Budkrigen om NRS: Eva og Ingri avgjorde milliardkampen

Ingri Marie Sivertsen og Eva Marie Kristoffersen valgte det laveste budet for sine aksjer, og sørget derfor for en høydramatisk slutt på budkrigen om NRS.

Eva Marie Kristoffersen i Egil Kristoffersen & Sønner og Ingri Marie Sivertsen i investeringsselskapet Nyhamn avgjorde sammen kampen om NRS.
Publisert: Publisert:

Laksekonsernet NTS, med oppdrettsgründer Helge Gåsø i spissen, sikret seg kontroll i konkurrententen NRS torsdag denne uken med et bud på 240 kroner per aksje, tilsvarende 10,6 milliarder kroner.

På det tidspunktet hadde en annen oppdretter, Salmar, varslet et konkurrerende bud på 270 kroner, med en forutsetning om at man oppnådde over 50 prosents eierskap.

Samtidig spekulerte investorene i en langvarig kamp med enda høyere bud, og det var derfor mulig å selge NRS-aksjer i markedet for opp mot 275 kroner, slik flere NRS-topper gjorde denne uken.

Likevel valgte NRS-eierne Nyhamn og Egil Kristoffersen & Sønner å aksepterte budet fra NTS på 240 kroner. Sistnevnte satt dermed på over halvparten av aksjene i NRS, og Salmars varslede bud falt.

Nyhamn kontrolleres av arvingene etter oppdrettsveteran Martin Sivertsen, som gikk bort i 2019. Salget til NTS innbringer et beløp på 358 millioner kroner.

Aksjene kunne på det tidspunktet selges i markedet for over 410 millioner, en differanse på 52 millioner.

– Hvorfor selge for 240 per aksje når dere kunne fått mye mer?

– Godt spørsmål. Selskapet valgte å gjøre det på denne måten på grunn av den historikken vi har med Helge Gåsø. Vi mente at når NRS først skulle bli solgt, var det den beste industrielle løsningen for Nyhamn å selge til NTS, siden det er et selskap vi kan tenke oss et videre samarbeid med, sier Ingri Marie Sivertsen, daglig leder i Nyhamn, til E24.

Les også

Salmar dropper budet på NRS

Historikk verdt 52 millioner

Laksemilliardæren Helge Gåsø fra Frøya, som kontrollerer 39 prosent av aksjene i NTS, har en nær relasjon til Sivertsen-familien etter flere runder med forretningssamarbeid opp gjennom årene.

Blant annet samarbeidet Gåsøs daværende oppdrettsselskap Midnor med Sivertsens Follalaks om oppkjøpet av hvitfiskgiganten West Fish Aarsæther tidlig på 2000-tallet.

OPPDRETTSGRÜNDER: Nyhamns grunnlegger Martin Sivertsen (midten) gikk bort i 2019. Familieselskapet drives videre av f.v. kona Bente Berg Sivertsen, økonomiansvarlig Silje W. Guttelvik, daglig leder Ingri Marie Sivertsen og driftsleder Erik Theodor Sivertsen.

Så kom en dramatisk nedtur i laksemarkedet, og Follalaks og Midnor ble til slutt tvangssolgt av bankene til henholdsvis Lerøy og Cermaq, mens West Fish Aarsæther ble overtatt av Kjell Inge Røkkes Aker.

Nedturen stoppet ikke Sivertsen og Gåsø, som møysommelig bygde seg opp igjen. Blant annet var de to aktive i etableringen av det selskapet som i dag utgjør NRS.

Mens Gåsø satset stort på oppdrettsservicenæringen og brønnbåter, og etter hvert brukte den posisjonen til å få seg et fotfeste i NTS, er Nyhamn i dag et rent investeringsselskap for aksjer og eiendom.

Selskapet eier også en liten aksjepost på 0,03 prosent av NTS.

– Så den relasjonen dere hadde til Helge Gåsø var viktigere for dere enn noen titalls millioner ekstra for NRS-aksjene deres?

– Det er jeg ikke interessert i å svare på. For oss handler dette om hvilken løsning som var den beste for selskapet og for næringen, sier Sivertsen.

Les også

NTS øker budet på Norway Royal Salmon

– En risikovurdering

Da budkampen startet var NTS allerede største eier i NRS med 37 prosent av aksjene.

Nyhamns aksjesalg første til at eierandelen passerte 40 prosent, noe som ble flagget i en børsmelding rundt 10-tiden på torsdag.

