Milliardgevinst for Hafnia-storeier: – Ikke overraskende

Oaktree har kvittet seg med aksjer i produkttankrederiet for 1,9 milliarder kroner. Over en milliard kroner var ren gevinst etter kraftig børshopp.

Hafnia har steget betydelig på børs etter at selskapet ble notert i 2019.
Publisert:

Det Luxembourg-baserte investeringsselskapet Oaktree Capital Management har nå solgt aksjer i det Oslo Børs-noterte produkttankrederiet Hafnia, slik det onsdag ettermiddag varslet at det ville gjøre.

Ifølge en børsmelding torsdag morgen har Oaktree solgt 44,1 millioner aksjer i Hafnia for 42 kroner per aksje.

Aksjene ble dermed i alt solgt for drøye 1,85 milliarder kroner.

Hafnias aksje stengte til kurs 46,1 kroner på Oslo Børs onsdag, som betyr at aksjene ble solgt med en rabatt på 8,89 prosent. Torsdag formiddag faller Hafnia-aksjen 8,5 prosent til kurs 42,2 kroner.

Lars Østereng i Arcitc Securities følger Hafnia som shippinganalytiker.

Han omtaler nedsalget som «ikke så overraskende», og viser til at Oaktree sitter på stor gevinst etter at Hafnia høsten 2021 kjøpte Oaktrees selskap Chemical Tankers og dets flåte på 32 skip.

I forbindelse med transaksjonen fikk Oaktree 94,38 millioner Hafnia-aksjer til en kurs på 17 kroner. På de 44,1 millioner solgte aksjene tilsvarer dette en gevinst på 1,1 milliarder kroner for Oaktree.

– Oaktree er stor aksjonær. Når du har har nesten 100 millioner aksjer i Hafnia, så er det ikke så rart at du benytter anledningen til å selge kanskje, sier Østereng.

Fortsatt sitter Oaktree på aksjer for 2,1 milliarder kroner i Hafnia. Disse med en papirgevinst på 1,3 milliarder kroner.

Les på E24+

Venter hett marked for oljetransaksjoner: – Investorinteressen har kommet tilbake

Kursoppgang

Salget kommer etter kraftig kursoppgang. Det siste året har Hafnia steget 163 prosent på Oslo Børs.

– Vi fortsetter å like Hafnia. De tjener massevis av penger, bygger NAV (verdijustert egenkapital) og betaler utbytter, sier Østereng i Arctic.

Produkttankskip kan frakte forskjellige typer raffinerte og uraffinerte petroleumsprodukter, deriblant diesel og forskjellige drivstofftyper, som nafta og parafin. De skiller seg fra rene oljetankskip som kun frakter råolje.

Flere meglerhus har den siste tiden uttalt seg positivt om børsnoterte produkttankrederier.

Etter Ukraina-krigen startet har Europa importert betydelig mer fra USA, India og Midtøsten. Analytiker Håvard Lie i Danske Bank uttalte i sommer at han tror at økningen i etterspørselen for import av olje og gass vil gi en positiv effekt for norske aktører og Oslo Børs-noterte selskaper.

Analytikeren fremhevet at produkttankrederiene kommer til å få økt etterspørsel for deres tjenester i lys av at Europas energibehov må dekkes, og øynet en kamp om de best betalte lastene.

Har 251 skip

Hafnia har en flåte på 251 skip. Markedsverdien er på 21,3 milliarder kroner.

Antallet aksjer som har blitt solgt tilsvarer 8,76 prosent av Hafnias totale utestående aksjer.

Oaktree eier etter salget knappe 50,24 millioner aksjer i Hafnia, tilsvarende 9,98 prosent av selskapet.

I forbindelse med transaksjonen har Oaktree gått inn i en 90 dagers innlåsingsavtale («lock-up»), der det i utgangspunktet skal unngå å selge aksjer i Hafnia.

Oaktree er representert i styret til Hafnia gjennom Guillaume Philippe Gerry Bayol, som har en toppstilling i investeringsselskapet.

Aksjene ble solgt gjennom OCM Luxembourg Chemical Tankers, som er kontrollert av fond forvaltet av Oaktree Capital Management L.P.

Meglerhusene som ble hyret inn i forbindelse med transaksjonen er Fearnley Securities, Jefferies og Pareto Securities.

Les på E24+

Ser oppside i shippingaksjer: – Anslagene er altfor lave

Les på E24+

Årets verste børsmåned er i gang: – Krevende signaler

Les på E24+

Ekspertenes råd: Slik blir du en god daytrader

Publisert:
Gå til e24.no