Dette skjer denne uken: Statsbudsjett, BNP-tall og tallskred fra flyselskapene

Statsbudsjettet er blant høydepunktene i en proppfull kalender den kommende uken. Ferske BNP-tall, en viktig arbeidsmarkedsrapport fra USA og et lite tallskred fra flyselskapene står også på menyen.

Sjeføkonom i Sparebank Markets, Harald Magnus Andreassen.
Publisert:

Torsdag klokken 10 skal regjeringen legge frem sitt forslag til statsbudsjett for 2023.

Støre-regjeringen har allerede uttalt at utgiftene neste år vil øke med 100 milliarder og har varslet at de må dekke inn «flere titalls milliarder kroner» for neste års statsbudsjett. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets tror ikke disse pengene blir hentet fra Oljefondet, og at regjeringen holder seg under handlingsregelen på tre prosent.

– Jeg venter at de legger frem et budsjett som inneholder mindre overføringer fra Oljefondet, og at budsjettet gir en innstrammende effekt på økonomien.

– Jeg tror de kommer til å ta ut 2,7 prosent av Oljefondet som er rundt 340 milliarder, mot 2,9 prosent året før, sier han.

Andreassen mener imidlertid at uttaket burde være enda lavere siden sysselsettingen er så høy, og at Norge er i en høykonjektur – altså at aktiviteten i økonomien er høyere enn trenden.

Han legger også til at han er spent på hvordan strømstøtten virker inn, og peker på at staten ville hatt mye større inntekter uten den.

Et av grepene regjeringen allerede har foreslått er økt grunnrenteskatt på laks og kraft, som sendte en rekke oppdrettsselskaper i fullt stup på Børsen. Andreassen kaller dette et «fornuftig tiltak».

Sammen med statsbudsjettet, vil regjeringen også legge frem sine anslag for den norske økonomien fremover. Og dagen etter, på fredag, kommer fasiten for august når SSB slipper BNP-tall. På forhånd er det ventet en månedlig vekst på 0,4 prosent ifølge Bloomberg-konsensus, mot nedgangen på 0,3 prosent måneden før.

Les også

Tror på statsbudsjett langt under handlingsregelen

Sysselsetting avgjørende for Feds rentebeslutning

I USA legges det frem fasit for arbeidsmarkedet (rapporten «non-farm payrolls») på fredag, som Eric Bruce, sjefstrateg i Nordea, tror blir avgjørende for USA og sentralbanken Federal Reserves (Fed) rentebeslutninger.

– Det er arbeidsmarkedsrapporten som har styrt markedet i hele år, på grunn av at stigende renteforventninger driver aksjemarkedet ned.

Bruce forklarer at sentralbanken ønsker mindre mangel på arbeidskraft, og tall som tyder på at presset i arbeidsmarkedet ikke blir større, snarere at det blir mindre.

– Hovedproblemet til Fed er at arbeidsmarkedet er altfor stramt, det er for mange ledige stillinger, dermed er lønnsveksten altfor høy.

Han forventer at innkjøpsindeksen fra ISM skal lande på 50 eller litt i overkant, som vil være et bra tall for sentralbanken. Det tyder på at det fortsatt er vekst i økonomien, men ikke for mye, og likevel viser det ingen resesjonssignaler.

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce.

Forventer kutt fra Opec-møtet

I løpet av uken skal oljekartellet Opec+ møtes for første gang siden pandemien startet, og det ryktes allerede produksjonskutt på over én million fat, ifølge delegater som har snakket med Bloomberg.

Et slikt kutt vil være det største siden starten av coronapandemien.

Bruce tror de kommer til å drive en politikk hvor de vil kutte produksjonen, og prøve å få prisene opp. Prisen for nordsjøolje, som brukes som referanse for oljehandel globalt, har siden midten av juni falt fra rundt 124 dollar fatet til 85 dollar fatet fredag, ifølge Infront.

– Møtet blir viktig for oljeprisen som har kommet ned over sommeren, og jeg regner med at Opec kommer til å gjøre det de kan for å få prisen opp igjen, sier sjefstrategen.

Han sier også at signalene på hva de tenker fremover, blir viktig for oljemarkedet, og peker på at resultatet av møtet kan bli viktig for Oslo Børs.

– Hvis de greier å løfte oljeprisen, så er det positivt for Oslo Børs. Equinor er jo over 30 prosent av børsen, så det er klart at oljeprisen er viktig. I tillegg blir det avgjørende for Børsen hva folk tenker om situasjonen i havbruksnæringen.

– SAS har en fair sjanse

Gjennom uken levere flyselskapene SAS, Norwegian og Finnair sine trafikktall for september.

– Normalt er mai og september noen av de svakeste månedene i sommersesongen, så jeg forventer at det blir lavere enn det som var i august, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs, i Winair.

Flyselskapet SAS kom nylig ut med nye prognoser som viser at de forventer å tjene penger i 2024. Flyanalytiker Jacob Pedersen i Sydbank var skeptisk til forventningen, imidlertid er Elnæs optimistisk.

– Det virker for meg at passasjerene har kommet tilbake til SAS, og at selskapets merkevare er veldig god i Skandinavia, sammen med at markedet har en tendens til å glemme veldig fort, sier han.

– Jeg tror SAS har en «fair» sjanse til å komme tilbake igjen.

Elnæs tror ikke SAS når opp til sammen nivåer som i 2019, for pandemien stanset store deler av flygingene.

Publisert:
Gå til e24.no