Statoil overrasker med sterkt resultat

Statoil viser til USA når de skal forklare resultathoppet, men butikken går bedre på alle fronter.

RESULTATHOPP: Statoils konsernsjef Helge Lund overrasket med et resultat godt over anslaget i årets tre første måneder. Arkivbilde.

Heiko Junge
 • Jostein Nissen-Meyer
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Se video fra Statoils kvartalspresentasjon her.

I Statoils kvartalsrapport for årets tre første måneder melder oljeselskapet om et hopp i det justerte driftsresultatet på 9 prosent til 46 milliarder kroner.

Det er godt over analytikernes konsensusanslag på 42,2 milliarder.

- Høyere priser og gode resultater fra vår amerikanske gassverdikjede bidro til en økning i justert driftsresultat (...) Driften vår er solid og danner grunnlag for en rebasert organisk produksjonsvekst på omkring to prosent i 2014, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

Men det er ikke bare i USA Statoil leverer. Selskapet overgår analytikernes anslag både i Norge, utenlands og i MPR-virksomheten.

MPR - Marketing, Processing & Renewable - er virksomhetsområde som spenner seg fra handel med olje til raffinering og fornybar energi.

Les også

- «Fair» at aksjen løfter seg minst tre prosent

Dette leverte de forskjellige virksomhetene i justert resultat (analytikernes konsensus i parentes):

 • Utvikling og produksjon Norge: 34,2 milliarder kroner (33,5)
 • Utvikling og produksjon Utland: 6,9 milliarder kroner (5,6)
 • Marketing, Processing & Renewable: 5,9 milliarder kroner (3,2)
 • Andre enheter: - 0,9 milliarder (- 0,1)

Statoils totale driftsresultat før skatt på 51,4 milliarder er justert ned til 46 milliarder som følge av utbetalinger i forbindelse med en tvistesak og gevinst ved salg av eiendeler, ifølge selskapet.

- Med sterk kontantstrøm fra driften og god kapitaldisiplin styrker vi vår finansielle posisjon ytterligere. Styret foreslår at det utbetales et utbytte på 1,80 kroner per aksje for kvartalet, i tråd med vår prioritering av utbytte, sier Statoil-sjefen.

Per aksje utgjør Statoil-resultatet 7,43 kroner, som er 2,02 kroner bedre enn før.

Les også

Statoil sender Oslo Børs inn i rekordterreng

- Vi er i rute

Ved den forrige kvartalspresentasjonen arrangerte også Statoil sin kapitalmarkedsdag i London.

Da annonserte selskapet et kutt i investeringsplanene frem til 2016 på 30 milliarder kroner, at de skal oppnå en positiv kontantstrøm etter utbytte fra 2016, nye kostnadskutt og at produksjonsmålet for år 2020 blir utsatt.

Les også

Statoil skyver på produksjonsmål: Men Johan Sverdrup skal sikres

- For å møte bransjens utfordringer knyttet til kostnader og kapitalintensitet, har vi satt i gang nye tiltak dette kvartalet for ytterligere å styrke effektiviteten og konkurranseevnen. Samtidig har vi nådd viktige milepæler i den pågående prosessen for å redusere kostnadsbasen. Vi er i rute i forhold til å oppnå planlagt vekst, sier Lund.

Skal bore 50 brønner

Statoil venter å bore 50 brønner i 2014 i 2014 og det totale aktivitetsnivået for letevirksomheten vil ligge på rundt 3,5 milliarder dollar.

Videre venter Statoils venter å gjøre organiske investeringer på rundt 20 milliarder dollar i inneværende år.

Les også

Olje- og gasshandel løftet Statoil: Raffinerifloken må fortsatt løses

Utviklingen i selskapets egenproduksjonen av olje og gass ventes i 2014 å gi en vekstrate på rundt 2 prosent fra 2013-nivå – justert for salg av eiendeler.

Det ventes at den organiske veksten vil komme fra nye prosjekter i perioden fra 2013 til 2016, og gi en vekstrate på rundt 3 prosent.

Lavere produksjon i andre kvartal

I første kvartal hadde Statoil en produksjon på 1,978 millioner fat oljeekvivalenter per dag, ned 20.000 fat sammenlignet med i fjor, men noe over analytikerforventningene som lå på 1,966 millioner fat.

Planlagte vedlikeholdsarbeid på installasjoner ventes å redusere Statoils produksjon med rundt 110.000 fat per dag i andre kvartal. Størstedelen av reduksjonen vil komme på norsk sokkel og det meste vil dreie seg om væsker, ifølge selskapet.

Det er ventet at vedlikeholdet vil ha en negativ påvirkning på produksjonen med 55.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2014 sett under ett.

Les også:

Nå har vi tidenes høyeste bensinprisStatoil kan måtte importere gass til Sverdrup-feltetStatoil: Prestasjonsbaserte kontrakter skal gi mer effektive ingeniører

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Helge Lund: - Vi er «on track»

 2. Nedskrivninger ga blodrød bunnlinje for Statoil

 3. Betalt innhold

  Statoil leverer sterke tall

 4. Statoil skuffer kraftig: Enda et kvartal uten milliardresultat

 5. Betalt innhold

  Tjente 12 milliarder i 2. kvartal