Euronexts planer for Oslo Børs: Skal spare 120 millioner i året

Euronext skal bruke 180 millioner kroner på tiltak som skal kutte de årlige kostnadene ved Oslo Børs VPS med rundt 120 millioner kroner. Blant annet skal Børsen skifte handelssystem.

NY STRATEGI: Oslo Børs-eier Euronext har lagt frem en fersk strategi. Selskapet sier det vil bruke 180 millioner kroner på tiltak som skal kutte de årlige kostnadene ved Oslo Børs VPS med 120 millioner kroner.
Oslo Børs på utenlandske hender
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i Euronexts strategiske plan for de neste tre årene, «La oss vokse sammen 2022», som legges frem i Paris fredag.

Oslo Børs’ nye eier Euronext venter å spare rundt 12 millioner euro (om lag 120 millioner kroner) årlig innen 2022 ved Oslo Børs VPS, og anslår at engangskostnadene ved restruktureringen etter oppkjøpet vil bli på rundt 180 millioner kroner.

I fjor var driftskostnadene i Oslo Børs VPS Holding på 586 millioner kroner, ifølge selskapets egne tall.

Oslo Børs skal blant annet skifte til Euronexts handelssystem, Optiq. I dag leier Børsen handelssystem fra London-børsen. Euronext har også planer om å rasjonalisere IT-funksjoner og optimalisere eiendom og driftsmodell.

Euronext har ikke oppgitt hvilke følger dette vil kunne få for bemanningen på Oslo Børs. I dag er det rundt 200 ansatte i Oslo Børs VPS-konsernet.

Investordag i Paris

Euronext var tidligere sammenslått med New York-børsen NYSE, men ble skilt ut og børsnotert i 2014.

– De siste årene har Euronext økt betydelig i størrelse, diversifisert forretningsprofilen og optimalisert strukturen, mens selskapet har investert i teknologi, innovasjon og mennesker, sier konsernsjef Stéphane Boujnah i Euronext.

Fredag har Euronext investordag i Paris, hvor Boujnah skal legge frem den strategiske planen.

I forrige måned sa Boujnah at Euronext har planer om å vokse videre, og han utelukket ikke flere oppkjøp i Norge og Norden.

Les også

Børsens nye eier vurderer flere nordiske oppkjøp: – Vi må vokse «big time»

Grønne erfaringer

Euronext sier også at selskapet vil benytte seg av erfaringene med bærekraftige investeringer på Oslo Børs, som i 2015 ble den første i verden med en egen liste for grønne obligasjoner.

«Euronext vil støtte en akselerasjon av omstillingen mot bærekraftig vekst og finans, spesielt ved å kapitalisere på Oslo Børs VPS’ ekspertise og gruppens franchise innen grønne obligasjoner og ESG-indekser», skriver selskapet i en melding.

ESG er en forkortelse som brukes om miljømessige, sosiale og forretningsetiske forhold. I kjølvannet av Parisavtalen om klima og FNs bærekraftsmål har investorers interesse for bærekraft økt kraftig.

Det har bidratt til utvikling av nye finansprodukter, som grønne obligasjoner hvor pengene utelukkende skal gå til bærekraftige prosjekter, og grønne lån hvor selskaper kan få billigere rente hvis de oppnår visse klima- eller bærekraftsmål.

Les også

Rekordhøye grønne investeringer: – Det er helt enormt

Varslet bud på julaften

Julaften i fjor kom nyheten om at Euronext ville kjøpe Oslo Børs for over seks milliarder kroner. Senere kastet også amerikanske Nasdaq seg inn i kampen, men selskapet måtte gi tapt fordi Euronext hadde kontroll over et flertall av aksjene i Oslo Børs.

Euronext eier og driver børsene i Amsterdam, Brussel, Lisboa, Paris og Dublin.

Selskapet har økt omsetningen med 60 prosent mellom 2014 og 2018, til 734 millioner euro i fjor. I den strategiske planen har Euronext satt et mål om å øke omsetningen med 2–3 prosent i året og ha et driftsoverskudd (ebitda margin) på over 60 prosent.

Les også

Store pengestrømmer flyter mot bærekraft: – Har skjedd utrolig fort

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs på utenlandske hender
  2. Euronext
  3. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Euronext satser på klimavekst med NordPool-oppkjøp

  2. Endrer ikke Børsens åpningstid: – Vi imøtekommer lokale ønsker

  3. Børsens nye eier vurderer flere nordiske oppkjøp: – Vi må vokse «big time»

  4. Oslo Børs har flyttet handelssystem - klar for handel på mandag

  5. Kapitalens rolle i det grønne skiftet