Mangedoblet strømpris gir økte Statkraft-resultater

Høyere kraftpriser bidrar til en kraftig forbedring i inntjeningen til Statkraft. På vei ut av coronakrisen anslår fornybargiganten nå at de vil investere 13 milliarder kroner netto hvert år i ny fornybar energi.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.
Kvartalsrapporter
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

I første kvartal rapporterte Statkraft sitt høyeste underliggende resultat noensinne på 7,2 milliarder kroner, i stor grad på grunn av høye strømpriser.

I andre kvartal bidrar strømprisene også til høye resultater, men det underliggende resultatet på 5,6 milliarder er ikke nok til å sette ny rekord samlet. Det er likevel rekord for et andre kvartal og generelt et «historisk høyt» nivå påpeker Statkraft.

Det viser kvartalsrapporten som ble sluppet torsdag.

– Jeg er stolt over at vi leverer det beste andre kvartal noensinne, sa finansdirektør Anne Harris under kvartalspresentasjonen.

Den gjennomsnittlige strømprisen i Norden endte i andre kvartal på 41,9 euro per megawattime, en mangedobling fra prisnivået på 5,6 euro per megawattime på samme tid i fjor.

I det viktige tyske markedet endte kraftprisen på 60,3 euro, opp 40,1 euro samme tid i fjor, påpekte finansdirektøren.

Samtidig som prisene økte var Statkrafts samlede kraftproduksjon 15,5 terawattimer, som er tre prosent ned fra samme periode i fjor. Vannkraftproduksjonen økte med 0,1 terawattimer, mens vindproduksjonen falt med 0,1 og gasskraftproduksjonen falt med 0,4.

Nøkkeltallene til Statkraft viser at:

 • Omsetningen endte på 13,16 milliarder, mer enn en dobling fra samme periode i fjor på 6,41 milliarder
 • Omsetning inkludert markedsaktiviteter og andre poster endte på 15,78 milliarder, opp fra 4,48 milliarder
 • Netto driftsresultat (etter avskrivninger og før rentekostnader) endte på 5,83 milliarder, opp fra −1,64 milliarder
 • Resultat etter skatt endte på 2,42 milliarder, opp fra 491 millioner.

– Det sterke driftsresultatet i andre kvartal er et resultat av at de nordiske kraftprisene har hentet seg inn igjen og at Statkrafts markedsaktiviteter leverer solide resultater, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen, i børsmeldingen.

Les også

Statkraft og Skagerak Energi med drivstoff til verdens første hydrogenlasteskip

Pengene rant inn i kassen

Prisøkningen og inntektsveksten slår også ut i kontantstrømmen til Statkraft – som viser at pengene rant inn i andre kvartal.

Statkraft fikk inn 5,96 milliarder kroner fra driften etter at løpende driftskostnader var dekket, en økning fra 303 millioner på samme tid i fjor.

Etter at 650 millioner var betalt ut til investeringer. Statkraft investerte 1,72 milliarder i kvartalet, men fikk også inn 1,14 milliarder fra nedsalg, knyttet til salget av Roan-parken på Fosen. I tillegg kom det inn 66 millioner netto fra finansposter.

Summerer man dette opp sørget utviklingen for at kontantbeholdningen økte med 5,38 milliarder – fra 12,20 til 17,72 milliarder kroner.

Netto rentebærende gjeld endte på 14 milliarder.

Dette mener Statkraft gir det statseide selskapet rom for «betydelige nye investeringer innen fornybar energi».

– De sterke resultatene påvirker investeringskapasiteten positivt, og sammen med en stabil utbytteforventning fra eier gir dette oss et solid grunnlag for videre vekst, sier konsernsjef Rynning-Tønnesen.

Les også

Håper Porsgrunn blir Ernas demoprosjekt på hydrogen: – En sterk kandidat

Tallfester milliardinvesteringene

I Statkrafts guiding (prognoser) er selskapet ute med et nytt tall: 13 milliarder.

Dette er beløpet som Statkraft ser for seg at de skal investere årlig i nye fornybarprosjekter netto – altså før belåning.

Selskapet tar forbehold om at beløpet kan bli «tilpasset Statkrafts finansielle kapasitet, ratingmål og vil avhenge av markedsutvikling».

Med en voldsom interesse for å investere i grønne prosjekter og et politisk ønske om å øke den fornybar kraftproduksjonen i Europa, jobber hele kraftbransjen med å løfte frem stadig nye prosjektmuligheter.

I kvartalsrapporten meldes det at:

 • Selskapet har besluttet å bygge ut fire nye solparker i Cádiz i Spania. Samlet vil de ha en kapasitet på 234 megawatt
 • I tillegg har byggingen av Irlands største solpark, Ballymacarney, også startet – et anlegg som vil kunne forsyne over 40.000 hjem med strøm
 • I tillegg er nå hele Fosen vindprosjektet ferdigstilt og satt i drift.

Statkraft forventer at de selger begge anleggene til andre investorer «enten før eller etter ferdigstillelse» av utbyggingene.

– Vi har flere prospekter i Irland vi håper å kunne utvikle de kommende årene, sa Statkraft-sjefen under kvartalspresentasjonen.

– Vil være en betydelig spiller

Statkraft har et mål om å bygge ut en kapasitet på 9,0 gigawatt fornybar kraft innen 2025, med et mål om å bygge ut mellom 2,5 og 3,0 gigawatt per år etter det.

Per andre kvartal hadde Statkraft bygget ut 1,2 gigawatt og har 1,4 gigawatt under prosjektering eller bygging – totalt 2,6 gigawatt av målet. De resterende 6,4 gigawattene er ikke sanksjonert, men er under planlegging.

– Vi har en sterk pipeline og jeg er trygg på at vi skal nå målet vårt innen 2025, sa Statkraft-sjefen.

Veksten skal finansieres gjennom å reinvestere overskudd, hente inn ekstern finansiering og selge seg ned i prosjekter som er under bygging eller er ferdigstilte.

Statkraft er kjent som en gigant innen fornybar og vannkraft, men selskapet ekspanderer inn i nye segmenter som hurtiglading av elbiler (Statkraft eier ladeselskapet Mer, tidligere Grønn Kontakt).

– Vi vil være den største vannkraftavspilleren i Europa og en betydelig spiller i blant annet Sør-Amerika. Vi vil også bli en betydelig spiller i sol og vind, sa Rynning-Tønnesen under kvartalsrapporten og la til:

– Vi skal også være blant de topp tre fjernvarmeaktørene i Norge og Sverige.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Statkraft
 3. Fornybar energi
 4. Kraftproduksjon
 5. Vannkraft

Flere artikler

 1. Prisene på sol- og vindkraft har falt i årevis: – Nå kommer det en prisøkning

 2. Ocean Suns flytende solkraftverk alvorlig skadet

 3. Resultathopp for Scatec

 4. Rekordhøye britiske strømpriser før norsk kabel startes opp: – Vil dra opp prisene

 5. Delta brøt tapsrekken med milliardoverskudd