Sydney-børsen faller etter renteoverraskelse

Den australske sentralbanken har hevet renten for første gang på tolv år. Økningen på 0,25 prosentpoeng var større enn ventet.

Publisert:

Slik er utviklingen på Asia-børsene i 06.30-tiden:

  • Hang Seng i Hongkong er opp 0,12 prosent
  • Kospi i Seoul er opp 0,17 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,47 prosent

Utviklingen kommer etter at de amerikanske børsene steg markant kvelden i forveien, etter det som ble en høydramatisk dag i verdens markeder.

Klokken 09.57 mandag formiddag falt de nordiske børsene dramatisk, etter det Nasdaq senere på dagen omtalte som salg fra en markedsaktør. Ifølge Bloomberg og Reuters skal salgsorden ha kommet fra den amerikanske investeringsbanken Citigroups London-kontor. Banken innrømmet i natt hendelsen.

Børsene i Kina, Singapore og Japan holder stengt i forbindelse med offentlige fridager. Hongkong-børsen er tirsdag tilbake i handel, etter å ha vært stengt mandag.

Les også

Medier: Citigroup sto bak sjokkfallet på børs

Renteoverraskelse

Den australske sentralbanken overrasket ved halv syv-tiden med en renteøkning på 0,25 prosentpoeng til 0,35 prosent.

På forhånd var det ventet at renten ville heves med 0,15 prosentpoeng, ifølge medianestimater fra Reuters.

Rentehevingen er den første siden 2010 i Australia. Den kommer drøyt to uker før det er valg i landet.

– Ingen overraskelse at RBA (Reserve Bank of Australia red.anm.) tok grep i dag å startet innstrammingen, men å heve med 25 basispunkter og ha renten på merkelige 0,35 prosent stiller spørsmål når de vil gå tilbake til mer konvensjonelle nummer, sier sjefsvalutastrateg Ray Attrill i National Bank of Australia, ifølge Reuters.

Han spør seg nå om det betyr at banken vil heve renten med 0,4 prosentpoeng på neste rentemøte i juni, så renten kommer opp i 0,75 prosent.

– Tilbake på rett spor

Fremover ventes det en serie rentehevinger. Mot utgangen av året forventer økonomene at renten vil ligge på 1,50 prosent, ifølge estimatene.

– RBA er synkronisert med det som skjer med økonomien, risikoen for inflasjon, global pengepolitikk, vi er tilbake på rett spor, sier sjeføkonom Warren Hogan i Judo Bank, ifølge Reuters.

Forrige uke kom ferske inflasjonstall fra Australia som viste at landet hadde en prisvekst på 5,1 prosent i første kvartal, noe som var høyere enn anslagene fra økonomer. Det var også den høyeste inflasjonen landet har sett på to tiår.

Publisert: