Aksjeanbefalinger

Aker BP-aksjen ned tre prosent: – Interessant kjøpsmulighet

Danske Bank-analytiker Christian Yggeseth mener det kan være lurt å laste opp med Aker BP-aksjer etter børsfallet mandag.

Kjell Inge Røkkes Aker BP har en tung børsdag mandag.

Håkon Mosvold Larsen
 • Infront TDN Direkt
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Kjell Inge Røkkes Aker BP faller tre prosent til kurs 243 kroner på Oslo Børs etter at oljeselskapet mandag meldte om en smell på nær 900 millioner kroner.

Det mener analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank Markets kan benyttes som en mulighet til å kjøpe oljeaksjen.

– Det blir et svakt kvartal og det er ikke overraskende at aksjen kommer en del ned på dette her.

– Mye av det de meldte i dag er jo engangskostnader og det ser ut som at med vestflanken på Valhall og Johan Sverdrup i gang at produksjonen vil overraske positivt i fjerde kvartal. Vi mener dette gir en ganske interessant kjøpsmulighet, sier Yggeseth til TDN Direkt mandag.

Les også

Bakgrunn: Aker BP melder om utgifter og nedskrivninger på 856 mill.

– Skuffende

Aker BP meldte samtidig at produksjonen var på 146.100 fat oljeekvivalenter per dag i tredje kvartal, opp fra 127.300 fat per dag i kvartalet før. Sammenlignet med samme periode i fjor er produksjonen ned fra 150.600 fat per dag.

Det er særlig Alvheim-, Skarv- og Ula-feltene som trekker produksjonen ned, mens Valhall-feltet bidrar til vekst, sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux sier lavere produksjon sammen med høyere operasjonelle kostnader gjør at Aker BPs balansepris igjen blir et tema, ifølge TDN Direkt.

– Balansepunktet de trenger i oljeprisen for å dekke utbytte og investeringer løftes, og det er ikke noe særlig, sier han til TDN Direkt mandag.

Aker BPs produksjon falt også fra første til andre kvartal 2019 på grunn av vedlikehold ved flere felter, blant annet på Valhall. Holte mener det er skuffende at produksjonen ikke enda er ved platåproduksjon på feltet-

– Ja, jeg mener det er litt skuffende at status er den samme som sist gang, sier han.

– Vil være forsiktig med å kalle det en overreaksjon

Holte mener Aker BP-fallet mandag er berettiget.

– Man må huske på at i dagens marked, så er aksjonærene opptatt av tre ting; balansepris, utbytte og tilbakekjøp av aksjer. Aker BP, med sånne meldinger som i dag, vil ha økt balansepris og de vil ikke dekke utbyttet med dagens investeringsplaner. Det er der man er prisingsmessing, så jeg vil være forsiktig med å kalle det en overreaksjon, sier Holte til TDN Direkt.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets mener dagens oppdatering impliserer større nedsiderisiko for konsensus i tredje kvartal 2019 enn tidligere forventet.

Han nedjusterer sine ebitda-estimater til 482 millioner dollar fra tidligere 567 millioner samtidig som anslaget for resultat før skatt nedjusteres til 183 millioner dollar fra tidligere 330 millioner dollar.

Pareto Securities mener dagens oppdatering fra Aker BP er skuffende, men kursreaksjonen er overdrevet. Meglerhuset mener videre at farten på produksjonsøkningene ved Johan Sverdrup og Valhall sannsynligvis avgjøre om Aker BP vil klare å møte sin produksjonsguiding for 2019 på 155.000 til 160.000 fat per dag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. Aker BP
 3. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Aker BP setter oljerekord med Sverdrup

 2. Betalt innhold

  Børsprofil: Aker BPs suksess på norsk sokkel har sine begrensninger

 3. Aker BP passerer milliardmilepæl – i dollar

 4. Aker BP melder om utgifter og nedskrivninger på 856 mill.

 5. Betalt innhold

  Aker utbetaler 1,75 milliarder kroner i utbytte