Halvparten har fri programvare

Tre av fem IT-sjefer vurderer å satse på fri programvare, viser fersk undersøkelse.

  • GUNHILD M. HAUGNES
Publisert: Publisert:

- Det er gledelig at folk er nysgjerrig på åpne programvareløsninger. De har et ønske om å være uavhengige av leverandører og ha muligheten til å eie sine egne data, sier Heidi Arnesen Austlid, fersk sjef for det nyåpnede Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare.
Hun henviser til en fersk undersøkelse Opinion har gjort på oppdrag for senteret, IBM, Nuug og Linpro, hvor rundt 400 IT-sjefer i både privat og offentlig sektor er intervjuet.
Kombinasjonsløsninger.
Den viser at 46 prosent allerede har løsninger basert på fri programvare. De fleste av disse har imidlertid dette i kombinasjon med produsenteid programvare, bare 10 prosent satser kun på fri programvare. Det betyr at det fortsatt er stor overvekt av produsenteid programvare. Men 60 prosent sier at de vurderer å investere i fri programvare fremover.
- Utfordringen er at mange føler at de ikke har nok kompetanse på feltet. Det blir vår oppgave å gjøre noe med dette, sier Austlid, som i løpet av neste år håper å ha fire-fem ansatte ved senteret.
Ikke gratis.
Den svenske Politistyrelsen har funnet ut at de sparer 200 millioner kroner på å satse på fri programvare. Også andre ser store effektiviseringsgevinster.
Austlid understreker likevel at fri programvare ikke er gratis, i den forstand at man må regne med å punge ut for ulike tjenester.
- Fri programvare er ikke lenger bygget kun på idealisme. Mange ser butikk i det også, men det er basert på en helt annen forretningsmodell.
Hun peker på at mange kan ha mye å hente på samarbeid.
- I stedet for at over 400 kommuner for eksempel skal utvikle og investere i hvert sitt barnehagesystem, kan man bruke hverandres løsninger, sier hun.
Kraftig vekst.
Linpro er blant de norske tjenesteselskapene som har skapt seg et levebrød av å selge tjenester rundt fri programvare.
Selskapet har økt omsetningen med rundt 50 prosent årlig de siste årene, og ser sterk vekst også fremover. I år ser driftsinntektene ut til å havne på omtrent 80 millioner kroner, og 5 millioner kroner i overskudd.
- Vi er fornøyd, men vil nok aldri kunne få marginer som Microsoft. Med fri programvare blir det økt konkurranse, og dermed lavere priser, sier Heier.
Offentlige millioner.
Fornyingsminister Heidi Grande Røys har vært med på å bevilge 10 millioner kroner til arbeidet for åpne standarder og fri programvare.
- Vi håper at det nye senteret skal være med å få opp kompetansen på dette feltet, og at stadig flere velger å satse helt eller delvis på fri programvare. Neste år vil vi vurdere å utarbeide en preferansepolitikk, hvor vi gjør fri programvare til et element i offentlige anbud. Det er viktig å holde ballen varm, sier Grande Røys.

Publisert:

Flere artikler

  1. Rydder opp i pinkodekaoset

  2. Betalt innhold

    Kommune-Norge refses for å somle med digitalisering

  3. - Dyrt å velge bort Microsoft

  4. Det offentlige trenger IT-kompetanse, men IT-studentene får ikke sommerjobb

  5. En av tre svarer at de ikke har nok IT-kompetanse: – Det haster