Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåkning

I 2018 tredoblet oljefondet investeringene i det kinesiske overvåkningsselskapet Hikvision. Selskapet er anklaget for å overvåke minoritetsgruppen uigurer.

Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management

Foto: Tore Meek NTB scanpix
Publisert:

Ved årsskiftet eide oljefondet aksjer i Hikvisions, som er verdens største leverandør av overvåkningsutstyr, til en verdi av 954 millioner kroner, skriver Aftenposten. Oljefondet har også aksjer i overvåkningsselskapet Dahua, som ved årsskiftet hadde en verdi på 207 millioner kroner.

I 2017 inngikk selskapene avtaler i Xinjiang-provinsen til en verdi av rundt 9 milliarder kroner, ifølge nettstedet IPVM. De skriver at Hikvision har tjent penger på overvåkningen av uigurer. Opp til 1 million har av den kinesiske stat blitt sendt på interneringsleirer, ifølge Amnesty.

Les også

Disse milliardpostene må Oljefondet selge

Leder av Oljefondets etikkråd Johan A. Andersen sier han ikke kan kommentere investeringene direkte, men sier på generelt basis er vi stadig mer opptatt av hvilke muligheter teknologi gir for misbruk.

Hikvision skriver i en e-post til avisen at kinesiske myndigheter ikke er involvert i driften av selskapet, som «er et uavhengig, globalt og børsnotert selskap» på spørsmål om deres kameraer benyttes av myndighetene i interneringsleirene i Xinjiang.

Her kan du lese mer om