Valutasmell for Telenor: – Har betalt ned deler av dollargjelden
En sterkere dollar og en stor nedskrivning i Pakistan senket Telenor-resultatet i kvartalet som gikk. Telenor har tatt grep for å bli mindre avhengig av dollaren, og har nå en dollargjeld verdt 1,3 milliarder, opplyser konsernsjefen.
Telenors resultat falt kraftig som følger av nedskriving i Pakistan og valutasjokk.
Det fremgår i kvartalsrapporten lagt frem tirsdag morgen.
Dollaren ses ofte på som en trygghet for investorer i urolige tider, og valutaen har styrket seg i takt med fallende aksjemarkeder og utsikter.
På den andre siden anses kronen som en liten valuta, som gjerne svekker seg når det stormer i markedet.
– For å gjøre oss mindre avhengig av dollaren har vi betalt ned deler av dollargjelden, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor, til E24.
Han påpeker samtidig at valutakursen historisk sett går opp og ned over tid.
I løpet av første halvår i 2022 økte netto gjeld med 5,5 milliarder kroner til 106,3 milliarder kroner for selskapet. Gjelden i dollar står for rundt 1,3 milliarder, opplyser Telenor.
Økt dollarkurs
Ved utgangen av juni i fjor var én dollar verdt omtrent 8,6 kroner, mot omtrent 9,8 kroner i år.
Denne utviklingen påvirker også Telenor.
– Den norske kronen har svekket seg i forhold til dollar, og det treffer resultatet.
I tillegg får man et valutasjokk i tilfeller der Telenor driver virksomhet og handler i en sterkere valuta enn den lokale.
– En del av våre innkjøp skjer i dollar, for eksempel i Pakistan hvor vi kjøper utstyr i dollar og ellers har en kraftig svekkelse i den pakistanske rupien.
Da får man en negativ valutareaksjon.
Den pakistanske rupien har svekket seg med omtrent 20,8 prosent mot dollaren så langt i år. Én dollar koster nå omtrent 222 rupi.
Sikkerhet selger
Konsernsjefen bemerker også at selskapet ser en tydelig etterspørsel etter sikkerhetsløsninger og overvåkning, både hos private kunder og blant bedrifter.
– Sikkerhetstrusler øker sammen med antall svindelangrep som Telenor har blokkert. Dette er eksplosiv økning og et større og større problem.
– Det er baksiden av digitaliseringen.
Han forteller at flere og flere inntekter kommer fra salg av denne typen tilbud.
Telenor barberer milliardverdier i Pakistan
Milliardnedskrivning i Pakistan
Telenor fikk et resultat før skatt på 222 millioner kroner i årets andre kvartal ned fra 4,38 milliarder kroner i fjor.
Telenor-aksjen falt 5,4 prosent på Oslo Børs etter tallslippet.
– Det blir en svak negativ markedsreaksjon i dag. Det er naturlig å forvente, sa DNB Markets-analytiker Frank Maaø til E24 tidligere tirsdag.
Han fremhever at inntektene til selskapet var litt bedre enn ventet, men at resultatfasiten var svakere enn ventet.
Telekomselskapet skriver i rapporten at det tar en nedskrivning på 2,5 milliarder kroner.
Den er knyttet til Pakistan-virksomheten, «som en konsekvens av en forverring av den makroøkonomiske situasjonen» og en «uheldig» avgjørelse fra Høyesterett i forbindelse med en lisensfornyelse.
– Analytikere og aksjemarkedet generelt bryr seg egentlig lite om nedskrivninger, så lenge de ikke bygger på underliggende negative nyheter, sa Maaø.
– I dette tilfellet reflekterte nedskrivningen i Pakistan imidlertid noe som ikke var kjent, nemlig dommen i høyesterett, legger han til.