Tek-oppturen på Wall Street fortsatte – Nasdaq kraftig opp

Brikkeprodusenteten Nvidia holder på torsdagens oppgang.

Markedene venter i spenning på en løsning på gjeldstakkaoset i USA.
Publisert:

Det amerikanske aksjemarkedet steg gjennom uken, da den brede S&P 500-indeksen endte høyere enn den gjorde forrige fredag.

Særlig godt gikk det med teknologiaksjer denne fredagen:

  • S&P 500 endte opp 1,3 prosent
  • Dow Jones steg 1,0 prosent
  • Nasdaq Composite økte 2,2 prosent

– Det er lite lettelses-rally, sier Ryan Belanger, grunnlegger av Claro Advisors, til Marketwatch.

Han viser til forhandlingene om å øke gjeldstaket, som er det som preger markedene. Ifølge Reuters rykker forhandlingene stadig nærmere.

– Alt tyder på at en avtale kommer i stand, men hvis vi kommer gjennom helgen uten en avtale eller den kollapser på én eller annen måte, så kommer vi til å våkne opp til noen ganske betydelige tap tirsdag morgen, sier Scott Ladner i Horizon Investments til nyhetsbyrået.

USA kan komme til å misligholde gjelden allerede 1. juni hvis ikke gjeldstaket heves, ifølge CNBC.

Les på E24+

Dette er gjeldstak-dramaet i USA

Nvidia holder på oppgangen

Med Nasdaqs markante oppgang fortsetter gårsdagens tek-opptur i de amerikanske markedene.

Brikkeprodusenten Nvidia skjøt opp mer enn 24 prosent torsdag. Fredag holdt selskapet på oppgangen, og steg 2,54 prosent.

Nvidias oppgang kom etter at selskapet rapporterte om bedre inntjening enn ventet etter børsstenging onsdag. Selskapet spådde salg i andre kvartal som var 50 % høyere enn Wall Streets anslag, på grunn av fortsatt etterspørsel etter brikkene for kunstig intelligens-applikasjoner.

Børsoppgangen gjør at selskapet nærmer seg en markedsverdi på 1000 milliarder dollar, og derfor snart kan være en del av den samme ekslusive klubben som gigantene Apple, Mcirosoft, Alphabet og Amazon.

Les også

Inflasjonen i USA økte til 4,4 prosent i april

Mer inflasjon

PCE-inflasjonen (personal consumption expenditure) endte på 4,4 prosent i april, målt mot samme måned i 2022, viste tall fra USAs byrå for økonomisk analyse, som ble lagt fram fredag.

PCE-kjerneinflasjonen, som ser bort fra mat- og energipriser, økte til 4,7 prosent. På forhånd trodde analytikerne at den skulle holde seg stabil.

– Det er fortsatt i spill om det blir juniheving, sa Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24 med henvisning til mulig ny renteheving.

Les også

Tek-opptur på Wall Street – Nasdaq endte markant opp

Venter på avgjørelse

Forhandlingene om det amerikanske gjeldstaket har preget markedet også denne uken.

Regjeringen og republikanere i Representantenes hus skal fredag prøve å få på plass de siste detaljene så gjeldstaket kan heves på en toårsperiode, skriver Reuters.

Torsdag ble det kjent at kredittvurderingsselskapet Fitch har satt USAs nåværende AAA-vurdering under overvåkning, og sier den kan bli nedgradert om ikke det blir enighet.

Publisert:

Her kan du lese mer om