DNB brukte 43 millioner på oppkjøpshjelp: – Det er mye advokater

DNB brukte flere titalls millioner på kampen for å sluke Sbanken, i tillegg til milliardbeløpet for selve oppkjøpet. Nå krever banken tilbake deler av beløpet som gikk med til klageprosessen.

TALLSLIPP: DNB-sjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ida Lerner la frem DNBs kvartalsrapport torsdag.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

– Det er mye advokater. Jeg har ikke en detaljert oppsplitting av det, men det er klart at her har man jobbet i en intens prosess i over et år. Så det har vært mye juridiske bidrag, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen til E24.

Hun la torsdag frem bankens kvartalsrapport. Der går det frem at DNB brukte «eksterne rådgivere» i prosessen med kjøp av Sbanken, og at regningen endte på 43,4 millioner kroner.

– Synes du det har vært dyrt?

– Jeg tenker at det har vært en veldig god investering for DNB, eierne og kundene våre. Det er helt innenfor det som er vanlig å betale for denne type transaksjoner. Heller rimeligere fordi vi har kjøpt tjenester internt, sier Braathen.

Vil ha dekket deler av regningen

Nå krever banken å få dekket den delen av regningen som gjelder kostnadene til klageprosessen til Konkurranseklagenemda.

Nemda ga grønt lys for oppkjøpet etter at Konkurransetilsynet først sa nei, et vedtak som åpnet for krav om sakskostnader.

– Det er vanlig rutine når man påføres kostnader i slike saker, skriver kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i en e-post.

– Vedtaket i Konkurransetilsynet var feil, og dette ble bekreftet av en enstemmig konkurranseklagenemd. Søknaden ble sendt til sekretariatet i nemda nå i april, skriver han.

Ifølge Midteide gjelder summen kun kostnadene til klageprosessen, et beløp som er på «flere millioner kroner».

Les på E24+

DNB-sjef Kjerstin Braathen om Sbanken-oppkjøpet: – Ja, det har vært mye

Etter en nesten ett år lang oppkjøpsprosess fikk DNB grønt lys fra Konkurranseklagenemnda i mars.

Det skjedde etter at DNB klaget på tilsynets beslutning i desember.

Oppkjøpstilbudet på 11,1 milliarder ble første gang varslet i april i fjor, et frieri som skapte raseri og trusler om kundeflukt.

DNB har tidligere opplyst at det meste av arbeidet med oppkjøpet er gjort internt, men at banken har hatt bistand fra advokatfirmaet BAHR på deler av konkurranserettsarbeidet.

Rentebetaling

Sbanken-aksjonærene fikk nylig oppgjøret på 104,45 kroner per aksje. Men den lange prosessen medførte i tillegg en ekstraregning.

I henhold til avtalen har DNB betalt en rente fra november og frem til oppgjøret, på to prosent årlig. Det utgjorde 0,75 kroner per aksje, til sammen 73,6 millioner kroner.

Les også

Huseierne om DNBs Sbanken-godkjenning: – Dette er en dårlig dag for alle landets forbrukere

Sbanken har tidligere opplyst at deres engangsutgifter knyttet til DNB-prosessen var på 4,7 millioner kroner i fjerde kvartal, og at banken hadde brukt til sammen 17,2 millioner.

Braathen sier det lå i avtalen at DNB skulle kompensere Sbanken med ti millioner.

Planer i «støpeskjeen»

Etter oppkjøpet vil Sbanken, som hadde 484.000 personkunder ved utgangen av 2021, bli en del av personkundeområdet i DNB.

I kvartalsrapporten skriver banken at oppkjøpet er ventet å gi en positiv effekt på resultatene og avkastningen på egenkapitalen i DNB.

Ifølge Braathen er planene for Sbanken fremover i «støpeskjeen».

– Vi hadde ikke lyst til å legge planene før vi kunne sette oss ned og jobbe det frem sammen. Det er nettopp kulturen, det strategiske og teamet i Sbanken vi tror har veldig stor verdi fremover, sammen med våre folk.

– Sbanken går godt nå, så det er ingenting som skjer i det korte bildet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Sbanken
 3. Kjerstin Braathen

Flere artikler

 1. DNB får kjøpe Sbanken

 2. Betalt innhold

  DNB får kjøpe Sbanken uten forbehold: – Oppkjøpet er enda gunstigere nå enn tidligere

 3. Betalt innhold

  DNB-sjef Kjerstin Braathen om Sbanken-oppkjøpet: – Ja, det har vært mye

 4. Sbanken-konkurrent merker kunderush: – Er veldig hektisk aktivitet

 5. Oslo Børs avslutter handelsdagen i pluss