Kvartalsrapporter

Mangedoblet strømpris gir økte Statkraft-resultater

Høyere kraftpriser bidrar til en kraftig forbedring i inntjeningen til Statkraft. På vei ut av coronakrisen anslår fornybargiganten nå at de vil investere 13 milliarder kroner netto hvert år i ny fornybar energi.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Berit Roald
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

I første kvartal rapporterte Statkraft sitt høyeste underliggende resultat noensinne på 7,2 milliarder kroner, i stor grad på grunn av høye strømpriser.

I andre kvartal bidrar strømprisene også til høye resultater, men det underliggende resultatet på 5,6 milliarder er ikke nok til å sette ny rekord samlet. Det er likevel rekord for et andre kvartal og generelt et «historisk høyt» nivå påpeker Statkraft.

Det viser kvartalsrapporten som ble sluppet torsdag.

– Jeg er stolt over at vi leverer det beste andre kvartal noensinne, sa finansdirektør Anne Harris under kvartalspresentasjonen.

Den gjennomsnittlige strømprisen i Norden endte i andre kvartal på 41,9 euro per megawattime, en mangedobling fra prisnivået på 5,6 euro per megawattime på samme tid i fjor.

I det viktige tyske markedet endte kraftprisen på 60,3 euro, opp 40,1 euro samme tid i fjor, påpekte finansdirektøren.

Samtidig som prisene økte var Statkrafts samlede kraftproduksjon 15,5 terawattimer, som er tre prosent ned fra samme periode i fjor. Vannkraftproduksjonen økte med 0,1 terawattimer, mens vindproduksjonen falt med 0,1 og gasskraftproduksjonen falt med 0,4.

Nøkkeltallene til Statkraft viser at:

 • Omsetningen endte på 13,16 milliarder, mer enn en dobling fra samme periode i fjor på 6,41 milliarder
 • Omsetning inkludert markedsaktiviteter og andre poster endte på 15,78 milliarder, opp fra 4,48 milliarder
 • Netto driftsresultat (etter avskrivninger og før rentekostnader) endte på 5,83 milliarder, opp fra −1,64 milliarder
 • Resultat etter skatt endte på 2,42 milliarder, opp fra 491 millioner.

– Det sterke driftsresultatet i andre kvartal er et resultat av at de nordiske kraftprisene har hentet seg inn igjen og at Statkrafts markedsaktiviteter leverer solide resultater, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen, i børsmeldingen.

Les også

Statkraft og Skagerak Energi med drivstoff til verdens første hydrogenlasteskip

Pengene rant inn i kassen

Prisøkningen og inntektsveksten slår også ut i kontantstrømmen til Statkraft – som viser at pengene rant inn i andre kvartal.

Statkraft fikk inn 5,96 milliarder kroner fra driften etter at løpende driftskostnader var dekket, en økning fra 303 millioner på samme tid i fjor.

Etter at 650 millioner var betalt ut til investeringer. Statkraft investerte 1,72 milliarder i kvartalet, men fikk også inn 1,14 milliarder fra nedsalg, knyttet til salget av Roan-parken på Fosen. I tillegg kom det inn 66 millioner netto fra finansposter.

Summerer man dette opp sørget utviklingen for at kontantbeholdningen økte med 5,38 milliarder – fra 12,20 til 17,72 milliarder kroner.

Netto rentebærende gjeld endte på 14 milliarder.

Dette mener Statkraft gir det statseide selskapet rom for «betydelige nye investeringer innen fornybar energi».

– De sterke resultatene påvirker investeringskapasiteten positivt, og sammen med en stabil utbytteforventning fra eier gir dette oss et solid grunnlag for videre vekst, sier konsernsjef Rynning-Tønnesen.

Les også

Håper Porsgrunn blir Ernas demoprosjekt på hydrogen: – En sterk kandidat

Tallfester milliardinvesteringene

I Statkrafts guiding (prognoser) er selskapet ute med et nytt tall: 13 milliarder.

Dette er beløpet som Statkraft ser for seg at de skal investere årlig i nye fornybarprosjekter netto – altså før belåning.

Selskapet tar forbehold om at beløpet kan bli «tilpasset Statkrafts finansielle kapasitet, ratingmål og vil avhenge av markedsutvikling».

Med en voldsom interesse for å investere i grønne prosjekter og et politisk ønske om å øke den fornybar kraftproduksjonen i Europa, jobber hele kraftbransjen med å løfte frem stadig nye prosjektmuligheter.

I kvartalsrapporten meldes det at:

 • Selskapet har besluttet å bygge ut fire nye solparker i Cádiz i Spania. Samlet vil de ha en kapasitet på 234 megawatt
 • I tillegg har byggingen av Irlands største solpark, Ballymacarney, også startet – et anlegg som vil kunne forsyne over 40.000 hjem med strøm
 • I tillegg er nå hele Fosen vindprosjektet ferdigstilt og satt i drift.

Statkraft forventer at de selger begge anleggene til andre investorer «enten før eller etter ferdigstillelse» av utbyggingene.

– Vi har flere prospekter i Irland vi håper å kunne utvikle de kommende årene, sa Statkraft-sjefen under kvartalspresentasjonen.

– Vil være en betydelig spiller

Statkraft har et mål om å bygge ut en kapasitet på 9,0 gigawatt fornybar kraft innen 2025, med et mål om å bygge ut mellom 2,5 og 3,0 gigawatt per år etter det.

Per andre kvartal hadde Statkraft bygget ut 1,2 gigawatt og har 1,4 gigawatt under prosjektering eller bygging – totalt 2,6 gigawatt av målet. De resterende 6,4 gigawattene er ikke sanksjonert, men er under planlegging.

– Vi har en sterk pipeline og jeg er trygg på at vi skal nå målet vårt innen 2025, sa Statkraft-sjefen.

Veksten skal finansieres gjennom å reinvestere overskudd, hente inn ekstern finansiering og selge seg ned i prosjekter som er under bygging eller er ferdigstilte.

Statkraft er kjent som en gigant innen fornybar og vannkraft, men selskapet ekspanderer inn i nye segmenter som hurtiglading av elbiler (Statkraft eier ladeselskapet Mer, tidligere Grønn Kontakt).

– Vi vil være den største vannkraftavspilleren i Europa og en betydelig spiller i blant annet Sør-Amerika. Vi vil også bli en betydelig spiller i sol og vind, sa Rynning-Tønnesen under kvartalsrapporten og la til:

– Vi skal også være blant de topp tre fjernvarmeaktørene i Norge og Sverige.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Statkraft
 3. Fornybar energi
 4. Kraftproduksjon
 5. Vannkraft

Flere artikler

 1. Resultathopp for Scatec

 2. Ocean Suns flytende solkraftverk alvorlig skadet

 3. Vindkraft-vekst løfter Bonheur

 4. Ocean Sun stupte etter havari: – Veldig uheldig at dette har skjedd

 5. Vil satse nær 200 milliarder på fornybar energi