Rapport: 9.000 milliarder kroner kan koke bort i klimaendringer

Equinor, Telenor og DNB mener alle at klima kan gi økte kostnader, men at forretningsmulighetene fra grønne tiltak er store, viser en fersk rapport fra CDP. 

MULIGHETER: Selskaper som driver med fossilt brensel ser større muligheter enn risiko i forbindelse med lavkarbonsamfunnet, ifølge undersøkelsen.

Foto: Nerijus Adomaitis Reuters
 • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Verdens største selskaper tror at klimaendringene vil gi store utslag i årene som kommer. Til sammen mener de at klimarisiko kan øke kostnadene med 9 billioner, altså 9.000 milliarder kroner, viser en ny undersøkelse fra CDP.

Det er omtrent like mye som Oljefondets verdi.

I undersøkelsen, som inkluderer de 215 største selskapene i verden, er norske Equinor, Telenor og DNB med.

Finansbransjen er de som mener de står overfor de største finansielle konsekvensene. Til CDP løfter DNB frem risiko fra investeringer i petroleum og shippingbransjen, i tillegg til økte forsikringskrav fra mer ekstremvær.

Til E24 løfter banken løfter frem at de må henge med i svingene for å møte nye klimakrav fra bankkundene.

– Vår jobb er å forstå hver enkelt bransje, slik at vi er i stand til å møte endringer. Flere privatkunder etterspør grønne fond og boliglån, mens bedriftskunder etterspør grønn investering og at forvaltning av penger skjer på en bærekraftig måte, sier Kaj Martin Georgsen, som er direktør for samfunn i DNB, til E24.

– Et eksempel på grønn finansiering, er at et transportselskap som reduserer drivstofforbruk og CO₂-utslipp kvalifiserer til et grønt lån, noe som vil gjøre det lettere å få finansiering, sier han videre.

Risiko for olje

Selskaper med hovedvekten innen fossilt brensel rapporterer større muligheter enn risiko i forbindelse med overgangen til lavkarbonsamfunnet.

DNB sier at de har tatt ned eksponeringen mot oljebransjen fra 8 til 6 prosent.

– DNB skal finansiere både fossil og fornybar energi, men vi kommer til å være strengere med hvilke selskaper og prosjekter vi går inn i. Vi tror selskapene som bruker kompetansen på å gradvis omstille seg mot fornybar energi er vinnerselskaper. For næringslivet blir det stadig viktigere å vise at de er en del av løsningen på klimaspørsmålet. For eksempel oljeselskapene i USA som har nektet å være med på CDPs liste, vil slite med å få finansiering av tradisjonelle banker og flere fond, sier Georgsen.

Equinor løfter frem mulighetene de har innenfor teknologiutvikling og at det bidrar til økt konkurransekraft i utviklingen av lavutslippsteknologi.

I 2017 gikk 55 millioner dollar, som utgjør 17 prosent av forsknings- og utviklingsmidlene til Equinor, til utvikling av lavutslippsteknologi og mer energieffektive løsninger, viser undersøkelsen.

– En risiko her er om subsidier til utvikling av fornybar energi forsvinner i Europa, trekker selskapet frem.

Les også

Toppleder mener norske sjefer ikke ser grønne inntjeningsmuligheter: – Henger etter

Flomfare

Det siste norske selskapet i undersøkelsen, Telenor, løfter frem økt risiko i Bangladesh knyttet til at klimaendringer og flom kan gi skader på infrastruktur.

– Det gjør at vi beregner at 50 prosent av infrastrukturen vår trenger tidlig utbytting. Finansielt er det beregnet at det vil koste rundt 100 millioner kroner, skriver Telenor.

Telecom-selskapet skriver også at klimaendringer kan gi økt regulatorisk risiko og økte bøter og priser for karbonkvoter. Ifølge Telenors beregninger vil prisen per tonn CO₂ strekke seg fra 100 til 500 kroner i landene der selskapet driver virksomhet.

– Med våre nåværende karbonutslipp på 1,1 millioner tonn CO₂-ekvivalenter, så vil dette gi en årlig kostnad på 500 millioner kroner, skriver de.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg-kommentar: Derfor er det smart å satse på klimaforskning

Ser store inntjeningsmuligheter

Selskapene i undersøkelsen spår at fremtiden vil bringe tap og økte kostnader fra ekstreme værforhold, økende temperaturer i hele verden og høyere prising av klimagassutslipp.

De mener også at mange av konsekvensene vil ramme dem de neste fem årene.

Aldri før har konsekvensene av klimaendringene vært tydeligere for selskapene. Vår analyse viser at klimaendringer utgjør et vell av økonomisk risiko, som svekkede aktiva, markedsendringer og fysiske skader samt håndfaste konsekvenser for bedriftenes bunnlinjer, uttaler Nicolette Bertlett, som er direktør for klimaendringer i CDP.

Selv om klimaendringer gir økte kostnader, så er de potensielle gevinstene verdsatt til over 2100 milliarder dollar (17.850 milliarder kroner) av selskapene, hvorav størstedelen betraktes som tilnærmet sikre.

– Det er tydelig at næringslivet ikke lenger kan utsette sine tiltak. Det er derfor enormt oppmuntrende at selskapene rapporterer at verdien av klimamulighetenes potensial overgår kostnadene forbundet med å investere i overgangen, sier Bertlett.

Her kan du lese mer om

 1. Klima
 2. DNB
 3. Telenor
 4. Equinor

Flere artikler

 1. Ønsker mer kapital til sol og vind: Zero utfordrer banker og forvaltere

 2. Finanskomiteen støtter Sivs forslag: Skjerper kullkravene til Oljefondet

 3. Betalt innhold

  Disse oljeselskapene er best posisjonert for å ri den grønne bølgen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  EU truer Kina med CO2-toll

 6. Equinor med CO₂-lagringsavtale: – Kostnaden må ned