Døtrene skal ikke overta Fredriksens shippingimperium

Den norsk-kypriotiske shippingkjempen John Fredriksen vil trekke seg tilbake, og ser nå etter noen som kan ta over.

PÅ JAKT ETTER NOEN TIL Å OVERTA: Skipsreder John Fredriksen ser etter noen som kan ta over det enorme imperiet. I et intervju sier han at døtrene Kathrine (i midten) og Cecilie (t.h) trolig ikke vil overta.
Publisert:

Det sier han i et stort intervju med bransjeavisen Tradewinds.

– Dette må være folk som er smartere enn meg, tenker langsiktig og som kan ta dette lengre, sier Fredriksen.

Han forteller at han har jobbet med dette en stund, og diskutert det med tvillingdøtrene, Cecilie og Kathrine. De to døtrene skal være komfortable med avgjørelsen.

– Døtrene mine skal ikke trenge å leve med den arbeidshverdagen jeg har hatt, sier Fredriksen.

Shippingmagnaten legger likevel til at det er lite trolig at han vil gi opp eierskapet helt, men heller at andre skal gå inn og ta over mer ansvar for veien videre. Han peker imidlertid på at det er vanskelig å finne flinke ansatte i bransjen.

– Det gjør det enda mer utfordrende å finne de riktige folkene til vårt system. For unge folk, har ikke shipping vært et foretrukket karrierevalg, sammenlignet med 20–30 år siden, sier han.

Les på E24+

Pareto-sjefens vei til dominans: Fra 6 til 60 milliarder på 20 år

Tidenes rikeste nordmann

Milliardæren, som fylte 75 år i mai, er omtalt som tidenes rikeste nordmann. Ifølge Kapital var John Fredriksens nettoformue 113 milliarder kroner ved utgangen av 2018.

Formuen har dog falt betydelig siden nyttår, ifølge Bloombergs milliardærindeks, som anslår formuen til 8,25 milliarder dollar – eller rundt 75 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Fredriksen har skiftet statsborgerskap til Kypros og er bosatt i London.

Arbeidersønn

Han vokste opp som sønn av en sveiser på Oslos østkant, og hadde ingen formell utdanning da han begynte å jobbe hos skipsmegler Blehr og Tenvig som 16-åring.

Les på E24+

Tankkrigen i Persiabukta: Missiler, penger og uutholdelig varme

Fredriksen etablerte skipsmeglerfirmaet Northern Shipping med tre andre på 1970-tallet, og slo seg senere opp på frakt av olje. Han ble blant annet varetektsfengslet for anklager om tyveri av lasten han fraktet i den såkalte «bunkerssaken».

Han bygget seg imidlertid raskt opp igjen, og har sammen med Tor Olav Trøim blant annet bygget opp verdens største tankskipselskap Frontline, verdens største riggselskap Seadrill og verdens største oppdrettsselskap Mowi.

Fredriksen sitter også med eierandeler i flere andre selskaper, deriblant Golden Ocean og Norwegian Property. Store deler av formuen er kontanter, og skipsrederen eier også den kjente giganteiendommen «The Old Rectory» i London.

Publisert:
Gå til e24.no