Norges Bank: Utsiktene for ny renteheving er lite endret

Norges Bank holder styringsrenten uendret på 1,25 prosent. Men blant annet handelskrig og brexit gjør at det ikke er like sikkert at det blir ny renteheving i år.

Publisert:

Blant økonomene var det bredt ventet at renten ville forbli uendret. Spenningen var derfor knyttet til hva banken ville si om utviklingen fremover.

Konklusjonen fra sentralbanksjef Øystein Olsen er at usikkerheten har økt.

Fra forrige rentemøte er uttalelsen fra Norges Bank noe endret. Ved forrige korsvei het det at styringsrenten mest sannsynlig vil bli satt videre opp «i løpet av året».

Denne gangen er tonen mindre bombastisk, og Olsen tar flere forbehold med sikte på usikkerheten:

– Samlet sett tilsier ny informasjon at renteutsiktene for den nærmeste tiden er lite endret siden Pengepolitisk rapport 2/19. Risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

Tror Norges Bank kan vente med renteheving

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, tolker Norges Banks lille melding torsdag som at man føler seg mer påvirket av det som skjer ute i verden av uroligheter.

– De pekte ikke på september måned slik de gjorde i mai. I lys av den internasjonale usikkerheten tror jeg det er hensiktsmessig å ikke peke på september-møtet, sier Haugland.

DNB har i sine prognoser at renten ikke skal opp før i desember, men nå tror Haugland at dette også kan utsettes.

Les også

Brå kronesvekkelse etter rentebeslutning

– Det er høy risiko for at det ikke kommer noen heving i år. Risikobildet har endret seg utenlands, og vi tror det er fornuftig av Norges Bank å være forsiktige, sier DNBs sjeføkonom.

Hun vil ikke forskuttere for mye, men sier det er en mulighet for at DNB endrer sine renteprognoser i sin neste rapport som blir publisert neste torsdag.

Les også

Trump klandret Fed-sjefen for den «sinnssyke» inverterte rentekurven

Andre tolker dette som at renten settes opp i september.

– Vi tolker det som at de har tenkt til å heve renten i september, som indikasjonene fra juni tilsa, sier Kjetil Olsen, sjeføkonom Nordea til E24.

– De har fortsatt planer om å øke renten i september, men det er ikke sikkert det blir så mye mer fremover. De sier økt usikkerhet, men vi tolker det som at det er mindre sikkert nå enn det var i juni at renten skal øke videre etter september, sier Olsen.

Signaliserte heving i september

Dagens beslutning kommer etter et såkalt mellommøte i Norges Bank, som innebærer at det ikke publiseres ny rentebane eller pengepolitisk rapport. Det holdes heller ingen pressekonferanse.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har satt opp styringsrenten to ganger i år. Det har han vært ganske alene om.

Andre sentralbanker har snudd og kuttet rentene etter at handelskrig og en bremsende vekst i verdensøkonomien har skapt usikkerhet.

På forrige rentemøte i juni vektla imidlertid Olsen at det går bra i norsk økonomi, til tross for usikkerheten ute i verden.

Den gang pekte sentralbankens prognose ut september som det mest sannsynlige tidspunktet for neste renteheving.

Kronen svekkes

Kronen svekker seg markant etter rentebeslutningen.

Valutaen svekker seg til 10,03 mot euroen like etter beslutningen. Like før rentebeslutningen kostet en euro 9,95 euro.

En dollar kostet like etter beslutningen over 9 kroner, etter å ha vært nede på 8,93 like før klokken 10.

Kronen svekket seg forrige uke til nivåer vi ikke har sett siden finanskrisen.

Les også

Økonomer: Dette kan stanse Olsens rente-ekspress

Les også

Etterspørsel etter boliglån økte i andre kvartal

Publisert:

Her kan du lese mer om