Resesjonsfrykt herjer – Tokyo-børsen faller tungt

En varsellampe blinker for første gang siden finanskrisen, og Asia-børsene falt kraftig mens investorer flykter til «trygge havner».

Foto: Eugene Hoshiko AP
 • André Haugen
Publisert:

Børsene i Asia falt etter en rekke svake signaler.

Etter at vi fikk skuffende PMI-tall fra Europa på tampen av forrige uke og forsiktige kommentarer fra den amerikanske sentralbanken, fikk markedet et signal som historisk sett har varslet resesjon:

Det handler om den såkalte rentekurven. Fredag var renten på amerikanske statsobligasjoner med ti år løpetid lavere enn renten på obligasjoner med tre års løpetid.

Les også

Dette er verdens mest verdifulle skipsflåter

Det er første gang siden 2007 at rentekurven er negativ. I gode tider vil de langsiktige rentene typisk være høyere enn de kortsiktige.

– Dette har historisk vært et sterkt signal om at en ny amerikansk nedgangskonjunktur nærmer seg, selv om det ofte har tatt relativt lang tid før økonomien faktisk er inne i et tilbakeslag, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en morgenrapport.

Nordea-strateg Lars Mouland og Nick Puasgaard Fisker mener imidlertid det er vanskelig å sammenligne nivået på lange renter med tidligere episoder. Årsaken er at vi har vært gjennom flere år med massive støttekjøp av obligasjoner fra verdens sentralbanker, som har presset ned rentene.

– Det lave rentenivået er bakt inn i vurderingen av aksjer og har vært en viktig faktor bak aksjemarkedsoppgangen de siste årene, heter det i Nordea Markets' morgenrapport.

Fra aksjer til obligasjoner i Asia

Fallende renter ser man også i Asia i morgentimene mandag. Renten på australske statsobligasjoner med ti års løpetid falt på det meste til rekordlave 1,756 prosent, ifølge Financial Times.

Samtidig falt tilsvarende rente på japanske statsobligasjoner til minus 0,096 prosent.

Japanske yen, som blir betraktet som en «trygg havn» i usikre tider, holder seg på sterkeste nivå på seks uker, på 109,77 per dollar.

Slik startet børsene uken:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 3,01 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 2,03 prosent
 • Kospi i Seoul ned 1,92 prosent
 • Shanghai Composite ned 1,97 prosent
 • STI i Singapore ned 0,91 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 1,11 prosent

E24 BØRS: Følg markedene her!

Oljeprisen ned to dollar fra torsdagens årsbeste

Nordsjøoljen brent er ned 0,49 prosent til 66,63 dollar fatet mandag morgen. Det er ned rundt to dollar fra torsdag, da prisen nådde sitt foreløpig høyeste nivå så langt i år.

Oljeprisen falt bratt fredag, etter svært svake forhåndsavlesninger av innkjøpssjefsindekser (PMI) for Frankrike, Tyskland og eurosonen.

Oljeprisen er likevel opp 23 prosent så langt i år, og har fått støtte av Opecs produksjonskutt og sanksjoner mot Iran og Venezuela.

Les også

Norsk missilgjennombrudd i Japan

Les også

Håper på Kina-avtale om fisk før årsslutt

Les også

Nedturen fortsetter for Japans industri

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Japan

Flere artikler

 1. Børscomeback i Japan etter mandagens ras

 2. Resesjonstegn i USA og Storbritannia

 3. Asia-børser faller etter rentealarm i USA

 4. Stadig større resesjonsrisiko: – Negativt syn på de globale vekstutsiktene

 5. USAs 10-årige rente faller: Laveste på tre år