Meglerhus ser offshoreopptur etter krise – investor satser millioner

Nicolay Grove har gått utenfor Oslo Børs for å investere i den pressede bransjen for offshoreskip.

Investor Nicolay Grove har vært ut og inn av en rekke selskaper det siste året, flere av dem med god gevinst. Den siste satsingen hans er offshorerederiet Tidewater.
Publisert:

Det har begynt å røre seg i offshoreskipsektoren igjen, som rammes hardt av oljeprisfall, der ulike aktører nå venter en bedring.

Privatinvestor Nicolay Grove har nylig bygd seg opp en posisjon i det Wall Street-noterte offshorerederiet Tidewater på rundt 14 millioner kroner.

Han har den siste tiden investert i flere oljeprisrelaterte aksjer, blant annet fraktrederiet Frontline, men valgte nylig å selge seg ut etter kort tid.

Den siste dreiningen mot rederier som eier skip som blant annet tauer oljerigger, forklarer Grove med at dette er bransjen som han mener vil tjene mest på mer leting etter olje.

– Rigg kan bli bra, men det er historisk vanskelig å tjene penger på rigg over tid. Det er rett og slett for mye kostnader ved riggene når de ikke er i arbeid.

Valget om å se til USA forklarer han slik:

– Norske selskaper er i stor grad eid av bankene som ikke vil ta tap på sine posisjoner og da får de ikke til restrukturering. Tidewater ble på sin side restrukturert i 2017 gjennom en Chapter 11-prosess i USA, sier Grove.

Les på E24+

Investtech-analyse: Dette bør du gjøre med årets taperaksjer

Analytiker: – Har ikke de samme problemene

Kredittanalytiker Hans Lund i skipsmeglerhuset Clarksons Platou peker på at Tidewater i likhet med store deler av offshorebransjen var gjennom en restrukturering av gjelden tilbake i 2015–2017.

Han mener imidlertid at det amerikanske selskapet gjorde en grundigere gjeldsopprydding – slik at det nå «har en balanse som fungerer».

– Under restruktureringen fikk Tidewater gjort om mye av gjelden til egenkapital, påpeker Lund.

– Her i Europa derimot så man typisk en «kick the can»-tilnærming med midlertidige rentereduksjoner og utsettelser av gjeldsforfall. Det løste de mest prekære problemene den gang, men man ser at mange selskap som tok den tilnærmingen fortsatt sliter med for mye gjeld i dag, sier han.

Privatinvestor Grove mener Tidewater, som har en flåte på over 200 båter og en markedsverdi på rundt 600 millioner dollar, er «utrolig billig» på børs.

– De har ryddig balanse og selv om «finansiell gearing» er høy, skal de lett klare forfall fremover. Og nå som markedet kommer tilbake med gode slutninger på supplyskip kan det bli en utbyttefest fremover, sier Grove om investeringen.

Han mener at «oljeservice ikke er på radaren til amerikanske investorer», og at dette kan forklare den nåværende Tidewater-prisingen.

Les også

– Ikke medisinsk grunnlag for å nekte uvaksinerte å reise offshore

– Mer attraktivt for oljeselskapene å investere

Clarksons Platou venter en bedring i offshoremarkedet. Årsaken er todelt:

Skipene som har blitt lagt i opplag i krisetider er vanskelig å få tilbake i drift, samtidig som det ligger an til høyere aktivitet når oljeselskapene øker investeringene igjen.

– Store deler av flåten har stått i opplag i mange år. Det blir dyrere og dyrere å få disse skipene tilbake i drift. Risikoen på tilbudssiden er ikke fraværende, for det er mange båter i opplag, men det vil være dyrt å få de tilbake, sier analytiker Lund.

– Det er heller ikke noe særlig flåtevekst i form av nybygg. Det har vært mer eller mindre slutt på det siden 2014, fortsetter han.

I januar var Clarksons indeks som følger sektorens inntjening (Global OSV Rate Index) opp 27 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Den var samtidig på det høyeste nivået siden november 2015.

Lund tror at investeringer offshore er på vei tilbake igjen.

– Mye har blitt utsatt på grunn av lav oljepris og covid-19 de siste årene. Nå som oljeprisen er tilbake på sitt høyeste på over syv år er det mer attraktivt for oljeselskapene å investere i nye offshoreprosjekter – og vi har sett både fra supermajors og nasjonale oljeselskaper at investeringsbudsjettene i hovedsak øker fremover.

– Det underbygger vårt konstruktive syn fremover.

Tidewater-aksjen er den siste måneden opp i underkant av 20 prosent på Wall Street. Selskapets ferske aksjonær, Grove, har siden han i fjor realiserte en gevinst på rundt 50 millioner kroner i Rec Silicon vært svært aktiv på Oslo Børs.

Les på E24+

Truslene som kan senke en høytflygende Aker Solutions-aksje

Publisert:
Gå til e24.no