikke tror det kommer et konkurrerende bud handles aksjen typisk like under budkursen.

- Sånn er det vel gjerne alltid, man kan spekulere i et høyere bud, sier Hindar.

Les også

Giskes nei til Fredriksen gir staten milliardgevinst

Staten drev frem salget

Den viktigste drivkraften til at Cermaq aktivt gikk inn for et salg var at staten, som eier 59 prosent av Cermaq, hadde signalisert at de ønsket å selge seg ut.

- Det har vært kjent i en lang periode at vår hovedeier ikke nødvendigvis ser på dette som en strategisk investering og det har gjort at vi aktivt har tilrettelagt for at interessenter skal kunne evaluere selskapet, sier Herlofsen.

Les også

Analytikere mener kun én aktør kan utfordre Mitsubishi

Hatt kontakt i seks måneder

Forut for at budet ble presentert i dag, hadde de to selskapene en prosess gående i seks måneder.

- Vi har vært i et forretningsforhold med Cermaq over en lengre periode og vi kjenner deres selskapskultur og hvordan de tenker, og vi har tenkt at det kan være en veldig god kombinasjon, sier Kyoya.

Les også

Dette er Mitsubishi

- Mitsubishi har jo vært en stor aktør i industrien over flere år, og de har mange kontakter der. De registrerte som mange andre at vår største eier vurderte sitt eierskap, og kontaktet oss og spurte om det var mulighet for å gå inn i en prosess. Jeg har oppfattet at de over tid har sett etter muligheter til å øke sin aktivitet innen laks, sier Hindar.

Fortsetter som før

Mitsubishi eier lakseoppdrettsvirksomhet i Chile med en årlig slaktekapasitet på 30.000 tonn, ved siden av at de er en stor handelsaktør innen laks og importerer laks fra både Norge og Chile. Cermaq har som mål å slakte 151.000 tonn laks i år, hvorav drøyt halvparten vil komme fra selskapets virksomhet i Chile.

Kyoya bekrefter at de ikke planlegger noen organisatoriske endringer i Cermaq og at driften vil fortsette på samme måte som tidligere.

- Ja, jeg er innstilt på at jeg skal fortsette som sjef i Cermaq. De har lagt vekk på at organisasjonen ikke skal endres og at den skal videreføres med ansatte og ledelse og bygge videre på det som er, sier Hindar.

Les også:

- Det er lett å tjene på etterpåklokskapCermaq: - Har forhandlet i seks månederCermaq varsler dårligere resultat etter milliardbud

Publisert:

Her kan du lese mer om