Noen timer senere kom det avgjørende støtet, med nyheten om at Egil Kristoffersen & Sønner, nest største eier med 10,5 prosent, også hadde akseptert budet fra NTS.

Egil Kristoffersen & Sønner får 1,1 milliarder kroner for aksjene. Det varslede budet fra Salmar verdsatte dem 135 millioner høyere.

Les også

Salmar inn i budkamp om Norway Royal Salmon

– For oss var dette en risikovurdering. Budet fra Salmar ville hatt en betingelse om over 50 prosents eierskap, og det var langt fra sikkert at de ville oppnå det, sier Eva Marie Kristoffersen, daglig leder i Egil Kristoffersen & Sønner, til E24.

– Hvorfor ikke bare selge for en langt høyere pris i markedet?

– Her var vi påpasselige med tanke på at vi muligens satt i innsideposisjon, sier Kristoffersen.

Hun legger til at hun mener at «en rask avgjørelse er det beste for de ansatte i NRS».

FIKK 1,1 MRD: Eva Marie Kristoffersen og familieselskapet Egil Kristoffersen & Sønner.

Mens Gåsø har vært styreleder i NRS, har Kristoffersen fungert som nestleder. Hun fikk dermed ansvaret for å lede styrets evaluering av det første NTS-budet i midten av juli, siden Gåsø var inhabil.

Styret anbefalte aksjonærene å avvise det første budet fra NTS på 209 kroner. Da NTS økte til 240 kroner 12. august, sa Kristoffersen til E24:

– At det nye budet i større grad reflekterer verdiene i selskapet enn det forrige, tror jeg vi alle kan være enige om. Så har vi god tid til å bestemme oss før den 26. august.

En annen storeier, Endre Glastad, uttalte i samme artikkel at han mente det nye budet heller ikke reflekterte verdiene i selskapet, og at han håpet på et rivaliserende bud.

Uken etter kastet Salmar seg inn i kampen med et bud som var 1,3 milliarder høyere, på totalt 11,9 milliarder for hele selskapet.

Les også

Kan få 1,1 milliarder for lakseaksjer: – Budet reflekterer ikke verdiene

Byttet nestleder underveis

NRS-styret rykket ut med en børsmelding 23. august som konstaterte at Salmar hadde det beste budet, og at det dermed ikke kunne anbefale budet fra NTS.

Meldingen var imidlertid signert et annet styremedlem, Karl-Johan Bakken, som nå var oppført som styrets nestleder i stedet for Kristoffersen.

– Hvorfor ble du plutselig fjernet som styrets nestleder?

– Det får du spørre Helge Gåsø om, sier Kristoffersen.

Gåsø er ikke veldig snakkesalig om saken.

– Sørget du for å fjerne Kristoffersen som nestleder?

– Det har jeg ingen kommentar til. Kristoffersen var nestleder frem til generalforsamlingen i vår, men etter det var det ikke valgt noen ny nestleder. Det er styret som konstituerer en nestleder, ikke generalforsamlingen, sier Gåsø til E24.

VANT TIL SLUTT: NTS og storeier Helge Gåsø.

Ville fjerne viktig fullmakt og kaste styret

Salmar hadde et ess i ermet i budkampen, i form av en emisjonsfullmakt i NRS som ga mulighet til å gjennomføre en rettet emisjon mot den budgiveren som hadde det beste budet.

Slik kunne Salmar vanne ut eierandelen til NTS så lenge de hadde det beste budet. I meldingen fra NRS 23.august bekreftet styret at det var innstilt på å benytte emisjonsfullmakten på denne måten.

Fullmakten som NTS selv hadde sørget for å banke gjennom på NRS-generalforsamlingen i mai, var plutselig blitt en trussel mot egne oppkjøpsplaner.

I løpet av den høydramatiske torsdagen denne uken sendte NTS ut en melding om at det krevde ekstraordinær generalforsamling i NRS for å tilbakekalle emisjonsfullmakten, samt velge nytt styre og ny valgkomité.

20 minutter senere kom nyheten om at Kristoffersen hadde solgt.

– Det er innlysende at vi gjennom dette kravet var skeptisk til bruk av styrefullmakten og emisjonen, sier Gåsø.

NTS blir sittende med 68,7 prosent av NRS, etter at flere storeiere, inkludert nevnte Glastad, valgte å selge før tilbudsperioden utløp.

Glastad ønsker ikke å kommentere salget overfor E24.

Aksjekursen i NRS kollapset etter at Salmar var ute av dansen, og stengte i knappe 200 kroner før helgen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om