Kraftig hopp i lakseprisene løfter Bakkafrost-resultatet

Lakseselskapet økte inntjeningen i første kvartal. Bakkafrost-sjefen mener markedet er «eksepsjonelt sterkt», men tror rekordhøye laksepriser vil dempes.

Bakkafrost tjente mer på driften i første kvartal.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Den færøyske lakseoppdretteren legger frem resultatene for første kvartal tirsdag.

 • I kvartalet landet steg det operasjonelle driftsresultatet, som viser hvordan det går med den underliggende driften, til 418 millioner danske kroner fra 224 millioner på samme tid i fjor.
 • Det var ventet et operasjonelt driftsresultat på 460 millioner danske kroner i kvartalet, ifølge estimater innhentet av Infront.
 • Driftsinntektene steg i perioden til 1,64 milliarder danske kroner fra 1,18 milliarder.
 • Samtidig var resultatet etter skatt lite endret på 405 millioner danske kroner, mot 408 millioner i første kvartal i fjor.

Prishopp på laks

I rapporten skriver Bakkafrost at lakseprisene økte med 47,1 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Bakkafrost melder at volumet endte på 21.432 tonn, mot 21.027 tonn på samme tid i fjor.

Les også

Bakkafrost stopper salget av laks til Russland

– Redusert tilbud, økt etterspørsel etter laks og generell inflasjon i matpriser har presset lakseprisene opp, skriver selskapet.

– Laksemarkedet har vært eksepsjonelt sterkt så langt i 2022 med rekordhøye laksepriser, sier Bakkafrost-sjef Regin Jacobsen.

– Vi venter ikke at prisene skal være like høye som de har vært i det siste, men venter at prisene skal komme noe ned i resten av 2022, likevel på et sterkt nivå på grunn av utsikter til et stramt tilbud, sier han.

Smell i Skottland

Bakkafrost gjentar forventningen om et slaktevolum på 103.000 tonn i 2022, fordelt på 68.000 på Færøyene og 35.000 tonn i Skottland. Av dette volumet er 32 prosent kontraktsfestet.

I kvartalet hadde Færøyene et driftsresultat per kilo på 27 danske kroner, opp fra 10,22 kroner samme periode året før. I Skottland var driftsresultatet per kilo minus 13,24 danske kroner, mot minus 1,04 kroner første kvartal året før.

– Til tross for skuffende resultater i vår skotske oppdrettsvirksomhet, er vi fornøyde med å se klare forbedringer i løpet av dette kvartalet, etter den utfordrende biologien og høy dødelighet vi hadde i tredje og fjerde kvartal i fjor, skriver selskapet.

– Ved begynnelsen av første kvartal var biologien fortsatt negativt påvirket på noen få steder av gjellehelseproblemene i de to foregående kvartalene. Dette forårsaket økt dødelighet, skriver Bakkafrost.

Bakkafrost skriver videre at problemene ble redusert i løpet av første kvartal, og det var ingen eksepsjonell dødelighet i mars, og den skotske oppdrettsvirksomheten var da igjen lønnsomhet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bakkafrost

Flere artikler

 1. Mowi deler ut over en milliard kroner i utbytte

 2. Salmar dobler driftsresultatet i første kvartal

 3. Beste start på året noensinne for Grieg Seafood etter høye laksepriser

 4. Tredje største handelsoverskudd noensinne tross lavere gasseksport

 5. Sjømateksporten opp til ny rekord på over 12 mrd. i mars