«Aker Philly»-aksjen stiger på Røkke-nyhet

Oslo Børs stiger forsiktig før den amerikanske sentralbanksjefen har sin rentepremiere i USA. Aker Philadelphia-aksjen skyter fart etter sjefsbyttenyheten.

Publisert:

E24 BØRS: Følg markedet her

Oslo Børs åpner opp 0,07 prosent til 547,3 poeng onsdag morgen, bare timer før Janet Yellen har sin rentemøtepremiere i Washington.

En av vinneraksjene er Aker Philadelphia Shipyard, som er opp rundt syv prosent etter nyheten om at Kristian Røkke slutter som sjef og skal over i vervet som styreleder.

LES OGSÅ: Kristian Røkke mot nye oppgaver i Aker

Den desiderte vinneren fra børsåpningen er imidlertid Diagenic. Aksjen stiger med 14,3 prosent etter et fall på hele 16 prosent tirsdag.

Mandag ettermiddag ble det kjent at styremedlem Øystein Stray Spetalen har solgt 120.000 aksjer i farmasiaksjen til 1,2623 kroner per aksje. Spetalen sitter etter dette på null aksjer og 1.470.610 tegningsretter i selskapet.

Diagenic er for tiden i gang med å hente penger. Selskapet skal utstede 100 millioner nye aksjer til 0,50 kroner per aksje.

Oljetall

Klokken 15.30 i ettermiddag norsk tid vil det offentliggjøres tall for den amerikanske lagerbeholdningen av olje.

Man kan vente at dette tallet vil påvirke oljeprisen. Onsdag morgen ligger et fat nordsjøolje (Brent) for levering i kommende måned på 106,68 dollar, ned 0,1 prosent. Et fat amerikansk lettolje (WTI) ligger på 98,5 dollar, ned 0,38 prosent.

Klar for Yellen-premiere

Onsdag kveld legger den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen frem resultatene fra rentemøtet som startet tirsdag.

Det er Yellens første rentemøtet og pressekonferanse i den forbindelse etter at hun tok over fra Ben Bernanke. Markedet vil med argusøyne følge hennes og sentralbankens syn på amerikansk økonomi fremover og renteprognoser deres.

Det er ventet at hun vil annonsere en tredje nedtrapping av hjelpepakken som opprinnelig pumpet 85 milliarder dollar i måneden i den amerikanske økonomien.

Det er ventet at pakken nå vil bli kuttet fra 65 til 55 milliarder dollar.

- Det er ventet at nedtrappingen av verdipapirkjøpene fortsetter, men at Fed (sentralbanken, journ. anm.) endrer guidingen om hvor lenge rentene skal holdes nær null, skriver DNB Markets i en markedskommentar.

Den amerikanske sentralbanken har hele tiden sagt at de følger utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet, med tanke på hvor lenge hjelpepakken skal fortsette. Det er mulig at sentralbanken nå endrer målestokken for hjelpepakken, som har vært en arbeidsledighet på 6,5 prosent.

Les også

Asia-investorer skyr risiko, venter heller på Yellen

For snaue to uker siden, fredag 7. mars, kom sysselsettingstallene for februar. De viste at ledigheten steg fra 6,6 til 6,7 prosent fordi flere kom inn i arbeidsstyrken. Jobbveksten økte kraftig fra 129.000 til 175.000.

Det er forøvrig ikke bare den amerikanske sentralbanken som er på nyhetskartet onsdag. Den britiske sentralbanken, Bank of England, offentliggjør onsdag formiddag referatet fra sitt forrige rentemøte.

Det kommer også ledighetstall fra Storbritannia onsdag.

Les også:

Abe får ikke fart på økonomien i JapanKristian Røkke mot nye oppgaver i AkerStyreleder gikk på dagenNorge ikke lenger største eksportør av gass til EU

Publisert:

Her kan du lese mer om