Viktig tørrlast-indeks tikker videre opp

Baltic Dry Index stiger fredag sju poeng, til 540 poeng.

KRAFTIG FALL: Baltic Dry-indeksen har hentet seg litt inn i uken som har gått, men oppgangen kommer fra det laveste nivået noensinne - 509 poeng torsdag 18. februar. Den står fredag i 540. Her ser vi et av Golden Oceans tørrlastskip.
Publisert: Publisert:

Fredagens oppgang innebærer at indeksen har steget hver eneste dag denne uken.

Baltic Dry Index har lenge vært sett på som en viktig temperaturmåler for verdensøkonomien. Jo bedre det går for tørrlastfrakten, jo mer aktivitet er det.

Indeksen er en sammenstilling av prisene på skipsfrakt for tørrlast på flere ulike skipsruter i verden. Frakten dekker en rekke ulike råvarer, som jernmalm, kull, kobber, korn.

Baltic Dry-indeksen har imidlertid falt kraftig de seneste månedene og satt stadig nye bunnoteringer, og er nå på nivåer som man ikke har sett siden 1986.

«All time low» ble satt 18. februar i år, med en notering på 509 poeng.

Les også

Derfor bør du følge med på Baltic Dry

Nedbremsing?

Faller indeksen kan det være et uttrykk for en nedbremsing i etterspørselen etter råvarer, råvarer som på mange måter er selve byggesteinene i verdensøkonomien:

Kull brukes til kraftproduksjon, jernmalm brukes til å lage stål – som igjen går med til bygging av boliger og næringsbygg, mens kobber går til elektriske kabler, rør og elektronikk.

Les også

Fraktratene på det laveste siden 80-tallet

For mange skip

Det er imidlertid bred enighet blant analytikerne om at det fallet man har sett i indeksen den siste tiden først og fremst skyldes for mange skip i markedet, snarere enn at etterspørselen etter frakt er veldig dårlig.

Man har imidlertid sett en svakere import til Kina av jernmalm og spesielt kull i fjor - noe som har forsterket effekten man har fått av for mange skip i markedet.

Les også

– Ingenting som tilsier noen bedring innen tørrlast

Les også

Ny shippingkonkurs etter ratekollaps

Publisert: