Bakkafrost med laveste dødelighet på 6 år: – Det er først nå vi begynner å se resultater

Etter tre svake kvartal, overrasker den færøyske lakseoppdretteren med sterkere enn ventet resultat i andre kvartal. Aksjen stiger over fem prosent.

BEDRE BIOLOGI: Den færøyske lakseoppdretteren Bakkafrost melder om lavere dødelighet og mindre lus i andre kvartal.
Danske Bank-analytiker Knut-Ivar Bakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Bakkafrost-aksjen stiger markant tirsdag etter at lakseoppdretteren leverte sterkere enn ventet resultat for andre kvartal.

– Jeg tror at aksjen stiger mer som en lettelse for at Bakkafrost endelig er tilbake med gode resultater etter tre dårlige kvartal, enn at rapporten vil føre til store positive estimatrevideringer, sier Danske Bank-analytiker Knut-Ivar Bakken til E24.

Aksjen er i skrivende stund opp 5,5 prosent til 548,5 kroner.

Bakkafrost operasjonelle driftsresultat falt med nær 70 millioner danske kroner til 338,8 millioner danske kroner i andre kvartal.

Det er likevel bedre enn analytikernes forventning på 308 millioner danske kroner, ifølge tall fra Infront.

Bedre biologi, mindre lus

Bakkafrost rapporterer om lavere laksedødelighet og en forbedring i lusenivået. I kvartalet var det ikke ett eneste sted som overskred terskelnivået for lus.

Laksesykdom og lus er vedvarende utfordringer i lakseoppdrett som presser kostnader opp og for tiden tvinger flere norske lakseprodusenter til ufrivillig tidlig slakt.

– Biologien på Færøyene er nå på sitt beste på seks år og det er positivt, for de høyeste kostnadene er ofte knyttet til dårlig biologi, sier Bakkafrost-sjef Regin Jacobsen til E24 på spørsmål om kostnadsutviklingen fremover.

– Det at vi har den laveste dødeligheten på seks år og den høyeste slaktevekten på mange år er et positivt tegn, tilføyer han.

Bakkafrost har en strategi med fokus på bærekraft og høyere kvalitet, som det satser på å kunne ta ut i høyere priser i øverste del av markedet.

– Det vi har gjort de siste årene på lakselus har vært positivt, men det tar tid. Det er først nå vi begynner å se effekten av det. Det har også en positiv påvirkning på biologi, og det har vi langt fra sett full effekt av ennå. Det tror jeg vil ha en positiv påvirkning fremover for Bakkafrost, sier Jacobsen.

Les på E24+

Dette er Norges «ukjente» laksegiganter

Lavere pris

Selskapet har ikke brukt noe medikamentell behandling i bekjempelsen av lakselus på 660 dager.

– Fremover tror jeg det blir viktigere å differensiere seg for å oppnå høyere priser. Der ligger det en veldig stor verdi, sier Jacobsen og viser både til høyere kvalitet og mer bærekraftig produksjon.

Prisen for laks har i sommer falt til de laveste nivåene på nesten to år, med økt slakting både i Norge og Chile relatert til sykdom.

– Med flere av de øvrige aktørene innen sektoren utsatt for biologiske utfordringer i Chile, mener vi at det kan bli mindre press på prisene fremover og at selskapet dermed igjen kan trekke større fordel av sine tradisjonelt høyere marginer, skriver DNB Markets i en analyse av Bakkafrost-tallene.

Sammenlignet med andre kvartal i fjor har prisene i markedet falt med rundt seks kroner til 64 kroner per kilo i snitt, ifølge Bakkafrost.

– Bakkafrost rapporterte litt bedre prisoppnåelse enn vi ventet, men ellers var alt på linje med våre forventninger, sier Danske Bank-analytikeren.

Les på E24+

Derfor synker lakseprisen nå

Spår høyere priser

Bakkafrosts totale kostnader for å produsere laksen ligger nå på i overkant av 30 norske kroner per kilo.

– Selv om vi har litt høyere produksjonskostnader, så er våre kunder villige til å betale litt mer for å få bedre kvalitet, sier Jacobsen.

Bakkafrost-sjefen understreker at økningen i slakt nå, vil presse prisene opp senere.

– Volumøkningen fremover er veldig lav og lavere enn det man vanligvis må ha for å dekke markedet. Derfor tror vi at lakseprisene kommer til å være høye, sier han.

Bakkafrost slaktet 12.609 tonn i andre kvartal, ned fra 12.902 tonn året før. For 2019 venter selskapet å slakte 54.500.

Veksten i det globale tilbudet av laks ventes å falle markant fremover.
Les også

Bedre enn ventet fra Bakkafrost

Les også

Norsk fiskeeksportør om brexit: – Uten overgangsavtalen blir det svarte natta

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bakkafrost
  2. Laks
  3. Sjømat
  4. Fisk

Flere artikler

  1. Bedre enn ventet fra Bakkafrost

  2. Bakkafrost med bratt fall i driftsresultatet, ser økt slakt i 2021

  3. Bakkafrost mer enn dobler driftsresultatet, beholder slaktemål

  4. Grieg Seafood opprettholder slaktemål etter svakt kvartal

  5. Mowi venter bratt fall i driftsresultatet i tredje kvartal