Tungvektere og fly-opptur dro Oslo Børs i pluss

Tungvekterne Hydro og Equinor steg begge med over to prosent og var de mest omsatte aksjene på Oslo Børs tirsdag. Flyselskapene SAS og Flyr steg begge over 13 prosent.

Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs stenger på 1.213,54 poeng, opp 0,18 prosent for dagen.

De mest omsatte aksjene er Equinor, Norsk Hydro, Aker BP og Kahoot. Hydro-aksjen gjør det best av disse, med en oppgang på 2,34 prosent.

Equinor-aksjen er opp 2,19 prosent og stenger på sitt femte høyeste nivå noensinne, 240,65 kroner. Det gir en markedsverdi på drøye 784 milliarder kroner, ifølge Infront. Equinor-aksjens høyeste nivå ved stengning var på 249,65 kroner den 21. desember i fjor.

Kahoot-aksjen er ned 7,54 prosent for dagen og gjør det dårligst av de mest omsatte aksjene.

Nordnet meldte før børsåpning tirsdag at flere privatinvestorer endte opp med å ta gevinst i MPC Container Ships-aksjen på tampen av fjoråret, ifølge ferske tall fra nettmegleren. Containerrederiet ble i løpet av 2021 løftet rundt 300 prosent på Oslo Børs i lys av et knallsterkt marked for frakt av containere til havs.

MPC-aksjen faller med 0,39 prosent.

Meglerhusene kom med noen oppdaterte aksjeanbefalinger før børsåpning, ifølge Infront TDN Direkt:

  • Fearnley Securities oppjusterer kursmål på karbonløsningsselskapet Bergen Carbon Solutions til 120 kroner per aksje, fra tidligere 75 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling. Bergen Carbon Solutions-aksjen er blant vinnerne, og stiger 9,48 prosent rundt klokken 11.
  • Arctic Securities nedjusterer kursmål på salatselskapet Kalera til 14 kroner per aksje, fra tidligere 25 kroner, og opprettholder en hold-anbefaling. Kalera-aksjen er blant taperne, og faller nesten 9 prosent ved 11-tiden.
  • Pareto Securities høyner kursmålet på IT-selskapet Kitron til 30 kroner per aksje, fra tidligere 27 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling. Kitron-aksjen stiger 3,44 prosent ved 11-tiden

Opptur i riggselskaper

Hynion som driver med fyllestasjoner for hydrogen steg 14,65 prosent tirsdag og var en av dagens vinnere.

Også riggselskaper er blant vinnerne, der Seadrill-aksjen steg 12,8 prosent og Borr Drilling-aksjen steg 7,02 prosent.

Teknologiselskapet Napatech er blant taperne på børsen, etter at selskapet mandag kveld meldte at inntektsforventningene for 2021 jekkes ned. Nedjusteringen forklares med at forstyrrelser i forsyningskjeden og utsettelser fra kunder har resultert i at leveringer planlagt for fjorårets fjerde kvartal er blitt utsatt til i år. Napatech-aksjen falt 10,22 prosent.

Fly-aksjer stiger kraftig

Flere flyselskaper gjorde det bra på børsen tirsdag.

SAS steg 13,34 prosent, Norwegian steg 6,41 prosent og nykommeren Flyr gjør det solid med en stigning på 13,77 prosent.

Norse Atlantic falt imidlertid 3,16 prosent.

Les også

Flyaksjenes nyttårsfest fortsetter

Oljeprisen opp før Opec-møte

Oljeprisen stiger noe tirsdag, til 80,26 dollar fatet for nordsjøolje (brent spot) klokken 16.30. Det tilsvarer en oppgang på over én dollar fatet siden stengetid på Oslo Børs mandag.

Oljegrupperingen Opec+, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, skal etter planen møtes på nytt tirsdag ettermiddag. Den brede forventningen er at samarbeidslandene vil signere en avtale om å øke produksjonskvoten med 0,4 millioner fat per dag i februar.

Oljemarkedet vil ikke merke beslutningen, tror sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

– Det er ingen forpliktelse og betyr ikke at landene øker produksjonen, bare at de har tillatelse til å øke mer, sa han til E24 mandag.

Ny S&P 500-rekord på Wall Street

Årets første handelsdag på børsene i USA mandag startet med solid opptur for Tesla-sjef Elon Musk. Tesla steg 13,6 prosent etter at elbilselskapet slo forventningene og rapporterte om 308.600 leveranser i fjerde kvartal.

Apple steg også, og ble det første USA-selskapet som bikker en markedsverdi på 3.000 milliarder dollar.

Pilene pekte også generelt oppover for de amerikanske aksjemarkedene mandag. Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen begynte 2022 med enda en ny toppnotering ved stenging. De viktige indeksene Dow Jones og Nasdaq endte også gårsdagen opp.

I Asia og Stillehavsområdet var bildet blandet på børsene mandag morgen. I Tokyo, Australia og Singapore var det solid stigning, mens det i Shanghai og Hongkong var noe nedgang.

Publisert: